Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Българово отново обмислят протест

13
Снимка: Свобода Атанасова



В Българово отново обмислят протест заради лошата инфраструктура. След последното недоволство на хора от града през ноември, са последвали няколко неформални и официални срещи с представители на общината. Резултатът от тях са асфалтирани единични малки участъци от пътя, но не и големите дупки. 


Снимки: Неделчо Милчев

За пореден път се надига недоволство в града заради лошите пътища и вътрешни улици, част от които са кални и с дупки. Мотото на протеста, който премина и в шествие през ноември беше „Бъди буден“, защото хората трябва да се събудят, а да си буден е отговорност, сподели един от инициатори на недоволството Неделчо Милчев:

„От тогава до сега нищо не се е променило, с изключение на това, че се направи опит за асфалтиране, което е по-скоро подигравка.

След нашите протести представителите на общината направиха няколко срещи с нас. Три от срещите бяха неофициални и две официални. Управата на Бургас обясни колко добре разбират нашите проблеми, поеха ангажименти, поискаха да им посочим конкретни улиците, от които да започне асфалтирането. Ние сме го направили, но те не посочиха и срокове, в които може да се оправи инфраструктурата. 30 години в Българово не е асфалтирана нито една улица, дори и повече от 30 години. 

Българово е населено място, в което бизнесът е ориентиран към извършване на транспортна дейност, такъв е и моят бизнес. В първия протест се опитаха да изместят фокуса на недоволсттвото, защото обясниха, че протестираме срещу бизнеса. Не, ние сме бизнесът. Само компанията, която аз управлявам е платила пътни такси за миналата година в размер почти на 100 000 лева. 


Много бих искал още утре да започне някаква промяна, но по време на разговорите всички се оправдават с това, че няма правителство. Със сигурност такова няма да има в следващите три месеца. След това дори и да имаме ще трябва да се гласуват бюджети. Т.е. пари пак няма да има, а ние като данъкоплатци сме длъжни да си плащаме данъците, и го правим. 

Обмисляме нов протест. Искахме на 14 януари в събота да направим такъв, но Инициативният комитет решихме този път да обмислим той да бъде по-мащабен“, посочи още Неделчо Милчев.

Последният път жители на Българово излязоха на протестно шествие  не само заради лошата пътна инфраструктура, но и за подобряване качеството на въздуха в населеното място, за нормални тротоари, осветление и канализация. 

От Община Бургас отговориха на запитване на БНР Бургас, че към този момент няма нов бюджет. Когато бъде гласуван държавният, тогава общините ще могат да направят своите проектобюджети. След това  Общинският съвет в Бургас ще реши къде ще се правят ремонти. 



Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от финансова помощ, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в родното му място, съвместно със Сдружение контролен граждански блок и Сдружение на занаятчиите -..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42