Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бившият папа Бенедикт XVI

Автор:
папа Бенедикт XVI

Бившият папа Бенедикт XVI почина тази сутрин на 95-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на говорител на Ватикана.

Здравословното му състояние е започнало да се влошава преди Коледа, с данни за респираторни и бъбречни кризи.

Ватиканът разкри в сряда, че състоянието на Бенедикт се е влошило, а неговият приемник папа Франциск призова католиците по света да се молят за него.

Бенедикт XVI подаде оставка като глава на Римокатолическата църква през февруари 2013 г. , което не беше случвало от 600 години. Оттогава германският почетен папа, чието рождено име е Йозеф Ратцингер, живееше в бивш манастир на територията на Ватикана.

Смъртта слага край на безпрецедентна ситуация, в която двама "мъже в бяло" – Бенедикт и Франциск, съжителстват зад стените на малкия град-държава.

Въпреки че няма правилник за бивши папи, погребението на Бенедикт се очаква да бъде във Ватикана, като се очаква церемонията да бъде ръководена от Франциск.

През 2005 г. тялото на Йоан-Павел II, последният починал папа, бе положено за погребалната церемония на пл. "Свети Петър", на която присъстваха един милион души, включително държавни глави.

Скандал и вътрешни битки

Бенедикт почти изцяло се беше оттеглил от публичния живот.  Още през 2013 г. той се позова на влошаващото се физическо и психическо здраве при решението си да стане първият папа от 1415 г. насам, който се отказва от длъжността глава на Римокатолическата църква.

Той беше брилянтен теолог, но неговият папски пост беше обсебен от вътрешни борби във Ватикана и скандал за сексуално насилие над деца от духовници, който разтърси католическата църква по целия свят.

Скандалът със злоупотребите засенчи последните му месеци, след като изобличителен доклад за германската църква през януари 2022 г. го обвини, че лично не е спрял четирима свещеници през 80-те години, докато е бил архиепископ на Мюнхен.

Той отрече да е извършил нещо нередно, а Ватиканът категорично защити действията му като първият папа, който се е извинил за скандалите, изразил е собственото си "дълбоко разкаяние" и се е срещнал с жертви.

Роден на 16 април 1927 г. в Бавария, Бенедикт беше на 78 години, когато наследи дълго управлявалия и популярен Йоан-Павел II през април 2005 г. и стана първият германски папа на съвременната епоха. По-късно той каза, че е почувствал избора "като гилотина".

За разлика от своя наследник папа Франциск, йезуит, който се радва да бъде сред паството си, Бенедикт беше консервативен интелектуалец, наричан "Божият ротвайлер".

В продължение на почти 25 години, като кардинал Йозеф Рацингер, той оглавяваше на службата, която отговаряше за доктрината на Ватикана – Конгрегацията за доктрината на вярата. Консерваторите в Римокатолическата църква го смятаха за свой знаменосец, а някои ултратрадиционалисти дори отказаха да признаят Франциск за легитимен папа. Те критикуваха Франциск за по-мекия подход към членовете на общности с нетрадиционна сексуална ориентация и към католици, които са се развели и омъжили повторно извън църквата, като казаха, че това подкопава традиционните ценности.

Като папа Бенедикт бе преследван от противоречия, от коментари, които разгневиха мюсюлманския свят, имаше дори скандал за пране на пари в банката на Ватикана и лично унижение, когато през 2012 г. неговият иконом издаде секретни документи на медиите.

Въпреки че каза, че ще живее "скрит от света" след оставката си, той многократно се намесваше по ключови въпроси, пред които е изправена църквата чрез книги, интервюта и статии.

През януари 2020 г. той изрази своята съпротива срещу разрешаването на брак на свещениците. Година по-рано обвини сексуалната революция от 60-те години на миналия век и срива на вярата на Запад за скандалите със злоупотреби, извършвани от католически духовници.

В интервю през март 2021 г. той каза, че "има само един папа", но призна, че има  "фанатични" поддръжници, които отказват да приемат оставката му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17