Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

платена публикация
Самозалепващи тапети и винилови настилки – два актуални тренда в интериорния дизайн

Двата най-популярни материала в интериорния дизайн в момента са самозалепващите тапети и виниловите подови настилки. Можем да ги видим както в жилищните, така и в търговските помещения. На какво се дължи огромната им популярност и кои са техните предимства – на тези въпроси ще потърсим отговор в следващите редове.

  • Какво представляват самозалепващите се тапети?

Когато говорим за самозалепващи се тапети, трябва на първо място да направим уточнението, че днес под това наименование се срещат два различни декоративни материала. В единия случай става въпрос за тънък филм, който се предлага във вид на руло – самозалепващо фолио. Другият вид са плътни и релефни панели от разпенен полистирол – 3D тапети.

Класическият тапет със самозалепващ гръб, както и триизмерните декоративни плочи се радват на еднакво голям интерес от страна на купувачите. Най-търсените декоративни модели са имитация на тухлена стена или каменен зид. И двата модела се вписват отлично в модерния интериорен дизайн.

Тапетите във вид на ролки заслужават специално внимание. Те се изработват от винил и по брой на пластовете могат да бъдат еднослойни и двуслойни. Еднослойните PVC тапети се произвеждат от от поливинилхлорид с добавяне на смоли, багрила, стабилизатори и пластификатори. Основата на двуслойните е направена от хартия или нетъкан текстил,а горният слой често е разпенен винил.

Всички видове самозалепващи тапети имат едно основно предимство – лекота и бързина на инсталиране. С този декоративен материал абсолютно всеки може да покрие стени и други елементи на интериора, извършвайки бързи и евтини ремонти, без чужда помощ. Материалът позволява да се промени изцяло облика на помещенията с минимален разход на време и финансови средства.

  • Винилова подова настилка – по-достъпната алтернатива на ламината

Модните тенденции при подовите настилки в последните години отдават предимство на самозалепващите винилови покрития. Те изместиха ламината от челното място, благодарение на някои съществени техни предимства. На първо място виниловите подове, за разлика от ламинирания паркет, са 100% влагоустойчиви, което ги прави подходящи за помещения с висока влажност като бани и кухни.

По метод на инсталиране на винилова настилка се делят на самозалепващи и паркетни системи. И двата варианта предлагат лесна и бърза инсталация, без да се използват услугите на специалист. Именно в лекотата на монтажа се крие най-големия плюс на виниловия под. Можете да покриете една солидна част от подовете в дома си, без да наемате строителна бригада.

Многослойната структура на PVC подовете често включва пласт, в който са добавени кварц и пластификатори. Поради тази причина виниловите панели често се наричат кварц-винилови плочи. Структурата на този декоративен материал гарантира висока устойчивост не само на влага, но и на механични въздействия. Плочите не се деформират и надраскват под тежестта на различните мебели.

Цената на модерните винилови покрития е много по-ниска от тази на конвенционалните материали – керамични плочки, ламинат, дюшеме и др. Поддръжката на такъв под е супер лесна и удобна. Благодарение на наличието на специален защитен слой на повърхността, виниловите плоскости не допускат развитието на плесени и упорити петна.

Съвременните винилови настилки могат да се полагат върху всякаква основа, включително върху вече изградени подови облицовки. В случай че PVC настилката се полага върху циментови основи, е желателно да се направи изравнителна замазка и да се постави тънка подложка, която да абсорбира шума и вибрациите.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)

Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър. „Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че..

обновено на 28.01.23 в 17:30

Очаква се по-евтин природен газ през февруари

Природният газ ще е с близо 30%а по-евтин от февруари и ще се продава за около 130 лева за мегаватчас без такси и налози. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време за обсъждането на цените в енергийния регулатор. Тя посочи и причините за това намаление: "В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани..

публикувано на 28.01.23 в 12:48

Не е ясно дали Националният център за безопасен интернет ще работи след 6 месеца

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да работи за поне още 6 месеца. Частна компания е осигурила нужното съфинансиране, за да може горещата телефонна линия да е на разположение на децата, които искат да подадат сигнал за онлайн тормоз. Проблемът на центъра е от миналото лято, след като партньорската швейцарска организация е..

публикувано на 28.01.23 в 12:39

Община Айтос с много събития отбелязва Освобождението на града

Община Айтос обяви празничната програма, посветена на 145 години от Освобождението на града, 150 г. от гибелта на Васил Левски и 145 г. от Освобождението на България. Програмата започва на 6 февруари и ще продължи до 3 март: 6 февруари, 10.00 часа, Параклис-костница "Св. Димитър" Общоградско поклонение по повод 145 години от Освобождението на..

публикувано на 28.01.23 в 10:57

В Сливен тази вечер представят отложеното шоу на ледената пързалка

Отложеното през декември шоу на ледената пързалка в Сливен ще се проведе тази вечер от 18:00 часа.  Атрактивното шоу е с изпълнения на фигуристи от Спортен клуб по фигурно пързаляне "Ледени Искри"-София. Ще участват Александра Александрова - държавна шампионка за 2022 г., Гергана Йорданова - държавна шампионка за 2021 г., Теодора Симеонова -..

публикувано на 28.01.23 в 10:25

В Ямбол започва ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов"

В Ямбол започва дългоочакваният ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов". Емблематичната сграда, в която са сключили брак стотици двойки, е на повече от 50 години и до момента не е основно ремонтирана. Проектът за модернизирането на сградата е на архитект Сотир Камбуров и е на стойност над 4 млн.100 хил. лева, като 3,5 млн. са осигурени по..

публикувано на 28.01.23 в 09:31

"Ден до пладне" на 28 януари:

Тази седмица най-накрая зимата напомни за себе си. Студени  ветрове задухаха и в политиката. Още в понеделник от „Има такъв народ“, внесоха уведомление в Народното събрание, че започват да събират подписи за провеждане на референдум за промяна на държавното управление от парламентарна на президентска република. Такова намерение имаше партията на..

публикувано на 28.01.23 в 09:00