Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията:

„Ако не може да се въздейства на „Фрапорт“, да се разгледа възможността за разработването на летище Равнец от страна на държавата и да го превърне в гражданско и карго летище. И тогава да видим дали „Фрапорт“ няма да разработи летище Бургас, защото иначе трябва да го затвори, според мен“, подчерта Алексиев.

След близо 8-годишна битка с управляващите от ГЕРБ за запазването на летището в Равнец, стана ясно, че те вече разпознават тази моя идея за използването му, като обща, каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

„През 2019 година водихме битка летището да не бъде разделено на части. Бяхме направили и подписка в защита на летището, събрахме над 3000 подписа само за 2 дни. Една част от тези хора дойдоха на Общинска сесия, като това предложение на Общината отпадна.

Миналата година имаше идея в превръщането му във фотоволтаичен парк с 40 работни места, вместо индустриална зона със собствено летище с потенциал за около 8000 нови работни места.“ Константин Бачийски коментира още идеята за използване на бившата авиобаза за алтернативно летище, в случай, че морските кметове поискат да се преразгледа концесията на бургаското летище и липсата на полети през зимата и пролетта, като възможност, летището в Равнец да се превърне в  индустриален парк със собствена безмитна зона с цел да привлече инвеститори от цял свят. 

От концесионера на летищата във Варна и Бургас ни отговориха:

Както и до този момент, „Фрапорт“  продължава да полага всички усилия за развитието на трафика на Летище Бургас и Летище Варна, в съответствие със своите ангажименти като отговорен концесионер на двата морски аеропорта. Ние осигуряваме възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички пътници, посетители и клиенти, като те са отворени за пътнически и товарни полети 24 часа 7 дни в седмицата, през цялата година. Промотирането на двете летища за привличането на повече маршрути пред авиокомпаниите се осъществява непрекъснато и е по еднакъв начин за Варна и Бургас.

През 2022 г. Летище Бургас обслужи 1,63 милиона пътници и 12 293 полета което бележи впечатляващ ръст от 72%, спрямо 2021 г., въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус. Лято 2022 г. бе изключително успешно за бургаското летище, като бяха оперирани редовни и чартърни полети до 75 дестинации от 23 държави, изпълнявани от 42 авиокомпании, като това е повече от обслужения брой пътници на Летище Варна, където през 2022 г. са обслужени 1,48 милиона пътници със 11 420 самолетодвижения.

Летище Бургас и Летище Варна бяха представени на световните туристически изложения в Париж и Лондон и ние непрекъснато работим с авиокомпаниите в посока откриването на нови маршрути за двете летища. Нещо повече, Летище Варна и Летище Бургас бяха промотирани на специално „роудшоу“ в Полша, организирано от Алианс Българско Черноморие, с подкрепата Министерство на туризма на Република България, провело се в периода 24-28 октомври 2022 г., на което бяха осъществени много B2B срещи, насочени за разгръщането на потенциала на летищата за полския пазар.

Инвестиционната програма за Летище Бургас се изпълнява също по план и в съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България. Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД не спира да инвестира в инфраструктурата на морския аеропорт. От началото на концесията, повече от 101 млн. евро са били инвестирани в проекти за Летище Бургас. В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г., планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на бургаското летище:

- Изграждане на фотоволтаична централа за собствената консумация на електричество;
- Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
- Разширение на сервизната зона и изграждане на хале за поддръжка на самолетообслужваща техника;
- Рехабилитация на пистата, вкл. нова светосистема;
- Обновяване на зони от Терминал 1 и подготовка за работа в режим „Шенген“;
- Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ – проектиране и разрешение за строеж.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40