Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 2 декември

Снимка: БГНЕС

Депутати върнаха 100% гласуване с хартиени бюлетини.

„След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден…

… Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва“, информира БНР

Тоест, машините ще влязат в ролята на принтер, който изкарва бюлетина, която ще се брои заедно с другите. Мярнах някъде, че една машина е струвала 5 200 лв. Да ви кажа, на пазара ще се намерят далеч по-евтини принтери. Барабар с комисионната. Извинете за лапсуса! Исках да кажа барабар с разходите по обществената поръчка. Но това не е всичко.

„По време на днешното заседание до момента депутатите отхвърлиха данните от машините да се прикачват към изборните книжа“

Всъщност, не мога да разбера тогава за какво изобщо са машините. Направо да се връща цветната бюлетина и да приключваме.

Това е предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Увеличението на заплатите на съветниците в Бургас е със 115%, на администрация и кметове на села – с 0%. Данните изнесе днес политикът Живко Табаков, подробности – след малко

-  И още - Тракийският университет ще отвори врати в Царево догодина. Бъдещо звено на учебното заведение ще предлага обучение на студенти по няколко направления, като акцент ще бъдат  хуманната  и ветеринарна медицина.

-  В коментарната ни рубрика - на практика вече се гласува само с хартиени бюлетини, като едните са отпечатани от машина, а другите ще се попълват на ръка. Коментар на Калин Славов от „Прозрачност без граници“

-  След 17 ч. – университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати днес своите абсолвенти. По кой път поемат те?

-  Социални центрове и услуги в Бургас организираха спортен празник и спектакъл.  Инициативата е под мотото „Участваме заедно във всичко“, а поводът е утрешния Международен ден за хората с увреждания.

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за предложенията от големия екран. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17