Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Добра новина за Странджа

Включиха климатолечението в Плана за развитие на здравния туризъм

Депутат Вяра Йорданова подкрепя идеята за възраждането и климатолечението в региона

5
Участници в срещата за климатолечението в Малко Търново


Климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 – 2025 година разработен от Министерството на туризма, това съобщи Вяра Йорданова, депутат от „Коалиция за България“, която участва в тематична среща, провела се в Малко Търново:

"Има какво да работим за популяризирането на Странджа! Освен нейният микроклимат, освен това че има забележителности, които привличат не само вниманието на българските, но и на много чуждестранни туристи, планината е много интересна и в исторически план, така че много са подадените ръце към нас. Ние поемаме тези предложения и разбира се ще работим за тяхното реализиране. Няколко стъпки трябва да бъдат направени за осъществяване на този проект, първата както казах вече е факт. Оттук нататък следват законодателните помени и това ще стане, когато бъде отворен Закона за туризма." 


Създадена е и работна група в парламента, чиято цел е да се синхронизира Закона за здравето с актуалните тенденции, свързани със здравния туризъм в Европа и страната ни.

Възраждане и развитие на климатолечението в Странджа – това е зеленото решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. По тази идея работи активно Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Според тях това е фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравното лечение и местната икономика.


Концепцията е представена на институционална, браншова и гражданска среща на 4 декември в Малко Търново. Тя се проведе в читалището на града и в нея специално участие са взели освен депутатът и членът на Комисията по туризъм в 48 НС – Вяра Йорданова и депутатът Борис Аладжов. Специални гости са били и д-р Стефан Пейков, представителите на местната власт и общински съвет на Малко Търново, начело с председателя му Дичо Войков, директорът на ПП“Странджа“- Румяна Цвяткова, доц. Д-р Златина Караджова от университет „Проф.д-р Асен Златаров“ Бургас, Антон Коджабашев, Николай Калудов, д-р Зафиров, Марин Илиев, Златина Бикова и други представители на туристическия бранш и бизнеса. 

По време на срещата са представени предприетите до момента стъпки и показани важните и съществени решения, за да се възроди не само този безценен природен лечебен ресурс, прилагането му в здравния туризъм, но и решението за икономически рестарт на целия Югоизточен регион.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наемателят на " Гъбката" в Бургас организира протест

Мълчалив протест организира Рауф Дауд Сабах на 6-ти февруари. Той ще се проведе пред Общината в знак на несъгласие срещу решенията относно търговския обект. Н а 28 февруари  изтича договорът на Сабах за наем на Гъбката и той трябва да я освободи.  Причината е променена процедура за отдаване под наем на емблематичното място в Морската градина, за която..

публикувано на 04.02.23 в 12:29

9 милиона лева са преведени на земеделските стопани за отстъпка за газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на над 9 млн. лв. на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“.  Изплатените средства представляват 9,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Първият транш..

публикувано на 04.02.23 в 09:10

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас

ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара (BULTISAD) организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град, съобщават от Общината. Поканени за участие в събитието са фирми от секторите ИКТ – облачни и мобилни технологии, гейминг..

публикувано на 03.02.23 в 13:30

Процедурата за отдаването на Гъбката боксува

Процедурата за отдаването на точката, където се намира Гъбката в Морската градина, боксува. Комисията по член 56 за преместваемите обекти прие, че няма нарушение към момента, но не гласува за нито един от двамата кандидати, подали документи за нея.  Жалбите на настоящия наемател бяха препратени към общинска администрация. Процедурата, който..

обновено на 02.02.23 в 15:54

Тегне ли екокатастрофа над Атанасовското езеро?

Има опасност от екологична катастрофа в района на Атанасовското езеро заради изграждането на Северния обход на града, предупреждават от Българската фондация "Биоразнообразие". Отводняването на трасето е решено с максимална грижа към околната среда, заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Според регионалната екоинспекция не е бил необходим ОВОС за..

публикувано на 02.02.23 в 11:08
В една от търговските вериги яйцата вече се продават за над 0.70 лв. за брой

Яйцата станаха рекордьори по ръст на цени

Все по-скъпо излиза зареждането на хладилника с основни продукти, заради галопиращата инфлация. Рекордьори, с най-голям ръст в цените за последната година са яйцата. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.  По данни на Евростат и на Държавната комисия по..

публикувано на 02.02.23 в 11:07

Туристическият бранш иска повече полети от и до Летище Бургас

За повече полети от и до Летище Бургас настоява туристическият бранш. Започнали сме диалог с ръководството, който се надяваме да доведе до положителни резултати, коментира Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. Така от камарата се присъединяват към инициативата, подета от кметовете на Поморие и..

публикувано на 02.02.23 в 09:43