Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Личните лекари искат повишение на таксата за преглед

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС


Личните лекари настояват за увеличение на потребителската такса при преглед. В момента пациентите заплащат 2,90 лв., като тази сума не е променяна от повече от 10 години. Джипитата искат таксата да стане половин или един процент от минималната работна заплата, поясни председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков

„Тази такса има двуяко значение и за нас, и за пациентите. Първо – тя трябваше да бъде нещо като такса, която възпрепятства ненужното ползване на медицински услуги. Освен това тя също е кофинансиращ орган за практиките. Таксата се замрази от Министерския съвет през 2012 година и въпреки огромната инфлация тя си стои такава и вече не върши никаква работа нито за съфинансиране, нито като спирачка за голямо потребление на медицински услуги“

40-50% от пациентите, по думите на д-р Желязков, са освободени от такси, заради придружаващи заболявания. Пенсионерите пък плащат 1 лев такса, а децата изобщо са освободени от нея.

„Ние искаме да има такса за всички, и за пенсионерите, и за децата. А ако има институция, която иска да освободи пациентите от тази такса, да поеме това както сега за пенсионерите“, допълва д-р Желязков.  

Сега немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност.

Потребителската такса служи за вход не само при личните лекари, пациентите я плащат също в поликлиниките, в медицинските центрове, при тесните специалисти, за изследвания.

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Болните няма да останат без лекарства

Пропаднаха преговорите между здравната каса и фармецевтичния съюз за нов договор. Основната причина за това е предложението от касата аптеките задължително да изпълняват целите рецепти с всички лекарства. Така пациента се принуждава да търси на друго място или да се върне при лекаря издал рецептата. Според Любима Бургазлиева, председател..

публикувано на 28.03.23 в 13:08

Диетолог: Емоционалното хранене води до затлъстяване

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична д иетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване. „Тоест, когато храненето е единственото..

обновено на 24.03.23 в 14:09

Намаляват болните от туберкулоза в Бургаска област

9 са новооткритите туберкулозно болни в Бургаска област от януари до сега . В сравнение с предишни години случаите намаляват. Данните изнесе управителят на белодробната болница в града д-р Евелина Трошанова по повод Световния ден за борба със заболяването, който отбелязваме днес „Те са представлявали епидемиологичен риск за..

публикувано на 24.03.23 в 13:28

Д-р Дарина Давидова: "Има лечение за неволното изпускане на урина"

Това състояние е неудобна тема за много жени. Според д-р Дарина Давидова, акушер-гинеколог в клиниката New Life в Бургас, жените са склонни да премълчават този проблем и да го неглижират. Тя пояснява: "Състоянието се случва в резултат на загуба на колаген и съединителна тъкан в областта на вагиналните стени.  Не само възрастни жени може да страдат..

публикувано на 22.03.23 в 15:28
снимката е илюстративна

Лекарският съюз ще подпомогне 10 млади лекари в Бургас

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Бургас ще подпомогне 10 млади лекари до края на тази година, съобщават от Община Бургас. Условието е да са завършили медицина, но да нямат придобита специалност. Помощта ще е еднократна и може да бъде използвана единствено за подпомагане участието на млади специализанти в обучителен курс по конкретната..

публикувано на 22.03.23 в 12:01
Управителят на Медицинския център Стела Жекова и кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев

Безплатни процедури с барокамера в община „Тунджа“

В община Тунджа стартира кампания за безплатно ползване на процедури с барокамера от социално слаби граждани, информират от администрацията. От тях могат да се възползват както болни от диабет за по-бързо заздравяване на рани, така и деца с разстройства в аутистичния спектър. Процедурите ще се извършват в Медицински център „Топ медик“ и са..

публикувано на 22.03.23 в 09:36

Неврохирурзи в Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака

Неврохирурзи от УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака. Често тези пациенти се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб. Прегледите ще се провеждат с предварително записване на..

публикувано на 22.03.23 в 08:14