Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подмяната на старите печки противопостави "Възраждане" и община Бургас

| обновено на 07.12.22 в 14:32
Снимка: Аделина Ангелова

Подмяната на старите отоплителни уреди с нови, екосъобразни, противопостави партия "Възраждане" и община Бургас. Според първите фирма, която изпълнява проекта иска допълнително пари от граждани и ще сезират ОЛАФ за злоупотреби. Според общината проблем няма, няма и сигнали за нередности и става въпрос за объркване на програмите, които всъщност са две и са с различен обхват.

Според депутата от партия „Възраждане“ Цончо Ганев в кв. „Долно Езерово“ има хора, които студуват, защото не могат да отделят между 300 и 600 лв., за да заплатят на фирмата-изпълнител по проекта за монтирането на димоотводни тръби и това бил рекет.

„Веднъж от фирмата казват, че нямат въпросните тръби, а после, че могат да ги монтират срещу съответната сума. Това е рекет и отговорността е на община Бургас. Ние ще сезираме ОЛАФ за злоупотреба с европари“, каза Ганев.

Община Бургас работи по две програми за подмяна на стари отоплителни уреди с нови, щадящи околната среща. По този, финансиран по ОП „Околна среда“, е допустимо изграждането на пелетни инсталации и климатици и е с обхват кв „Долно Езерово“ и „Меден Рудник“. Другият, който е по програма „Лайф+“ е с различен обхват и не включва кв „Долно Езерово“. Допустима е доставката и монтирането, а изграждане на пелетни инсталации и приспособяване на стари са недопустими дейности.

 „За всички пелетни камини са описани какво се покрива от проекта, но има и такива, които не са включени и гражданите трябва да си ги заплатят и затова някои казват, че са платили 300, 400 или 600 лв“, обясни зам-кметът Весна Балтина.

По първия проект имало известно забавяне като остават 183 бр. уреди да бъдат монтирани като по 106 от тях се работи приоритетно с доставка и монтаж.

Балтина допълни, че гражданите сами заявили кога да им бъдат доставени и монтирани уредите, преди или след отоплителния сезон.

В община Бургас сигнали не са постъпвали, но от там са готови на диалог с всеки, който има въпроси.


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово осигури нов автомобил за социалния патронаж

Нов лекотоварен автомобил ще бъде осигурен за разнос на храната, приготвяна от Домашния социален патронаж в Болярово. Проектът е на екипа на общината - „Мобилност за доставка на топъл обяд в община Болярово". Той е одобрен и ще получи финансиране от фонд „Социална закрила". Целта е да се подобри качеството на предоставяните социални услуги в домашния..

публикувано на 02.02.23 в 09:16

ММЦ през февруари: Дебати, турнир по билярд и куиз

Интензивна е програмата на Младежки международен център този месец. В поредица от уикенди екипът организира събития, с които ще провокира младите хора да усъвършенстват умения, да покажат знания и не на последно място, да се забавляват. По повод 8-ми февруари, обявен в Календара на Съвета на Европа като Ден за по-безопасен интернет, предстои..

публикувано на 02.02.23 в 08:52
Незаконна сеч

27 000 проверки са извършили служителите на ИАГ и РДГ през януари

Служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите продължават да извършват засилени проверки по контрола по опазване на горските територии. През месец януари са проверени 27 000 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни..

публикувано на 02.02.23 в 07:30

Църквата отбелязва Сретение Господне

Православната църква отбелязва днес Сретение Господне, един от големите празници през този месец, почитан от дълбока древност. Честван е за първи път в Йерусалим. На този ден се навършват 40 дни от раждането на Исус Христос. Затова е останал  и обичаят децата да бъдат въведени на своя 40-ти ден в храма Господен за благослов, а на майките да бъде..

публикувано на 02.02.23 в 07:15

НС прие окончателно промените в Закона за пътищата, свързани с винетките

Парламентът прие окончателно промените в Закона за пътищата, свързани с уведомителния режим за изтичането на срока на винетките. Така  за едногодишен стикер ще има известие в 14-дневен срок преди изтичането му, както и второ предизвестие в двудневен срок. Въвежда се и уведомление за тримесечните винетки – то ще бъде два дни преди изтичането..

публикувано на 01.02.23 в 20:33

Удължиха с година действието на временната закрила на разселените лица от Украйна

Правителството в последното си заседание прие решение за изменение на Националния план за действие при временна закрила в България, с което действието на временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на Република България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г. , в съответствие решението на Европейската комисия за..

публикувано на 01.02.23 в 15:10

Бургас почете жертвите на комунизма

Бургас отбеляза с възпоменание деня на признателност и почит към жертвите на комунизма.  Членове на съюза на репресираните, наследници на жертви на режима, граждани и представители на общината поднесоха венци и цветя при паметника на жертвите на комунизма до Съдебната палата.  Над 2600 са осъдените на смърт от Народния съд, при само 12 след..

публикувано на 01.02.23 в 13:27