Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите 6 млн. за Арена Бургас - за настилки, уреди и офиси

Арена Бургас
Снимка: БНР-Бургас

Към края на февруари се очаква да отвори врати станалата емблематична зала „Арена Бургас“. Това е поредният последен срок, обещан, този път, от служебния министър на спорта. Междувременно, държавата отпусна нови 6 милиона лева за съоръжението. 

Датата е 28 ноември 2022 г. Служебният регионален министър Иван Шишков прави инспекция на строящата се от 2014-та и все още незавършена спортна зала „Арена Бургас“. Тогава се заговори за някакви варианти на частично отваряне на сградата. А именно – от обекта да се извадят фитнеса, помещенията за СПА и ресторанта, а залите за спортни състезания да функционират. Как ще се случи това, не стана ясно, но Шишков заяви, че строителят е поел ангажимент това да се случи до 2 месеца. 

Двата месеца изтичат вече, а срокът бе удължен с още един. Депутатът от ГЕРБ Андрей Рунчев каза, че служебният министър Весела Лечева е уверила, че това ще стане до 20 февруари.

Около и върху залата кипи усилен труд, видя наш репортер. Два дни поред се работеше около големите прозорци на покрива. По непотвърдена информация, една от причините да се бавят документите за пускането в експлоатация, е липсата на достатъчно голям отвор, през който да влизат пожарникари, ако се наложи и най-вероятно това се ремонтира в момента. Именно това намекна и Иван Шишков в Бургас - че има неизпълнени противопожарни норми.

Междувременно, цената на сградата набъбна с още 6 милиона лева. В края на миналата година Весела Лечева внася проект на постановление в Министерския съвет, с част от него се предлага увеличаване на капитала на търговското дружество „Академика 2011“ ЕАД, което пое контрола и изграждането на залата. Към момента те притежават 90% от идеалните части от имота и от правото на строеж. Останалите 10% ще бъдат прехвърлени на Община Бургас след като обектът бъде пуснат в експлоатация. Между другото, това не е първото увеличаване на капитала на „Академика“ заради залата. След първите отпуснати 35 млн. лв., през 2018 г. това е направено с нови близо 19 милиона.

А за какво трябват новите 6 милиона лева?

В изключително кратка обосновка, която получихме след запитване по ЗДОИ, пише, че е необходимо изграждане на крайни настилки, тъй като в момента са изпълнени само предвидените по договор шлайфани бетонни настилки. Пред съблекалните има оформено пространство за загрявка, с възможност за използване на 60-метрова права с 6 коридора за бягане, но няма нито уреди за загрявка, нито настилка. Отделно, на административния етаж трябва да се изградят и оборудват офиси за администрацията и помещения за персонала по поддръжка, обслужване и охрана. Буди недоумение защо тези неща не са били заложени първоначално, а се налага това да се прави в последния момент. От финансовата обосновка става ясно, че сумата от 6 милиона лева се базира на „прогнозни разчети“.

Това не е държавна помощ и не нарушава закона.

В документите е описано, че увеличаването на капитала на дружествата, сред които и „Академика“ не е държавна помощ. Извършен одит, поръчан от тогавашния министър на спорта Радостин Василев, констатира, че ново споразумение за изменение на договора във връзка с цената ще наруши Закона за обществените поръчки. Но в случая говорим за увеличаване на капитала и по този начин законът, най-вероятно, няма да бъде нарушен.

Не се налага и ново отпускане на средства от бюджета. В настоящото предложение на Весела Лечева е описано, че за 2022 г. допълнителните плащания за увеличаване на капитала на три дружества, сред които и „Академика“, са предвидени в държавния бюджет.

И така, още 6 милиона и продължаваме напред. Очаквайки 20 февруари, когато би трябвало спортната зала да отвори врати. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валентин Люцканов грабна купата на Приморско по подводен риболов

Състезателите от българския национален отбор по подводен риболов спечелиха първите места на първото за сезона състезание от вътрешния календар на Българската федерация.  Турнирът "Стела Марис", етап от купа "България", се състоя при отлични метеорологични условия в акваторията на Приморско и Китен.  В него взеха участие 44 състезатели от всички клубове..

публикувано на 20.06.24 в 16:39

Бургаският щангист Петър Борисов спечели европейската титла за ветерани

Бургаският щангист Петър Борисов спечели златен медал на Европейското първенство по вдигане на тежести за ветерани в Норвегия.  8 състезатели от различни държави са били в категорията му до 89 кг, възрастова група М 55-59.  Петър Борисов е европейски шампион за трета поредна година. С ъотборникът му Любен Перчински  също печели европейска титла ден..

публикувано на 20.06.24 в 16:24

Несебър беше домакин на международния турнир по карате „Купа Черно море“

Зала „Арена Несебър“ бе домакин на 13-то издание на престижния международен турнир по контактно Карате „Купа Черно море“ (Black Sea Cup), на който несебърските бойци от СК „Бушидо“ завоюваха един златен медал - за Станислав Христов; три сребърни - за Драгомир Антов, Илия Христов и Артемий Родионов и два бронзови – за Симона Загорчева и Венцислав..

публикувано на 20.06.24 в 12:46

Националният отбор по ветроходство – клас „Оптимист“, е на подготвителен лагер в Бургас

Бургас и Яхтклуб „Черноморец Бургас“ са домакини на лагер-сбор на националния отбор по ветроходство в клас „Оптимист“, съобщи Общината.  Националните треньори Александър Славчев и Мартин Пенев  подготвят своите възпитаници за участието на България в Европейското първенство в Карара - Италия, което започва на 29 юни тази година. Последната..

публикувано на 20.06.24 в 09:51

След 1:1 Шотландия и Швейцария запазиха шансове за класиране

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите. По-рано вчера в другата..

публикувано на 20.06.24 в 07:42

Стефка Костадинова идва в Бургас за Международния олимпийски ден

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пристига в Бургас по повод честването на Международния олимпийски ден - 23 юни. Община Бургас ще отбележи празника с няколко спортни събития. В неделя, 23 юни, на спортен комплекс „Звездичка арена“ в комплекс „Славейков“ ще се проведе детският турнир „Футболни звезди на Бургас“...

публикувано на 19.06.24 в 14:56

Прожектират филм за преплуването на протока Кук от Цанко Цанков

Документалният филм „ Шампионът на Тихия океан“ – Протокът Кук , посветен на историческото преплуване на Цанко Цанков между Южния и Северния остров на Нова Зеландия ще бъде представен на 18 юни, от 18.00 часа, в Културен дом НХК. Участието на българския състезател в открити води е част от седемте най-трудни плувни маратони на планетата – OCEAN 7 ...

обновено на 18.06.24 в 11:12