Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои такси в община Бургас се повишават през 2023?

Снимка: Ани Петрова

Десетки такси и услуги в община Бургас ще бъдат повишени през тази година от 8 % до 15%. Повишение има в секторите туризъм, култура, спорт и социалните услуги. Таксите бяха увеличени с решение на местния парламент. 

Предвижда се промяна в услугите на „Домашен социален патронаж“. При хората с пенсия над 600 лв. таксата, която плащат за храна за един месец ще бъде намалена от 170 лв. на 163 лв. Тази такса се увеличава за тези с пенсия под 600 лв. До момента те заплащат 155 лв., като сега таксата ще бъде също 163 лв. При хората с ТЕЛК над 51 % промяна не се предвижда.

С 50 стотинки се увеличава цената на детската кухня и става 3.50. Ако потребителите на услугата искат да ползват опаковки за еднократна употреба, то те ще трябва да заплатят още 0.30 лв. или общо 3.80 лв.

Актуализация на цените ще има и на входните билети и беседите в част от културните институции. Входът за Градската художествена галерия "Петко Задгорски" се променя от 2 лв. на 3 лв. за възрастни. Беседата там ще е за 15 лв. Четвъртък остава безплатен за посещения между 9.00 ч. и 13.00 ч.

Промяна има и за експозициите на Регионалния исторически музей. Входът за възрастни и ученици ще бъде повишен с 1 лв. Беседа на български или чужд език стават 30,00 лв, вместо досегашните 20 лв. Тематичната беседа се променя от 30 лв. на 50 лв.

Таксите за различните школи по интереси в Центъра за подкрепа на личностното развитие вече стават по 39 лв. на месец, а детската лятна занималня е 60 лв. за две седмици. Входът за възрастни за „Авиомузей Бургас“ вече е 6 лв., вместо досегашните 4 лв.

Някои услуги в сферата на туризма също ще бъдат завишени. Подобна мярка се очаква за билета за общинските кораби до ТК „Остров Света Анастасия“. Те ще са съответно 18 лв. за възрастни и 14 лв. за ученици и пенсионери.

Завишаване на цените има и за туристическия комплекс „Акве Калиде“. Цената на билетите остава същата, но тази на беседите се променя от 50 лв. на 60 лв. Подобни са цените и в туристическия комплекс „Ченгене скеле“.

Таксите за ползването на някои спортни обекти също се  променят. За ползване на офис помещения от спортни клубове в Спортната зала "Младост" заплащането се променя от 40,00 лв. на 60,00 лв. на месец. Същата промяна на таксите има и в "Бойчо Брънзов", залата „Нефтохимик“ и Спортния комплекс „Изгрев”. За същата услуга в залата „Никола Станчев” спортните клубове ще плащат не досегашните 30.00 лв.,а 60.00 лв. на месец. При Плувния басейн „Флора” за ползване на шезлонг, потребителите ще заплащат 4,00 лв., а таксата за ползване на офис помещение се променя- от 20,00 лв. на 60,00 лв. на месец. С 2 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и пенсионери се завишават таксите на Плувния басейн „Минерални бани“.

Повишаване ще има и на таксите на общинските паркинги. Месечните абонаменти се повишават с 10 лв. за паркингите в „Славейков“, „Изгрев“, в ж.к. „Лазур“ до „Пиргос“ и „Ген. Гурко“ до III-та поликлиника.

С между 10 лв. и 30 лв.  се повишават и услугите на ОП „Обреден комплекс - Бургас“ . Сключване на граждански брак на място  избрано от младоженците ще струва 200лв., а на територията на „Остров Света Анастасия“  ще е 300лв.

Наемните базисни цени на помещения и спортни игрища в училищата и детските градини също се повишават. Ползването на плувните басейни и физкултурни салони в тях се увеличават двойно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29