Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Самозалепващи тапети и винилови настилки – два актуални тренда в интериорния дизайн

Двата най-популярни материала в интериорния дизайн в момента са самозалепващите тапети и виниловите подови настилки. Можем да ги видим както в жилищните, така и в търговските помещения. На какво се дължи огромната им популярност и кои са техните предимства – на тези въпроси ще потърсим отговор в следващите редове.

  • Какво представляват самозалепващите се тапети?

Когато говорим за самозалепващи се тапети, трябва на първо място да направим уточнението, че днес под това наименование се срещат два различни декоративни материала. В единия случай става въпрос за тънък филм, който се предлага във вид на руло – самозалепващо фолио. Другият вид са плътни и релефни панели от разпенен полистирол – 3D тапети.

Класическият тапет със самозалепващ гръб, както и триизмерните декоративни плочи се радват на еднакво голям интерес от страна на купувачите. Най-търсените декоративни модели са имитация на тухлена стена или каменен зид. И двата модела се вписват отлично в модерния интериорен дизайн.

Тапетите във вид на ролки заслужават специално внимание. Те се изработват от винил и по брой на пластовете могат да бъдат еднослойни и двуслойни. Еднослойните PVC тапети се произвеждат от от поливинилхлорид с добавяне на смоли, багрила, стабилизатори и пластификатори. Основата на двуслойните е направена от хартия или нетъкан текстил,а горният слой често е разпенен винил.

Всички видове самозалепващи тапети имат едно основно предимство – лекота и бързина на инсталиране. С този декоративен материал абсолютно всеки може да покрие стени и други елементи на интериора, извършвайки бързи и евтини ремонти, без чужда помощ. Материалът позволява да се промени изцяло облика на помещенията с минимален разход на време и финансови средства.

  • Винилова подова настилка – по-достъпната алтернатива на ламината

Модните тенденции при подовите настилки в последните години отдават предимство на самозалепващите винилови покрития. Те изместиха ламината от челното място, благодарение на някои съществени техни предимства. На първо място виниловите подове, за разлика от ламинирания паркет, са 100% влагоустойчиви, което ги прави подходящи за помещения с висока влажност като бани и кухни.

По метод на инсталиране на винилова настилка се делят на самозалепващи и паркетни системи. И двата варианта предлагат лесна и бърза инсталация, без да се използват услугите на специалист. Именно в лекотата на монтажа се крие най-големия плюс на виниловия под. Можете да покриете една солидна част от подовете в дома си, без да наемате строителна бригада.

Многослойната структура на PVC подовете често включва пласт, в който са добавени кварц и пластификатори. Поради тази причина виниловите панели често се наричат кварц-винилови плочи. Структурата на този декоративен материал гарантира висока устойчивост не само на влага, но и на механични въздействия. Плочите не се деформират и надраскват под тежестта на различните мебели.

Цената на модерните винилови покрития е много по-ниска от тази на конвенционалните материали – керамични плочки, ламинат, дюшеме и др. Поддръжката на такъв под е супер лесна и удобна. Благодарение на наличието на специален защитен слой на повърхността, виниловите плоскости не допускат развитието на плесени и упорити петна.

Съвременните винилови настилки могат да се полагат върху всякаква основа, включително върху вече изградени подови облицовки. В случай че PVC настилката се полага върху циментови основи, е желателно да се направи изравнителна замазка и да се постави тънка подложка, която да абсорбира шума и вибрациите.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийският адвокат Цветан Мирчев е новият директор на ВиК Бургас

Софийският адвокат Цветан Мирчев е новият изпълнителен директор на ВиК-а Бургас. Името му вече е вписано в търговския регистър. Избрани са и 5-а членове на борда на директорите като освободеният дългогодишен ръководител на дружеството инж. Ганчо Тенев не е сред тях.  Трима на финала на конкурса за нов директор на ВиК Бургас Цветан Мирчев..

публикувано на 23.02.24 в 15:15

НАП-Бургас е с нов директор

Кирил Пологов е новият директор на ТД на НАП в Бургас, потвърдиха от приходната агенция. Заповедта за назначението е подписана вчера от Румен Спецов.  Служител с дългогодишен опит,  Пологов бе заместник- териториален директор. Досегашният шеф на данъчното Татяна Кънчева е назначена за директор на Дирекция „Събиране“, а  Светослав Синков,..

публикувано на 23.02.24 в 14:53
Дея /вляво/ и Даниела /вдясно/

Първите аеробни компостери ще бъдат монтирани в Немската гимназия

Първите компостери в образователна институция в Бургас ще бъдат монтирани този уикенд в Немска езикова гимназия „Гьоте“. Инициативата е на училищния еко клуб „Зелена Немска“, който вече 2 години организира подобни мероприятия. Той е създаден по проект на Катина Сталева – възпитаник на езиковата гимназия. Компостерите са по проект на Младежкия..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Мартениците на бургаските занаятчии - от 50 стотинки до 20 лева

Малко по-скъпи от миналата година са мартениците на бургаските занаятчии, разположили масите си на пл. „Тройката“, показа проверка на БНР – Бургас. Те варират от 50 стотинки до 20 лева. „Тук-там някъде съм вдигнала с по петдесет стотинки“ – казва Бистра Стоянова, чиито цени варират от 1 до 6 лева и която казва, че ги изработва в продължение на..

обновено на 23.02.24 в 11:56
Лични документи

Временни затруднения при издаването на лични документи в Айтос, Карнобат и Сунгурларе

Временни затруднения при издаването на лични документи са възможни до 1 март в  РУ Айтос, РУ Карнобат и РУ Сунгурларе. Това се налага  във връзка с цялостната подмяна на техниката в звената „Български документи за самоличност“ там. От ОДМВР Бургас напомнят, че гражданите с постоянен адрес в областта могат да подават заявления за български лични..

публикувано на 23.02.24 в 11:13

Жалби бавят изграждането на многоетажен паркинг в Поморие

Четири идентични жалби на граждани на Поморие, собственици на апартаменти в района, възразяват  срещу проекта за изграждане на многоетажен паркинг срещу сградата на Община Поморие. Сред посочените мотиви са спиране „гледката към морето“ и нарушаване правото на „нормален живот“. Получените жалби спират изпълнението на заповед на кмета за..

публикувано на 23.02.24 в 09:25

Арестуван е и синът на задържан преди седмица за наркотрафик в Несебър

14-годишен несебърлия е в ареста след като служители на Районното управление в курортния град са го проверили. В непълнолетния са открити 20 грама марихуана и с две розови хапчета с формата на череп - екстази. При последващото претърсване и изземване в дома на младежа в блок 1 в на комплекс «Стария възел», е открит и иззет плик с 84 от същите..

обновено на 23.02.24 в 08:52