Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите 6 млн. за Арена Бургас - за настилки, уреди и офиси

Арена Бургас
Снимка: БНР-Бургас

Към края на февруари се очаква да отвори врати станалата емблематична зала „Арена Бургас“. Това е поредният последен срок, обещан, този път, от служебния министър на спорта. Междувременно, държавата отпусна нови 6 милиона лева за съоръжението. 

Датата е 28 ноември 2022 г. Служебният регионален министър Иван Шишков прави инспекция на строящата се от 2014-та и все още незавършена спортна зала „Арена Бургас“. Тогава се заговори за някакви варианти на частично отваряне на сградата. А именно – от обекта да се извадят фитнеса, помещенията за СПА и ресторанта, а залите за спортни състезания да функционират. Как ще се случи това, не стана ясно, но Шишков заяви, че строителят е поел ангажимент това да се случи до 2 месеца. 

Двата месеца изтичат вече, а срокът бе удължен с още един. Депутатът от ГЕРБ Андрей Рунчев каза, че служебният министър Весела Лечева е уверила, че това ще стане до 20 февруари.

Около и върху залата кипи усилен труд, видя наш репортер. Два дни поред се работеше около големите прозорци на покрива. По непотвърдена информация, една от причините да се бавят документите за пускането в експлоатация, е липсата на достатъчно голям отвор, през който да влизат пожарникари, ако се наложи и най-вероятно това се ремонтира в момента. Именно това намекна и Иван Шишков в Бургас - че има неизпълнени противопожарни норми.

Междувременно, цената на сградата набъбна с още 6 милиона лева. В края на миналата година Весела Лечева внася проект на постановление в Министерския съвет, с част от него се предлага увеличаване на капитала на търговското дружество „Академика 2011“ ЕАД, което пое контрола и изграждането на залата. Към момента те притежават 90% от идеалните части от имота и от правото на строеж. Останалите 10% ще бъдат прехвърлени на Община Бургас след като обектът бъде пуснат в експлоатация. Между другото, това не е първото увеличаване на капитала на „Академика“ заради залата. След първите отпуснати 35 млн. лв., през 2018 г. това е направено с нови близо 19 милиона.

А за какво трябват новите 6 милиона лева?

В изключително кратка обосновка, която получихме след запитване по ЗДОИ, пише, че е необходимо изграждане на крайни настилки, тъй като в момента са изпълнени само предвидените по договор шлайфани бетонни настилки. Пред съблекалните има оформено пространство за загрявка, с възможност за използване на 60-метрова права с 6 коридора за бягане, но няма нито уреди за загрявка, нито настилка. Отделно, на административния етаж трябва да се изградят и оборудват офиси за администрацията и помещения за персонала по поддръжка, обслужване и охрана. Буди недоумение защо тези неща не са били заложени първоначално, а се налага това да се прави в последния момент. От финансовата обосновка става ясно, че сумата от 6 милиона лева се базира на „прогнозни разчети“.

Това не е държавна помощ и не нарушава закона.

В документите е описано, че увеличаването на капитала на дружествата, сред които и „Академика“ не е държавна помощ. Извършен одит, поръчан от тогавашния министър на спорта Радостин Василев, констатира, че ново споразумение за изменение на договора във връзка с цената ще наруши Закона за обществените поръчки. Но в случая говорим за увеличаване на капитала и по този начин законът, най-вероятно, няма да бъде нарушен.

Не се налага и ново отпускане на средства от бюджета. В настоящото предложение на Весела Лечева е описано, че за 2022 г. допълнителните плащания за увеличаване на капитала на три дружества, сред които и „Академика“, са предвидени в държавния бюджет.

И така, още 6 милиона и продължаваме напред. Очаквайки 20 февруари, когато би трябвало спортната зала да отвори врати. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През уикенда в Бургас - състезания по джет, уиндсърф, плуване, вдигане на тежести и тенис на маса

Стартът на Джет шампионата на България е в Бургас. Плаж "Крайморие" е домакин на първия кръг от Националния шампионат този уикенд - 14-16 юни. Инициативата и организацията е на местния клуб „Акватракс“ и Община Бургас. Сили ще премерят над 50 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Водещ на състезанието ще бъде най-успешният..

обновено на 15.06.24 в 08:32
Германия - Шотландия

Германия с категорична победа за начало на Евро 2024

Домакинът Германия започна с лека и категорична победа с 5:1 срещу Шотландия на старта на Европейското първенство по футбол. В мач от Група А в Мюнхен германците не оставиха никакво съмнение в превъзходството си срещу островитяните, чиито футболисти се оказаха лесни жертви за своите съперници.  Германия от самото начало взе диригентската палка в мача..

публикувано на 15.06.24 в 07:48

Селекционерът на Германия призова нацията да подкрепя отбора си

Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман призова нацията да подкрепя докрай футболистите, докато домакините се готвят да открият Евро 2024 тази вечер срещу Шотландия. "Искам да се обединим като нация и да подкрепяме германския национален отбор, включително и на стадиона. Това е изключително важно. Трябва да използваме по всякакъв начин домакинското..

публикувано на 14.06.24 в 22:05
Финалът е на 14 юли в Берлин

Пълна програма на Евро 2024

Отборът на Германия открива Евро 2024 с двубой срещу Шотландия тази вечер. Мачовете от груповата фаза ще се играят в три часови пояса - 16:00ч., 19:00ч. и 22:00ч. Осминафиналите ще се провеждат в 19:00ч. и 22:00ч., а полуфиналите и финалът ще са в 22:00ч. Всички часове са в българско време. Финалът на първенството е на 14 юли в Берлин.  Пълна..

обновено на 14.06.24 в 21:59

Сувенирна топка на Христо Стоичков ще бъде разиграна на благотворителен търг в Бургас

22 отбора от пет държави ще се включат на 14 и 15 юни в Спортен комплекс "Славейков" в традиционния благотворителен турнир по футбол, в подкрепа на децата на загинали служители на МВР. Турнирът е част от спортния календар на Община Бургас и Международната полицейска асоциация (ИПА). Международното участие включва два отбора от Румъния, и по един от..

обновено на 14.06.24 в 16:02

Бургаска двойка по спортна акробатика e републикански шампион

Републиканската титла грабна смесена двойка по спортна акробатика на "Нефтохимик 2011" - Бургас. Вилиана Костадинова и Кристиян Манолов се завърнаха от Държавния индивидуален шампионат в Горна Оряховица и с три златни медала във всички комбинации. Младата двойка с личен треньор Гергана Денева, помощник треньор Мария Гайдарджиева и хореограф Диана..

публикувано на 14.06.24 в 15:56

Първото издание на плувен маратон „Царево“ ще се състои на 13 юли

Горещ спортен уикенд очаква туристи и местни в Царево през юли. Първото издание на плувен маратон „Царево“ ще се състои на 13 юли, съобщиха от общината. Мястото е пристанище „Мичурин“. Плувният маратон е ще е част от събитието „Царево спортува“, което ще се проведе между 12 и 14 юли. Спортният уикенд предвижда и много..

публикувано на 13.06.24 в 15:25