Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията:

„Ако не може да се въздейства на „Фрапорт“, да се разгледа възможността за разработването на летище Равнец от страна на държавата и да го превърне в гражданско и карго летище. И тогава да видим дали „Фрапорт“ няма да разработи летище Бургас, защото иначе трябва да го затвори, според мен“, подчерта Алексиев.

След близо 8-годишна битка с управляващите от ГЕРБ за запазването на летището в Равнец, стана ясно, че те вече разпознават тази моя идея за използването му, като обща, каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

„През 2019 година водихме битка летището да не бъде разделено на части. Бяхме направили и подписка в защита на летището, събрахме над 3000 подписа само за 2 дни. Една част от тези хора дойдоха на Общинска сесия, като това предложение на Общината отпадна.

Миналата година имаше идея в превръщането му във фотоволтаичен парк с 40 работни места, вместо индустриална зона със собствено летище с потенциал за около 8000 нови работни места.“ Константин Бачийски коментира още идеята за използване на бившата авиобаза за алтернативно летище, в случай, че морските кметове поискат да се преразгледа концесията на бургаското летище и липсата на полети през зимата и пролетта, като възможност, летището в Равнец да се превърне в  индустриален парк със собствена безмитна зона с цел да привлече инвеститори от цял свят. 

От концесионера на летищата във Варна и Бургас ни отговориха:

Както и до този момент, „Фрапорт“  продължава да полага всички усилия за развитието на трафика на Летище Бургас и Летище Варна, в съответствие със своите ангажименти като отговорен концесионер на двата морски аеропорта. Ние осигуряваме възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички пътници, посетители и клиенти, като те са отворени за пътнически и товарни полети 24 часа 7 дни в седмицата, през цялата година. Промотирането на двете летища за привличането на повече маршрути пред авиокомпаниите се осъществява непрекъснато и е по еднакъв начин за Варна и Бургас.

През 2022 г. Летище Бургас обслужи 1,63 милиона пътници и 12 293 полета което бележи впечатляващ ръст от 72%, спрямо 2021 г., въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус. Лято 2022 г. бе изключително успешно за бургаското летище, като бяха оперирани редовни и чартърни полети до 75 дестинации от 23 държави, изпълнявани от 42 авиокомпании, като това е повече от обслужения брой пътници на Летище Варна, където през 2022 г. са обслужени 1,48 милиона пътници със 11 420 самолетодвижения.

Летище Бургас и Летище Варна бяха представени на световните туристически изложения в Париж и Лондон и ние непрекъснато работим с авиокомпаниите в посока откриването на нови маршрути за двете летища. Нещо повече, Летище Варна и Летище Бургас бяха промотирани на специално „роудшоу“ в Полша, организирано от Алианс Българско Черноморие, с подкрепата Министерство на туризма на Република България, провело се в периода 24-28 октомври 2022 г., на което бяха осъществени много B2B срещи, насочени за разгръщането на потенциала на летищата за полския пазар.

Инвестиционната програма за Летище Бургас се изпълнява също по план и в съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България. Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД не спира да инвестира в инфраструктурата на морския аеропорт. От началото на концесията, повече от 101 млн. евро са били инвестирани в проекти за Летище Бургас. В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г., планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на бургаското летище:

- Изграждане на фотоволтаична централа за собствената консумация на електричество;
- Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
- Разширение на сервизната зона и изграждане на хале за поддръжка на самолетообслужваща техника;
- Рехабилитация на пистата, вкл. нова светосистема;
- Обновяване на зони от Терминал 1 и подготовка за работа в режим „Шенген“;
- Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ – проектиране и разрешение за строеж.“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58