Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шеф в "Нефтохим Бургас" предупреди за възможни ограничения в работата на рафинерията заради евросанкциите

Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от Евросъюза, може да ограничи работата на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. Това съобщи пред руската държавна агенция ТАСС един от Илшат Шарафутдинов - председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас". 

"Сега анализираме ситуацията и водим консултации", добави Шарафутдинов.

В приетия вчера девети пакет от санкции е записано, че макар България се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., страната ни не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. 

Страната обаче може изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС - при необходимост. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игри и забавления и за децата от два Центъра за настаняване от семеен тип

Празник за децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Ронкали" и Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания - 1 в кв. Меден рудник се проведе днес по повод 1 юни - Деня на детето. Срещата беше в двора на Дом "Ронкали" в кв. Ветрен.  Момичета и момчетата от двете социални институции се забавляваха на парти организирано от..

публикувано на 01.06.23 в 18:00

"Изгрев парк фест" започна, включете се в забавата

С богата програма започна шестия Изгрев парк фест. В него се включват над 200 деца от читалищата в общината, които представят песни, модерни танци и хора, и дори изпълнения на флейта и зумба.  На откриването присъства кметът Димитър Николов, както и композиторът маестро Стефан Диомов. И това не е случайно, защото малките Изгревчета от вокалната..

публикувано на 01.06.23 в 17:41

С изложба, рисунки на открито и много игри децата на Царево празнуват 1 юни

С изложба, рисунки на открито, много игри и добро настроение децата на Царево празнуват 1 юню. В Международният ден на детето бе представена  изложба на учениците към СУ ,,Н.Й.Вапцаров‘‘ град Царево.  Кметът на общината инж. Георги Лапчев отправи своите пожелания, към всички дошли на градския площад. Изненада за малки и големи беше появата на..

публикувано на 01.06.23 в 17:23

"Булевард Демокрация" - на 1 юни

Нека да са ни здрави и честити децата на България. А към родителите – пазете ги. Учете ги. Възпитавайте ги. Защото ние направихме каквото можахме. Като гледам какво се случва с държавата, май не се справихме много успешно. Та – в тях ни е надеждата. Да съградят едно по-добро бъдеще за тях. Ако можем – и ние да хванем нещо от него. От предното..

обновено на 01.06.23 в 15:02

Над 60 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, обявиха приходите си пред НАП

До 30 юни фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данък върху дейността от опериране на кораби. 13 730 фирми от..

публикувано на 01.06.23 в 13:30

Германов: Няма забавяне на ремонта на Приморско – Китен

Няма забавяне на ремонта на пътя Приморско – Китен, каза за БНР-Бургас кметът на общината Димитър Германов. Започва рехабилитацията на вътрешния път между Китен и Приморско През уикенда, Здравко Василев от Приморско, разпространи видео, че въпреки  първата копка в началото на месеца, строителните работи не са стартирали...

публикувано на 01.06.23 в 12:47

В Созопол от днес се въвежда синя зона, платено паркиране и паяк

В Созопол от днес влизат в действие режимите на паркиране през летния туристически сезон. Общинските паркинги ще функционират до  30.09.2023 г.  Почасовото платено паркиране в тях ще се осъществява във: Вихрен, Боруна, Рибарски кей, Юг, Света Марина.  Паркирането на леки коли ще се заплаща спрямо зоната, в която е обособен паркинга...

публикувано на 01.06.23 в 11:17