Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра новина за Странджа

Включиха климатолечението в Плана за развитие на здравния туризъм

Депутат Вяра Йорданова подкрепя идеята за възраждането и климатолечението в региона

5
Участници в срещата за климатолечението в Малко Търново


Климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 – 2025 година разработен от Министерството на туризма, това съобщи Вяра Йорданова, депутат от „Коалиция за България“, която участва в тематична среща, провела се в Малко Търново:

"Има какво да работим за популяризирането на Странджа! Освен нейният микроклимат, освен това че има забележителности, които привличат не само вниманието на българските, но и на много чуждестранни туристи, планината е много интересна и в исторически план, така че много са подадените ръце към нас. Ние поемаме тези предложения и разбира се ще работим за тяхното реализиране. Няколко стъпки трябва да бъдат направени за осъществяване на този проект, първата както казах вече е факт. Оттук нататък следват законодателните помени и това ще стане, когато бъде отворен Закона за туризма." 


Създадена е и работна група в парламента, чиято цел е да се синхронизира Закона за здравето с актуалните тенденции, свързани със здравния туризъм в Европа и страната ни.

Възраждане и развитие на климатолечението в Странджа – това е зеленото решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. По тази идея работи активно Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Според тях това е фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравното лечение и местната икономика.


Концепцията е представена на институционална, браншова и гражданска среща на 4 декември в Малко Търново. Тя се проведе в читалището на града и в нея специално участие са взели освен депутатът и членът на Комисията по туризъм в 48 НС – Вяра Йорданова и депутатът Борис Аладжов. Специални гости са били и д-р Стефан Пейков, представителите на местната власт и общински съвет на Малко Търново, начело с председателя му Дичо Войков, директорът на ПП“Странджа“- Румяна Цвяткова, доц. Д-р Златина Караджова от университет „Проф.д-р Асен Златаров“ Бургас, Антон Коджабашев, Николай Калудов, д-р Зафиров, Марин Илиев, Златина Бикова и други представители на туристическия бранш и бизнеса. 

По време на срещата са представени предприетите до момента стъпки и показани важните и съществени решения, за да се възроди не само този безценен природен лечебен ресурс, прилагането му в здравния туризъм, но и решението за икономически рестарт на целия Югоизточен регион.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40