Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Стела Динева и дъщеря й Ива правят "весели" обици

Майката изработва и свещи с декупажДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запознаем със Стела Динева. Тя е от Карнобат, но от 15 години живее в София. Майка е на две деца. Ивалина е на 12 години с инсолинозависим диабет тип 1 и хашимото, а Християн е на 4г . Ива се сблъсква с диабета преди 8 години, майка й трябва да напусне работа, за да слага инсулин, да мери кръвна захар и т.н. 


"Беше малка когато се появи диабета и адаптацията беше много трудна. Наложи ни се да преминем през много трудности и с бюрокрацията в България и с неприемане от страна на хората. Адът наистина беше голям! Тя прие всичко като герой и се наложи много бързо да порасне!След това се отключи и второто заболяване - хашимото, всеки ден пие хапчета, за да вкараме в норма хормоните."

Майка и дъщеря заедно правят "весели" обици, наричат ги така, защото те носят много настроение. Стела ги изработва, а Ива дава идеите и много се радва, че има фенове, които си ги поръчват. Гостували са през пролетта в Швеция на българско семейство и те са изработвали такива обици. Оттам сега им изпращат материалите и Стела и Ива също правят подобни красоти.

"Аз ги изработвам, а дъщеря ми слага гумичките! Правя ги за нейното щастие, тя е толкова горда с тях и измисли да правим още герданчета, гривнички за крак , ключодържатели!", сподели още майката. 

     

Стела разказва, че е член на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ още от самото начало. В началото само е гледала красотите, които изработват другите майки, но след това е решила, че тя също може да предложи нещо. Тя изработва свещи с декупаж и много се гордее, че се е научила да прави и такива със снимки на клиентите си. 


"Чрез групата ние самите майки си дадохме сила, защото преди това всяка от нас си живееше с болката и се бореше сама! Сега ние станахме едно голямо семейство. Ние се подкрепяме, а вече и много хора ни подкрепят. Надявам се, че по този начин обществото ни ще се научи да подкрепя различните!", коментира още Стела Динева. 

повече може да чуете в звуковия файл: 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вахдие Халилова изработва сапунени цветя и букети

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 29.01.23 в 17:30

Георги Тошев: Зареждат ме срещите с хора на духа

Журналистът Георги Тошев е сладкодумен разказвач на истории, които умее да разкрива характери, да отвежда зрителите в непознати светове и да ги прави съпричастни на случващото се. Казва за себе си, че върви към успокояване на темпото, към по-задълбочено вглеждане в детайлите.  "Слаб и нерешителен съм за много неща, но те са по лични!..

публикувано на 29.01.23 в 15:00

Бургазлийка реставрира дрехи в шивашкото си ателие в Чикаго

Райна Недялкова-Качулкова е бургазлийка, която живеев в Чикаго. Тя е писател, поет, председател е на творчески съюз "Творци без граници".  Освен това е автор на детски книжки и е носител на много престижни награди, последната от които – „Златното перо 2019 г.“ Родена е в Малко Търново. Детството й преминава в с.Маринка, Бургаска област, по-късно..

публикувано на 29.01.23 в 14:00

Връчват годишните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас

Годишните награди за мода, шоу и бизнес за 2022-ра ще бъдат връчени тази вечер в Бургас. Организатор и водещ на церемонията е Красимир Недялков, единственият български дизайнер, подгрявал Пако Рабан. Тук правим топ 10, а най-добрите ще бъдат наградени в отделните раздели, каза Недялков. "Единият раздел е "мода", където има "дизайнер на..

обновено на 28.01.23 в 09:36

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас

Областна администрация Бургас организира конкурс за послание. То ще бъде вписано в основата на пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с място за всички 28 административни области в страната. „Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения. Инициативата е..

публикувано на 23.01.23 в 15:52

"Работилничката на Дари и Дани" създава мъжки букети и уникални мартенички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 22.01.23 в 17:30