Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грип А ще върлува тази година, пикът чакаме през февруари

Автор:
Снимка: Pixabay

Грип А ще върлува тази година, потвърди пред БНР професор Тодор Кантарджиев, съветник на столична община по здравните въпроси. Той посочи, че вирусът е много чувствителен на антивирусни лекарства. Неговият пик ще бъде във втората или третата третина на февруари. 

Проф. Кантарджиев подчерта, че респираторният синцитиален вирус се е доказал лабораторно 4-5 пъти повече от останалите 16 вируса, които следи Националният център. 

"Той е опасен с това, че причинява възпаление на малките дихателни пътища на белия дроб - т.нар. бронхиолит. При по-възрастните хора минава с една неприятна кашлица, която отшумява на втората - третата седмица", обясни той.

Здравният специалист предупреди, че тези, които са прекарали вирусна инфекция, трябва да се пазят, защото им пада имунитета. 

Нямаме данни за нов плашещ вариант на коронавируса, заяви Кантарджиев  в коментар за новото разпространение на Covid-19 в Китай. Все пак според него в европейски план трябва да се направи нещо, за да не допуснем вълната. 
По публикацията работи: Петя Янакиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30

Кръводарителска акция ще се проведе днес в Бургас

Националната кръводарителска кампания "Даряваш кръв - даряваш живот" на БНТ идва в Бургас.  Акцията ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас от 09.00 до 13.00 часа.  Кампанията се осъществява с помощта на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.  Основната й цел е да..

публикувано на 11.04.24 в 08:15

Безплатни прегледи в айтоските села през май и юни

МБАЛ-Айтос ще продължи своята доброволческа кампания за безплатни медицински прегледи и през месеците май и юни 2024 г. Това съобщи ръководството на общинската болница, с уточнението, че целта на предстоящите кампании е да бъдат обхванати всички населени места на територията на Община Айтос. В седмицата преди 7 април, професионалния празник на..

публикувано на 10.04.24 в 13:28
Снимката е илюстративна.

Дерматологичните проблеми се срещат все по-често

Повече от половината европейци, в рамките на една година, са страдали от някакъв дерматологичен проблем. Това показва проучване на Европейската академия по дерматология. „Навсякъде в цяла Европа се задъхва системата на здравеопазването да се справи с всички желаещи да се прегледат при дерматолог за кожен проблем. Някои от заболяванията..

публикувано на 10.04.24 в 12:40