Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галина Иванова: С по-ниските температури през този сезон се появява и студовата алергия

| обновено на 09.12.22 в 18:20
д-р Галина Иванова, алерголог
Снимка: credoweb.bg


Студовата алергия е сред срещаните алергии през този период в годината. След диагностициране е необходимо да се избягват провокиращите фактори. Това важи и за всички останали алергии, които биват предизвикани от някакъв вид алерген, каза експертът д-р Галина Иванова:

„Алергията е специфична реакция на имунната система към някои по принцип безредни вещества в околната среда, т.нар. алергени. Когато говорим за околна среда става дума не само за външната среда, но и за вътрешната среда на организма.  По принцип можем да я наречем погрешна реакция или реакция, която тръгва в погрешна посока. Лечението е именно в това да се „изправи“ посоката. Процентът на алергичните заболявания непрекъснато варира. Според данните се спираме на около 20% от човечеството или това е 1/5, която има проблем Това се случва защото в отговор на някакъв външен или вътрешен фактор се освобождават медиатори на алергичната каскада, които освобождават огромно количество хистамин и  се появяват алергичните симптоми. Ако са от страна на кожата това са сърбежи, зачервявания, болка Ако са от страна на  горни или долни дихателни пътища  имаме изтичане на бистър секрет от носа, честото кихане, кашлица, задух, затруднено вдишване или затруднено издишване, но в основата е освобождаването на медиатори и алергичната реакция.

С настъпване на по-студеното време се създават условия за задържането на влага. Има в момента много паднали листа, много шума, образува се мухъл и започва разпространението на плесени и спори.

По-често се задържаме у дома, по-дълго време имаме досег с акарите, което също влияе и на алергиите.

Появяват се в студеното време бронхитите, алергичната астма, не трябва да забравяме, че това е и сезон на вирусни заболявания и бактериални инфекции.

Студовата алергия е вид хронична уртикария. Т.е. в условията на студов фактор се появява алергия.

Все повече се говори за алергията като пандемия. Студовата алергия се появява с типичната уртикария, както и с оток. Може да се появи много бързо и да бъде тежка или лека форма. Може да има кратко или дълго лечение, или да се хронифицира. Симптомите трябва да ни насочат към специалист, да бъде това заболяване диагностицирано. Организмът реагира на температурната разлика. Оплакванията се засилват когато се влезе от студено към топло помещение. Винаги когато търсим алергична реакция имаме повторяемост на симптомите.

Като профилактика могат да се избягват студовите провокации. да се избягват студени напитки, студеното време по взможност, което особено при нас в България зимата няма как да стане, защото е трудно през зимата", каза още алергологът д-р Галина Иванова.

Д-р Галина Иванова е завършила МУ - Варна, специалност "Вътрешни болести". Придобита специалност - "Клинична алергология" в МУ - София. Член е на Дружеството по алергология и на Европейската академия по клинична алергология и имунология - EAACI.

Чуйте повече за алергиите, симптомите, начините на лечение и полезни съвети от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

публикувано на 07.05.24 в 15:41

Над 1000 души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас през празниците

Над 1000  души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ през почивните дни от 1 до 6 май. Лекарите са преглеждали близо 160 пациенти на ден. През Спешно отделение и прилежащите спешни кабинети – педиатричен, хирургичен и ортопедичен, са преминали 607 пациенти. Продължава тенденцията то да..

публикувано на 07.05.24 в 12:38
снимката е илюстративна

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на 3 и на 13 години.  И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева: "И двете деца са имунизирани и карат по – леко заболяването. Те са в..

публикувано на 07.05.24 в 12:32

Изграждат спешен медицински център в Поморие

Спешен медицински център се изгражда в Поморие. Кметът на Общината Иван Алексиев поясни, че това се случва по проект на Министерството на здравеопазването.  "Ние като Община предоставихме терен, който се намира в двора на болницата, за да бъде в близост до МБАЛ - Поморие. В момента се изгражда основната сграда и тя трябва да бъде завършена до..

публикувано на 05.05.24 в 14:30

Потвърдените случаи на коклюш в Бургаско са 16

Продължават да се увеличават случаите на коклюш в Бургаска област. През изминалата седмица са регистрирани 18 нови случая. Най-много са заболелите ученици във възрастовата група 10-14 години.  26 от общо 28-те случая на коклюш от началото на годината в областта са установени през април. От тях потвърдени са 16, за останалите се провеждат..

публикувано на 02.05.24 в 12:59
Заседание на Министерския съвет.

Правителството отмени решението за създаване на частна детска болница

Министерският съвет отмени решението си за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София, съобщи късно снощи правителственият пресцентър. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го..

публикувано на 02.05.24 в 08:10

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич

Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич, съобщават от ВУЗ-а.  От там уточняват, че филиалът е в отговор на желанието на местната власт в болниците и медицинските центрове в общината да работят специалисти по здравни грижи с дипломи от реномиран университет. Създаването на новата..

публикувано на 01.05.24 в 12:08