Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании ще има през януари, обяви кметът Иван Алексиев

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство. 

Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева без ДДС. През лятото беше обявена обществената поръчка. Кметът Иван Алексиев пояснява:

"След много съгласувки и становища се прояви разбиране, че това е вид атракционно шоу, което може да раздвижи не само Поморие, но и черноморското крайбрежие. В момента сме на финала по приключването на процедурата, което дава възможност в началото на месец юли да пуснем това атракционно съоръжение. През деня ще работи като фонтан, а вечер освен със светлина, ще има и една част, в която ще има звук и светлина."

Всички водни ефекти ще бъдат разположени на плаващ понтон, който ще е закотвен на определеното за съоръжението място. Плаващата конструкция ще е на 25 метра от брега в морето до крайбрежна алея и пешеходна зона успоредно на улица „П. К. Яворов“. 

Водното шоу ще работи само през летните месеци.

Въпросът за полетите на летище Бургас през зимата е поставен на среща с туристическия бранш

Кметът Иван Алексиев коментира и анонсираната от него ден по-рано среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании, която се предвижда да е в Бургас през януари. За това са се договорили градоначалникът и генералният мениджър на „Фрапорт“ д-р Франк Кванте. Идеята идва от поморийци, които на традиционната среща за анализ на сезона, са поставили въпроса пред ръководството на Община Поморие:

"Под егидата на областния управител ние, черноморските кметове, заедно общините Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, да представим региона на тези авиопревозвачи, нашите виждания как да ги накараме да кацат на летище Бургас. Оттам да чуем защо отбягват летището, каква е причината-високи летищни такси или регионът не е интересен за тяхните пътници." 

В момента независимо, че операторът е един и същ, в зимните месеци полетите от и до Бургас са в пъти по-малко за сметка на тези на Летище Варна, добави Алексиев. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33