Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МБАЛ Поморие ще си сътрудничи с Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“

Многопрофилната болница за активно лечение в Поморие  да сключи договор с Университет „Професор Д-р Асен Златаров“ – Бургас, предлага кметът на общината Иван Алексиев.

Така лечебното заведение ще предостави своите структурни звена за учебно-практическа база за обучение на студенти и стажанти от специалности от професионални направления „Здравни грижи“, „Обществено здраве“ и „Медицина”. По този начин, болницата би могла да придобие статут на университетска болница, като получи акредитация от Министерството на здравеопазването, като база за обучение на Университета.

„Работата в тази посока е дългогодишна. Проведохме много разговори и срещи, а направените инвестиции в МБАЛ Поморие през годините, не без активната позиция на мнозинството от Общинския съвет, дава своите резултати с реалната възможност съвсем скоро МБАЛ Поморие да се превърне в университетска болница. Целта ни бе не само да запазим болницата като болница, но и успешно да развием медицинската практика и обслужване, за които изключително много от сега нататък ще разчитам и на новосъздаденото болнично настоятелство към МБАЛ Поморие“, каза още кметът Алексиев.

Сред мотивите във внесената докладна е записано, че със сключването на този договор и предоставянето на практическа база за обучение на студенти, ще се постигне привличане и задържане на млади медицински специалисти, които след провеждането на стажа в болницата и дипломирането си, ще продължат да работят и живеят в нашия град. Това ще повлияе изключително положително на цялата община, като от една страна ще се повиши качеството и бързината на предоставяната болнична и следболнична помощ, ще се прилагат съвременни и акуратни медицински практики и технологии, а от друга страна в града ни ще се устроят млади и образовани хора, които ще работят и ще създадат семейства.  Освен професионализъм и специализирани умения, жителите на общината ще получават полагащото им се уважение, грижи,  внимание и достъпно здравно обслужване.

След подписване на споразумението управителят на МБАЛ Поморие ще стартира процедура за акредитиране на болницата като учебно-практическа база за обучение на студенти и стажанти от Университет „Професор Д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Гласуването на предложенията предстои на следващата редовна сесия на Общинския съвет.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диетолог: Емоционалното хранене води до затлъстяване

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична д иетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване. „Тоест, когато храненето е единственото..

обновено на 24.03.23 в 14:09

Намаляват болните от туберкулоза в Бургаска област

9 са новооткритите туберкулозно болни в Бургаска област от януари до сега . В сравнение с предишни години случаите намаляват. Данните изнесе управителят на белодробната болница в града д-р Евелина Трошанова по повод Световния ден за борба със заболяването, който отбелязваме днес „Те са представлявали епидемиологичен риск за..

публикувано на 24.03.23 в 13:28

Д-р Дарина Давидова: "Има лечение за неволното изпускане на урина"

Това състояние е неудобна тема за много жени. Според д-р Дарина Давидова, акушер-гинеколог в клиниката New Life в Бургас, жените са склонни да премълчават този проблем и да го неглижират. Тя пояснява: "Състоянието се случва в резултат на загуба на колаген и съединителна тъкан в областта на вагиналните стени.  Не само възрастни жени може да страдат..

публикувано на 22.03.23 в 15:28
снимката е илюстративна

Лекарският съюз ще подпомогне 10 млади лекари в Бургас

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Бургас ще подпомогне 10 млади лекари до края на тази година, съобщават от Община Бургас. Условието е да са завършили медицина, но да нямат придобита специалност. Помощта ще е еднократна и може да бъде използвана единствено за подпомагане участието на млади специализанти в обучителен курс по конкретната..

публикувано на 22.03.23 в 12:01
Управителят на Медицинския център Стела Жекова и кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев

Безплатни процедури с барокамера в община „Тунджа“

В община Тунджа стартира кампания за безплатно ползване на процедури с барокамера от социално слаби граждани, информират от администрацията. От тях могат да се възползват както болни от диабет за по-бързо заздравяване на рани, така и деца с разстройства в аутистичния спектър. Процедурите ще се извършват в Медицински център „Топ медик“ и са..

публикувано на 22.03.23 в 09:36

Неврохирурзи в Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака

Неврохирурзи от УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака. Често тези пациенти се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб. Прегледите ще се провеждат с предварително записване на..

публикувано на 22.03.23 в 08:14
Снимката е илюстративна

Мръсният въздух причинява редица болести, алармират експерти

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви  Ивайло Попов от организацията „За Земята“ . Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва  д-р Светослав Тодоров,  заместник-директор на УМБАЛ Бургас и..

публикувано на 21.03.23 в 13:21