Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във "Влез в час" гостува проф. Евдокия Сотирова


Днес в предаването " Влез в час"   от 11 до 12 часа ни гостува проф. Евдокия Сотирова, преподавател в Университет“Проф. д-р-Асен Златаров“. Тя заедно с проф. Красимир Атанасов и проф.Антони Шенон  издава в Кеймбридж книга, която обединява научни изследвания,статии и публикации, които са правени през последните години.

Евдокия Сотирова  е Професор по Информатика, доктор по Информатика, зам. декан на Факултет по Обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас (БТУ), член на Лабораторията по „Интелигентни системи“.

Проф.Красимир Атанасов е от Бургас. Той е учен от световна величина. Съгласно класацията на Стандфорския университет, е в първите два процента по цитируемост  в света на научните му трудове.

Когато започнах да работя с проф. Антъни Шенон, той беше декан в Техническия университет в Сидни. Двамата с проф. Атанасов  се запознават през 1994 година в България на научна среща. След това Шенон започва да идва почти всяка година у нас. Ученият се занимава с моделиране на медицински и биологични процеси. Той поставя въпроса през 2000 година  дали могат да се моделират процесите, които протичат в един университет. Проф. Сотирова тогава е асистент и й поставят задача за нейната дисертация, така се създават математически модели, работят с 13 държави, разказа тя.

Пътуваме да представяме нашите модели, те могат да бъдат във всяка една сфера и дори в бизнеса, обясни проф. Сотирова. Използват се в образованието, медицината, бизнеса.

Още за изследванията и книгата в звуковия файл:

По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти и ученици се запознават с възможностите за работа и специалностите на БСУ

Бургаският свободен университет е домакин на две събития днес - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Ученици и студенти се запознават съответно със специалностите на ВУЗ-а и с възможностите за работа, които предлагат различни фирми. Двете събития преминават при засилен интерес от страна на младите хора.  Ученици от 25 училища са в..

публикувано на 29.11.23 в 14:20

Ден на отворените врати и Кариерна борса в БСУ

Утре, в 11:00 часа в Бургаския свободен университет ще започнат две събития - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Университетът ще бъде отворен за учениците от бургаските средни училища и за техните родители с представяне на специалностите, по които БСУ ще приема студенти през следващата академична година, с презентация на материалната база,..

публикувано на 28.11.23 в 16:21

Наградиха 133 новоназначени учители в Бургас

„Предизвикателство!“ С тази ключова дума млади учители определиха професията си. 133 новоназначени педагози бяха наградени на официална церемония в Бургас. Сред гостите на събитието бяха кметът Димитър Николов, който връчи отличията, както и заместник-кметът по Образование в Общината Михаил Ненов. Василена..

публикувано на 28.11.23 в 15:57

АЕГ „Гео Милев“- Бургас е партньор на Софийския университет

Бургаската английска гимназия „Гео Милев“ вече е в официално партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ филиал Бургас. Най-старото висше училище в България и елитната гимназия подписаха договор за сътрудничество в областта на хуманитарните науки. Двете образователни институции обединяват своите усилия, опит и ресурси, за да създадат..

публикувано на 25.11.23 в 17:45

Над 20 училища ще се включат в "Базар на професиите" в Бургас

Изборът на гимназия, в която седмокласникът  да продължи своето образование, е изпитание за всяко семейство. Причината не е само подготовката за националното външно оценяване и резултатите, а най-вече професионалната ориентация, която трябва да бъде направена. Често детето не знае накъде да се насочи, а родителите налагат своето мнение. Вече..

обновено на 25.11.23 в 10:33

Започва кампанията "Ученик на годината" в Бургас

От днес стартира кампанията на Община Бургас за спечелване на наградата „Ученик на годината“, която се връчва на официална церемония в навечерието на празника на морския град – Никулден. Тази година най-престижната младежка награда ще се връчи за пети път и е част от общинската програма „Бургаски деца“, която има за цел да насърчава и подкрепя изявени..

публикувано на 24.11.23 в 16:34

До 70% от днешните професии ще изчезнат през следващите 15 години

Очаква се да бъдат трансформирани или да изчезнат до 70 процента от днешните професии през следващите 15 години. За това алармира заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора.  Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни..

публикувано на 24.11.23 в 12:27