Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден в Царево

В навечерието на Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, с много смях и весело настроение Община Царево отбеляза празникът.
Гости бяха акушер Мария Кошничарова и доктор Петя Рачева. По стара българска традиция най-скоро родилата служителка в Общинска администрация Царево Мария Стоименова изпълни ритуалът „обредно поливане“ под напътствията на гостите, които си измиха ръцете със сапун и наричаха с думите:
 „Колкото капки вода паднат на земята, толкова деца да се родят в тази община“.
 Ритуалът продължи с къпане и повиване на бебе, който бе извършен от служителката Галина Вълева – станала баба за втори път през 2022 г.
Кметът на общината инж. Георги Лапчев поздрави и подари символични подаръци на гостите на празника.

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписаха анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

Достъп до повече профилактични прегледи и до процедури без влизане в болница за пациентите - това е заложено в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, който беше подписан от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър.  Подписан беше и анекс към рамковия договор за дентални..

публикувано на 20.02.24 в 13:58

Подписват анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности. Документът ще бъде подписан днес от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър. Ще бъде подписан и анекс към..

публикувано на 20.02.24 в 07:34
д-р Бойко Миразчийски

Д-р Бойко Миразчийски: Болниците няма да се справят със заплатите при ново КТД

Три месеца отлагателен срок за постигане на заплатите по Колективния трудов договор в болниците. Това ще бъде разписано тази седмица в анекс към Националния рамков договор, стана ясно след лекарски събор през уикенда.  Само 4 от 28-те областни болници са постигнали това ниво, съобщи пред БНР директорът на УМБАЛ Бургас и председател на УС на..

публикувано на 19.02.24 в 14:18

Повече процедури за диагностика и лечение без престой в болница

Пациентите няма да влизат в болница за изследвания като гастроскопия и колоноскопия. За ядрено магнитен резонанс ще се дава направление от лекар, без да е нужно разрешение от Здравната каса. Това става част от здравноосигурителния пакет у нас за тази година, предвижда анексът към Националния рамков договор за медицински дейности. Съборът на Българския..

публикувано на 17.02.24 в 14:33
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

БЛС решава днес за Анекса на Националния рамков договор

Българският лекарски съюз ще проведе днес извънреден събор, на който трябва да се вземе решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година. След двумесечни преговори от Лекарския съюз и Здравната каса се разбраха с парите за здраве да се финансират повече прегледи и изследвания в..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Детската болница „Света Анастасия“ в Бургас ще има 133 легла

1 000 000 лева са предвидени за тази година като трансфер за увеличаване капитала на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести „Света Анастасия“ в Бургас. Средствата бяха гласува в бюджета за тази година. 133 легла, от тях 10 за интензивно лечение ще има в детското лечебно заведение. Другата важна програма, чията цел..

публикувано на 15.02.24 в 15:40

Отменят грипната епидемия в област Сливен

Грипната епидемия в област Сливен се отменя от днес - 13 февруари,  съобщават от Областната администрация.  Причината за отмяната е, че през последните дни от здравната инспекция отчита спад на случаите на заболели.  Най-бърз спад на болните се наблюдава във възрастовата група 0-4 г и от 5 до 14 г. Учениците от днес провеждат нормални учебни занятия.

публикувано на 13.02.24 в 09:34