Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви средства ще се изгражда допълнителният корпус на училището в Сарафово

4
Снимка: Община Бургас

Община Бургас не е поискала средства от държавата за изграждане на допълнителния корпус на ОУ„Христо Ботев“ в квартал Сарафово. Имало е само запитване от тяхна страна, каза бургаският депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. До кмета Димитър Николов е входирано питане от общинския съветник Иван Иванов, от Средна европейска класа - какви са дейностите по проекта до момента, а Общината публикува в края на миналата седмица информация, че започна подготовката на терена за изграждане на корпуса. 

Има разминаване в говоренето и действията по отношение на финансирането и изграждането на допълнителния корпус към Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския кв.„Сарафово“, каза Христо Симеонов. Той посочи, че със служебния министър на образованието и науката Сашо Пенов  също е коментирана темата:

„Общинският съвет гласува около 1,2 млн. лв. за да може да се извършат процедурите по проектиране и съгласуване на проекта. не съм престанал да търся възможности за финансиране на този проект, без значение кой е министър.  Още на първото заседание на комисията в парламента на образованието и науката запитах ресорния министър какви са възможностите от програмата сс бюджет от 200 млн.лв, а училище не беше включено в нея,  периодът беше 2020-2022 година. Останаха 100 млн., които до края на 2022 година можеха да бъдат използвани. 

Училището в Сарафово е създадено с много добри учители, с много голям интерес от страна на родителите, с много желание от страна на учениците, но няма този корпус. Няколко пъти вече от МОН отговарят, че училището може да бъде финансирано със средства по програмата за възстановяване и устойчивост. В началото сумата беше 3 млн.лв, след това 5 млн. По програмата ще се намерят тези средства, но при мое  питане до ръководителя на агенцията,която управлява тези средства,  се оказа, че Общината е направила само запитване  - може ли Общината след като вече е избрала изпълнителя, да се възползва да получи тези средства. Отговорът е бил - не, защото по тези програми обществените поръчки се следят като процес от самата агенция, управляваща тези средства. 

До момента не съм получил отговор, че Община Бургас е подала подобно искане, за да може това училище в кв.„Сарафово да бъдеи завършено със съответните средства“, коментира още Христо Симеонов. 

Отговори чака и общинският съветник от Средна европейска класа Иван Иванов, който е изпратил питане до кмета Димитър Николов с конкретните въпроси за дейностите и разходите по проекта, както и планът за осигуряване на финансиране за реализацията му, както и с колко е нараснала сумата, необходима за завършването на проекта.


Ден след входираното питане, от Общината информираха за старта на терена за дългоочаквания корпус на основното училище. Мястото на което ще се намира корпусът е в двора на училището, зад основната сграда, като ще има топла връзка със съществуващото училище. 

В информацията още се посочва:

„Още преди година и половина Община Бургас със съдействието на ръководството на училището подготви проект, включващ изграждане на пристройка към съществуващата сграда, основен ремонт на училището и подмяна на отоплителната инсталация. Оттогава администрацията търси възможности и подкрепа от държавата за отпускане на средства за изграждане на нов корпус към училището, но засега без резултат.

За да може да стартира изграждането на корпуса на училището в кв. „Сарафово“, с решение на Общинския съвет е осигурен кредитен ресурс от 1/3 или 1 200 000 лв. от необходимите средства за новата пристройка. Пак с решение на общинските съветници бяха осигурени средства за наем и подходящо обзавеждане на частна къща до училището в „Сарафово“, с която временно да бъдат осигурени необходимите учителски стаи и ресурсни кабинети. С помощта на родителите бе стартирана подписка и дарителска кампания, но за съжаление средствата не достигат.

Затова Община Бургас ще продължи да търси подкрепата на държавата и възможностите по оперативните програми. Проектът за новата учебна пристройка ще бъде подаден и по програма към Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Изграждането на новия корпус ще реши проблема с недостига на места за нарастващия брой ученици на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“, като увеличи броя на класните стаи и позволи преминаването им към едносменен режим на обучение.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за..

публикувано на 28.03.24 в 15:00

Асистентските заплати в университетите се увеличават на 2 516 лева

Заплатите на асистентите в университетите ще се увеличат със задна дата от 1 януари и ще станат 2 100 лева, а от 1 април ще има ново повишение на 2 516 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван. Промяната е продиктувана от последните изменения в..

публикувано на 28.03.24 в 12:51

Ученици дебатираха по съдебни казуси в Окръжния съд в Бургас

Ден на отворените врати се проведе днес в Окръжния съд в Бургас. Инициативата беше организирана съвместно с Младежкия международен център и е под надслов „Правната гледна точка“. 18 бургаски ученици разделени в 6 отбора отговаряха на въпроси, свързани със съдебната система, включиха се и в дебати по заплетени казуси. Те бяха оценени от жури –..

публикувано на 27.03.24 в 17:13

Кулинарен двубой в Гимназията по туризъм събра ученици и хоби готвачи

Кулинарен двубой се състоя днес в бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". За втори път ученици от гимназията се състезават заедно с хоби готвачи от Бургас. Оценяваха ги преподаватели от Колежа по туризъм и професионалисти от бранша. Инициативата е на информационния сайт "Черноморие" .  Директорът на..

публикувано на 26.03.24 в 15:53

88 деца от Сливен бяха отличени в международно математическо състезание

17 златни, 20 сребърни и 51 бронзови медала спечелиха сливенски ученици от М еждународното математическо състезание „Математика без граници – Зима“, съобщи общината. То се проведе онлайн, а децата получиха наградите си на Благовещение на церемония в зала "Май" от зам.-кмета Пепа Чиликова, която пожела на наградените още много успехи занапред. В..

публикувано на 26.03.24 в 12:10

Книжарница на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна в Бургас

Литературата на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това съобщи проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, която ще е първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага..

публикувано на 26.03.24 в 09:41

Стипендии за ученици и студенти от община Тунджа

21 стипендии за отличен успех на ученици и студенти отпуска община Тунджа. Средствата за финансовото подпомагане са от благотворителната кампания,  организирана в навечерието на Коледните празници.   Това е първата за годината сесия за прием на документи за подпомагането на ученици и студенти, съобщи кметът на община Тунджа Станчо Ставрев: "Ще бъдат..

публикувано на 26.03.24 в 09:00