Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шесткомпонентната ваксина за новородени е доставена

Първото количество от шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилусинфлуенце тип Б вече е доставено, съобщи здравното министерство.

През следващата седмица предстои доставката на още количества, като с тях общо доставените в страната дози ще са 45 000.

Ваксината е предназначена за задължителни имунизации на новородените.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През лятото осигуряват допълнителни медицински екипи по морето

Допълнителни медицински екипи ще бъдат подсигурени по Черноморието за летния туристически сезон. Това обяви министър Илин Димитров в социалните мрежи.  Министърът на здравеопазването Д-р Асен Меджидиев допълва, че въпросът за осигуряването на качествена медицинска помощ през лятото е обсъждан с областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, с..

публикувано на 30.03.23 в 12:49

НЗОК предлага договора с аптеките да се удължи до 31 май

Здравната каса е предложила на Българския фармацевтичен съюз да бъде удължен срока на настоящия договор с аптеките, който изтича на 31 март, да бъде удължен до 31 май. Това стана ясно след разширен управителен съвет на браншовата организация. Към момента няма решение по спорното предложение да се изпълнява цялата рецепта с всички предписани..

публикувано на 29.03.23 в 14:04

Д-р Топчийска:Успеваемостта на операцията на катаракта е над 95%

Операцията е единственото  лечение на катаракта на очите, каза  д-р Малина Топчийска. Тя е специалист  офталмолог в медицински център "Оксиком".От перде на очите страдат предимно хора в напреднала възраст. Д-р Топчийска уточни "Катарактата е потъмняване на собствената леща на окото. Най-често тя се появява с годините, заради възрастта, а..

публикувано на 29.03.23 в 12:00

Пердето на очите - в предаването "Без направление"

Едно заболяване, от което всички сме потенциално застрашени – катарактата (или пердето на очите) е темата на днешното издание на предаването „Без направление“. Според статистиката на Световната здравна организация в 70-80% от случаите катаракта се развива при хора след 70 години. Въпреки това, пердето, което е свързано с възрастта, може да се развие..

публикувано на 29.03.23 в 11:00

Студенти по медицина дариха апаратура за детските отделения в УМБАЛ Бургас

Студенти по медицина от Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" дариха нужна апаратура на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас. Инициативата е на Комитета по човешки права и мир към Асоциацията на студентите-медици в Бургас. Провежда се за втора година, но през тази година даренията са насочени към детските отделения...

публикувано на 29.03.23 в 10:26

Болните няма да останат без лекарства

Пропаднаха преговорите между здравната каса и фармецевтичния съюз за нов договор. Основната причина за това е предложението от касата аптеките задължително да изпълняват целите рецепти с всички лекарства. Така пациента се принуждава да търси на друго място или да се върне при лекаря издал рецептата. Според Любима Бургазлиева, председател..

публикувано на 28.03.23 в 13:08

Диетолог: Емоционалното хранене води до затлъстяване

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична д иетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване. „Тоест, когато храненето е единственото..

обновено на 24.03.23 в 14:09