Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб

В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб между трахеята и десния бронх. Направена е спешна и трудна операция, по време на която зъбът е изваден. Два дни детето прекарва в реанимация, но вече е извън опасност и се възстановява.

Случаят е много рядък, тъй като момчето е живяло така близо две седмици.То е аспирирало зъба по врем е на сън. „Легна си с разклатен зъб, на сутринта зъба го нямаше. Закашля се, решихме, че го е глътнал и ще излезе по естествен път. Ходеше на училище, на плуване, в началото не показа, че има някакъв проблем“, разказа майката на момчето.

След известно време синът й започва да вдига температура, лекуван е с антибиотици, но температурата продължава. Личният лекар назначава рентгеново изследване и на снимката се вижда зъбът. От него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура. Момчето е прието по спешност, операцията е извършена почти веднага от УНГ-специалистите доц. д-р Даниел Петков, д-р Ивайло Илиев и анестезиолога д-р Антон Григоров. „Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност да си поеме въздух“, разказа д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ болести.

Операцията изисква майсторство и поставя на голямо изпитание целия екип. Дори специален инструмент трудно захваща хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано и тя трябва да се извади и постави наново няколко пъти. „По време на екстракцията има много големи рискове, тъй като чуждото тяло е много голямо и трябва да се екстрахира сравнително бързо, тъй като запушва трахеята и ларинкса по време на екстракция и също може да се стигне до фатален край“, коментира пред БНР Бургас доц. д-р Даниел Петков.


Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища. "Интервенцията продължи по-дълго време от обичайното, тъй като тези чужди тела са трудни за екстракция. Трябва много по-вниматално да се борави, самата операция продължи около 40 минути“, посочи д-р Петков. 

Детето остава 48 часа в реанимация, към момента е добре и се възстановява. 



Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ Бургас, които спасиха сина ми. Имаме прекрасни специалисти, които за съжаление работят при трудни условия. Нямам думи да им благодаря, а на всички бургазлии искам да кажа, че трябва да ценим факта, че имаме къде да получим адекватна спешна и животоспасяваща помощ“, сподели майката на детето Елка Далчева.

Повече чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27
Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу коклюш

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш със заповед на служебния здравен министър д-р Галя Кондева.  Те ще са в сила от днес до края на юли и включват възможността за безплатна диагностика с PCR тестове, които могат да се направят в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При случай на коклюш РЗИ ще предписва..

публикувано на 09.05.24 в 07:42

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни. Това става възможно след заповед на  Министъра на здравеопазването.  В него могат да се преглеждат пациентки с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.  Работно време на кабинета: всеки работен ден от 10:00 – 14:00 часа 793 са..

публикувано на 08.05.24 в 15:43

Стягат извънредна сесия за общинската болница в Средец

Извънредна сесия в Средец се очаква да изясни въпросът за финансовото състояние на общинската болница в града.  Според кмета Иван Кичев 92% от приходите от медицинска дейност отиват за заплати на персонала. От здравното заведение отричат и твърдят, че болницата е финансово стабилна и на печалба.  Градоначалникът Иван Кичев заяви, че представения..

обновено на 08.05.24 в 12:32