Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу цената на водата

ВиК-Бургас ни ползва за гумен печат да им официализираме увеличението, коментира кметът Иван Алексиев

| обновено на 07.12.22 в 11:46

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу новата цена на водата, съобщи кметът Иван Алексиев. С нея се искаше отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената в област Бургас и конкретно за Поморие. 

В развоя по темата след надигналото се недоволство на общините бе предоставена възможност да избират корекция на инвестиционния план на водното дружество между 7 варианта. Те са внесени в Общинския съвет, така, както изисква процедурата, но решение не е взето по тях. Иван Алексиев коментира:

"Седем варианта, но те общо взето са едни и същи-с инвестиция, без инвестиция, с язовир Порой и Ахелой, без тях, но се въртим около една и съща цена. Те не решават проблема. Жалбите ни бяха отхвърлени и в момента реално всички жители на област Бургас си плащат водата на високата цена така, както беше предвидена. Очакваме по-сериозно отношение от страна на ВиК-Бургас. Видяха, че има напрежение-трябваше да направят едно коректно точно предложение. Да си сложат разходите, приходите. Слагат инвестиции, които са по оперативна програма-защо? Сега е като измиване на очите. Нас общините ВиК-Бургас ни ползва за гумен печат да им официализираме увеличението. Няма как да стане! И аз не виждам община, която да седне да им гледа предложенията и да ги гласува.

Ние искаме цена от 2.60 за кубик вода, но те не приемат, отбелязва кметът на Поморие Иван Алексиев.

На 8 декември има насрочено събрание на ВиК асоциацията за Бургаска област, но темата за цената на водата не е включена в дневния ред, показа проверка на БНР-Бургас.  

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Даскал Алекс говори в Бургас за влиянието на изкуствения интелект върху финансите и бизнеса

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса? Уъркшопът е част от поредицата DIGI POWER MEETINGS – образователни срещи с практическа насоченост, които имат за цел да свързват успешни хора с млади търсещи умове. В неделя, 31-ви март, темата „Ерата на AI и финансовите възможности“ ще потопи участниците в света на финансовата..

публикувано на 27.03.24 в 13:02

ИАРА конфискува риболовно оборудване от Мандра и Вая

След няколко часово наблюдение на язовир Мандра и езеро Вая служители към сектор "Рибарство и контрол" - Бургас, Добрич и Варна установиха нарушения, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) конфискува  рибарско оборудване, мрежи и лодка и залови рибарите, съобщиха от агенцията.  На нарушителите са съставени два акта за..

публикувано на 26.03.24 в 16:09

Одобриха създаването на сдружение и фонд за финансиране на полети от и до Летище Бургас

Общинските съветници дадоха зелена светлина за създаване на фонд за финансиране на авиолинии от и до Летище Бургас . Те единодушно  подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов за създаване на сдружение с участието на всички общините от региона.  Идеята е чрез отчисления от туристическия данък  да се закупуват авиолинии, които да заработят в..

публикувано на 26.03.24 в 11:38

Общинският съвет в Бургас прие декларация против изграждането на ветрогенератори в Черно море

Бургаските съветници приеха декларация против законопроекта за изграждане на ветрогенератори в Черно море. Обсъждането на въпроса бе под номер едно в дневния ред на сесията. Две партии внесоха идентични текстове по темата за така наречените перки в морето. Едната докладна записка е на Димитър Сотиров, Евелина Михалева и Димчо Грудев от ГЕРБ...

публикувано на 26.03.24 в 10:40