Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК-Бургас и областният управител алармират:

Спешен ремонт за пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", пропаднала е конструкцията

За да не остане Южното Черноморие без вода през туристическия сезон са необходими 15 млн.лв за ремонт


15 милиона лева са необходими за спешен ремонт на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“. Това обявиха областният управител проф. Мария Нейкова и директорът на ВиК –Бургас инженер Ганчо Тенев.Те ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет. Разпореден е и анализ на качественото на питейната вода. 

След заседание на ВиК асоциацията, на която инженер Тенев е информирал за проблема,  бе взето решение от Областния кризисен щаб за обявяване на частично бедствено положение за общините Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец, които се захранват от язовир "Ясна поляна". 

Съоръжението е в експлоатация от 1974 година. Стомано-бетонната конструкция на пречиствателната станция се къса. Състоянието й посочва директорът на ВиК Бургас инженер Ганчо Тенев. 

"Пропаднала е конструкцията. Няколко клетки са излезли извън строя. Това става два пъти. Една клетка пропадна лятото, за което сме уведомили. На 6-ти декември на празника на Бургас пропаднаха още две клетки. Въпреки всичко в зимните месеци можем да подаваме питейна вода за Южното Черноморие. Проблемът е, че не можем да изпълним капацитетът на пречиствателната станция за лятото.   

Изходът е странично съоръжение, което да дублира подаването на вода-нови филтърни клетки и помпена станция, за да подаваме вода, поясни Тенев. Той не изключи земетресенията през последната година да са активизирали процеса. 

Следващите стъпки поясни областният управител професор Мария Нейкова, която уточни, че едва вчера е била уведомена за проблема:

"На база на това частично бедствено положение информираме министъра на вътрешните работи и междуведомствената комисия и настояваме да бъдат осигурени тези средства от комисията. Съоръжението е остаряло, което означава, че следва да бъде санирано, за да бъде решен проблемът временно и да се търси трайно решение в изграждането на едно ново съоръжение."

Бедственото положение е обявено до 15 декември за част от общините на Южното Черноморие като дотогава се очаква реакцията на държавата. 

Областният управител Мария Нейкова уточни, че е разговаряла с председателя на КЕВР Иван Иванов и са договорили провеждането на работна среща в София с участието на кметовете на общините от областта, на която да бъде обсъдена цената на водата. 

Повече чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00