Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Станчев: Всички ми пишат да се боря. С кого да се боря?

След 12 години възход, награди и успехи най-голямата пчеларска ферма в Бургаска област и една от най-големите в страната затвори. Работата на Пчеларска ферма „Странджа“, която се намира в един от най-обезлюдените райони на България, беше напълно блокирана от проверки инициирани от ДАНС. От Агенцията за национална сигурност заявяват, че резултатите от проверките са предадени на компетентната прокуратура. 

Селото носи героичното име Индже войвода. В него няма вода, канализация, няма улици, инфраструктура, няма и жители. Годината е 2009-а. Тогава едно младо момче, ветеринарен лекар, току -що завърнало се от чужбина избира да вложи силите и енергията си в този замиращ и изчезващ от картата на населена България район. Димитър Станчев няма да го видите облечен с всекидневни дрехи, той има едно облекло и то е работният гащеризон. Започнал е от няколко кошера с пчели, за да направи една от най-големите пчелни ферми в страната. Не само това, възродил е селото. Всеки, който е ходил през последните години в Индже войвода знае, какъв модерен облик е придобило малкото странджанско селце. Отворил е магазин, после е направил битов ресторант, продължил е да лети напред – направил е винарна, в която произвежда уникалната си медовина. Отворил е модерна фабрика за производството не само на мед, а и на много други продукти от мед. През 2021-а година той и неговата съпруга получиха европейската награда за млади фермери. 
И така до датата 21-и октомври миналата година, когато във фермата влизат контролните институции.  Димитър Станчев обясни:

"В 9 часа вечерта дойдоха, за да връчат заповедите за проверката.Дойдоха три камиона с жандармерия и други институции, над 30 души.Ние нямаме претенции, че ни правят проверка. Ние имаме претенции за начина на правене на проверка. 7 дни беше тази проверка.Разделени сме с Ралица на две, половината при нея ,половината при мен.Това са хора, които са в системата, които знаят как да ти въздействат психически. На нас ни беше проверено всичко.Кошер по кошер, рамка по рамка, капак по капак, декар по декар, култура по култура.Какво се констатира,никой не казва.Само едни констативни протоколи получихме от Разплащателната агенция в Ямбол.Ние сме възразили, защото не сме съгласни с констатациите. не може цял пчелин да бъде премахнат, че GPS координатите, които са му били заявени по животновъден обект, са на 20-30 метра от същинския пчелин. Ние не подаваме координатите, идва официален ветеринарен лекар взема ги и ги подава, за да ти излезе удостоверение за животновъден обект."

Вчера излезе информация, че при проверките контролните органи са констатирали липсата на пчелни кошери. Проверени са били 1850 кошера, физически не намериха един, обясни още Станчев:

"Няма проблеми, 800 да са живи, 500 да са живи, за другите няма да си получиш подпомагане. Аз тези средства не съм ги взел.Tе се заявяват и в най-добрия случай ние ги вземаме в края на май."

Едва съвзели се от първата проверка, едва възобновили работата във фермата и на 10-и януари следва нова проверка. Тя е от БАБХ, за да се инспектира фабриката:

"Точно тогава беше кулминацията, подготвяме стоката, която заминава за Германия, за да се представим на зелената седмица на Берлин.Всичката стока,която беше подготвена, е иззета.На етикета пише съдържание, а трябвало да пише съставки."

Стока за 20 хиляди евро е замразена заради формална грешка в етикета. Установено е също, че за меда има издаден сертификат за биопродукт, но такъв сертификат липсва за предприятието. 
Обидени, унижени и отчаяни фермерите решават, че е абсолютно безсмислено за работят по 16 часа на ден и да получават такова отношение.  Ралица заяви:

"Всички тези констатации, които направиха, особено сега от последната проверка, което беше миналата седмица, много бързо можем да ги поправим, защото са елементарни. Този път ни спряха един износ за половин тон стока за Германия. Следващият път, ако пак ни спрат? Докога ще продължаваме да живеем в страх, че нещо може да се случи! Как да продължим напред? Вече няколко пъти ни плашат с проверки, после от какво трябва да се страхуваме? Може би пречим на някого. Идеята е да няма такива като нас!"

Вчера директорът и участвалият в проверката ръководител на отдел контрол на храните в БАБХ в Бургас бяха в болнични и с изключени телефони. От централата на агенцията казаха, че няма да коментират случая, защото той е част от разследване. 

От прокуратурата в Бургас заявиха, че при тях няма образувана такава преписка. Очевидно с дейността пчеларската ферма ще се проверява от европейската прокуратура. Дали тя ще потвърди констатациите на контролните органи не знам, знам само, че едно семейство, едни мечтатели се опитаха да съживят пустеещата Странджа планина. Оставиха там сърцето си, а сега трябва да се погрижат за оцеляването си.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: 5% отстъпка при електронно деклариране до 31 март и заплащане на данъците

От НАП Бургас напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от  5 процента от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26