Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Административният съд е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу цената на водата

ВиК-Бургас ни ползва за гумен печат да им официализираме увеличението, коментира кметът Иван Алексиев

| обновено на 07.12.22 в 11:46

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу новата цена на водата, съобщи кметът Иван Алексиев. С нея се искаше отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената в област Бургас и конкретно за Поморие. 

В развоя по темата след надигналото се недоволство на общините бе предоставена възможност да избират корекция на инвестиционния план на водното дружество между 7 варианта. Те са внесени в Общинския съвет, така, както изисква процедурата, но решение не е взето по тях. Иван Алексиев коментира:

"Седем варианта, но те общо взето са едни и същи-с инвестиция, без инвестиция, с язовир Порой и Ахелой, без тях, но се въртим около една и съща цена. Те не решават проблема. Жалбите ни бяха отхвърлени и в момента реално всички жители на област Бургас си плащат водата на високата цена така, както беше предвидена. Очакваме по-сериозно отношение от страна на ВиК-Бургас. Видяха, че има напрежение-трябваше да направят едно коректно точно предложение. Да си сложат разходите, приходите. Слагат инвестиции, които са по оперативна програма-защо? Сега е като измиване на очите. Нас общините ВиК-Бургас ни ползва за гумен печат да им официализираме увеличението. Няма как да стане! И аз не виждам община, която да седне да им гледа предложенията и да ги гласува.

Ние искаме цена от 2.60 за кубик вода, но те не приемат, отбелязва кметът на Поморие Иван Алексиев.

На 8 декември има насрочено събрание на ВиК асоциацията за Бургаска област, но темата за цената на водата не е включена в дневния ред, показа проверка на БНР-Бургас.  

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33