Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Държавата да се намеси за решаване на водния проблем в Бургаско

Не бих приел тезата, че няма пари, да не се минава по общия ред, каза кметът на Созопол

Държавата да се намеси с финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна. За това призова кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Пред БНР Бургас той коментира, че трябва да се действа в спешен порядък, без да се минава по общия ред и процедури. Общината е една от потенциално застрашените от воден режим в областта, заради критичното състояние на пречиствателната станция .

"Трябва държавата да си влезе в ролята, тъй като това касае снабдяването с питейна вода на над 30-40 хиляди души. Нужните суми за предстоящите ремонти са доста сериозни и общините нямат такава финансова възможност да ги осигурят. А и водоподаването е в приоритетите и прерогативите на държавата чрез ВиК асоциациите, където държавата е един от основните акционери. Не бих приел тезата, ако се каже че в държавата няма пари"

Според Янакиев трябва да се използват натрупаните пари от ВиК холдинга или от МРРБ средства, за да се финансира ремонта, като затова не се минана по общия ред.

"То, затова е частичното бедствено положение, за да се случат нещата по-бързо от нормалното", каза още кметът на Созопол. 

Той не мисли, че има закъснение с търсенето на средства за това съоръжение, което безпорно е доста старо. Нека експертите си свършат работата, призова Тихомир Янакиев.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два часа без ток в центъра на Бургас и кварталите "Братя Миладинови", "Възраждане" и Сарафово

Голяма част от центъра на Бургас остана без ток тази вечер. Без електрозахранване бяха за около час и половина-два части от комплексите "Братя Миладинови" и "Възраждане". Проблемът започва с кратки прекъсвания около 18 часа, а към 19 електрозахранването прекъсва. В квартал "Сарафово" също нямаше ток от 19 до 20.30 часа.  От спешния телефон за аварии на..

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен. Към момента няма информация за нанесени щети, съобщиха от Общината. В планинската част на областта пътищата от републиканската и общинските мрежи са заснежени, но се почистват. Сутринта две машини са изпратени да опесъчават настилките по автомагистрала "Тракия" в сливенския..

публикувано на 05.02.23 в 13:24
Ришки проход

Ришкият проход е отворен

Възстановено е движението през "Ришки проход", съобщиха от "Агенция пътна инфраструктура". Пътят вече е отворен, но слушатели сигнализират, че е заледен и не е обработен.  Припомняме, че по-рано днес тежкотоварен автомобил беше препречил пътя на територията на Бургаска област и беше създадена временна организация на движението.  Камион блокира..

публикувано на 05.02.23 в 12:47

Жители от Несебър сигнализират за по-скъпи карти по линията Слънчев бряг – Бургас

Превозвачът по линията Слънчев бряг – Бургас изненадващо е повишил цените, твърдят жители на община Несебър. Родители алармират за по-висока от очакваната цена на ученическите автобусни карти, след влизането в сила на намаленията за страната.  От 1-ви февруари влезе в сила намаление на картите за ученици и пенсионери, след като държавата..

публикувано на 05.02.23 в 12:42

Камион блокира Ришкия проход

Тежкотоварен автомобил се е завъртял в Ришкия проход, на територията на Бургаска област, и е препречил пътя. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен.  Създадена е организация за пренасочване на водачите, които пътуват към и от Бургас. Обходният маршрут за леките автомобили е през село Кълново. Тежкотоварните автомобили изчакват на място,..

публикувано на 05.02.23 в 10:56

При по-обилни валежи "Зорница" и "Изгрев" могат да се наводнят, предупреждават специалисти

Има реална опасност от наводнения на бургаските квартали "Зорница" и "Изгрев" при по-обилни валежи, заяви Спас Узунов, част от Българската фондация „Биоразнообразие“. По думите му, помпите, които са разположени на Атанасовското езеро, не са направени за обема вода, която поемат ежедневно: "По стечение на обстоятелствата те имат функцията да..

публикувано на 05.02.23 в 07:54

Засадиха 12 дръвчета в Стралджа

12 дръвчета бяха засадени в Стралджа.И  нициатива е на НЧ“Просвета-1892″.Те са от различни дървесни видове и  ще растат  в района на „Южен парк“ в града.  Според секретаря на читалището, Атанаска Борисова, това е първата, но не и последна такава акция.  Целта е и други организации и институции да се присъединят към идеята на ръководството на Община..

публикувано на 04.02.23 в 11:00