Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Вахдие Халилова изработва сапунени цветя и букети

Тя е майстор и на плетени ръкавици, терлици и дрешки


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви представя Вахдие Халилова от село Пловдивци в Смолянска област. Тя има двама сина, 23 – годишен младеж, който е студент и 9 – годишния Адис, със спина бифида и хидроцефалия. Майката изработва плетени ръкавици, терлици и дрешки, прави сапунени цветя или ги създава от сатен и органза. 

"Малкият е три клас в момента, скоро ще навърши 10 години. Умствено и интелектуален той няма проблеми, има много ортопедични операции и клапа в главичката, в количка е. Ходи в общообразоватено училище в Рудозем и всички го приемат много добре. Помагат му, обичат го! Той е приказлив, контактен, много обича да е с децата!"  


Вахдие Халилова е член на групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" от декември 2020 година. В началото  се е представила с плетива и на голям интерес са се радвали нейните ръкавици без пръсти.  Сега тя изработва сапунени цветя, прави ги от скоро време, но непрекъснато се усъвършенства и създава цели букети, които са много харесвани и поръчвани за подаръци.  


"Първите цветя направих за благотворителен базар на сина ми в Центъра, който посещава. Ръководителката му ми поръча няколко бройки за подаръчета и така реших да продължа да се уча и да изработвам сапунени цветя. Аранжирам, украсявам, за да стане още по красиво. Правя и цветя от органза и сатен, но все още при тях не съм си избистрила идеята!"

Вахдие сподели, че е много щастлива, когато клиентите харесват това, което изработва и се стреми да предложи нещо ново и още по - красиво и интересно.     

повече може да видите тук: Сапунени вълшебства Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Николова изработва подложки за чаши, плата и книгоразделители от епоксидна смола

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 19.03.23 в 17:30

Валерия от "Фермата" срещнала голямата любов, когато се преместила в Бургас

Дългогодишната състезателка и треньорка по художествена гимнастика Валерия Дочева, позната на много зрители от два формата на риалити предаването "Фермата", сподели че е срещнала голямата си любов едва когато се е преместила от родната Стара Загора в Бургас. "Това беше едно дългоочаквано събитие за мен, тъй като бях може би три години сама. Имаше..

публикувано на 19.03.23 в 13:26

Чипс от обелки и курабии от утайка - как да готвим с нулев отпадък?

Фалшиво дърпано свинско от бананови обелки и курабии с утайка от бира. Това са примери как можем да готвим с нулев отпадък. На базата на тази философия Блажка Димитрова създава в София първия подобен ресторант в страната. В него тя наема и младежи в неравностойно положение. Според Димитрова, кръговият модел е подходящ начин, по който може да..

обновено на 19.03.23 в 11:25

Мария Аврамова: Зумба е фитнес за душата и тялото

Зумба тръгва от Колумбия. Идеолог на танцовия фитнес е Антонио Перез.  През 1990-те години при провеждането на клас по аеробика той забравя да вземе със себе си касетата с музиката за неговата хореография. За да не провали обучението, решава да импровизира, като използва традиционни салса и меренге ритми от касетите, които носи със себе си...

обновено на 17.03.23 в 16:17

Алпинист ветеран от Сливен със заявка да покори три осемхилядника

Алпинистът ветеран от Сливен Господин Динев  днес тръгна към Хималаите, където ще предприеме изкачване на три осемхилядника. Първият връх в програмата му е връх Анапурна, където вече е бил в състава на национална експедиция през 1989 година, следва връх Дхаулагири и накрая връх Макалу.  Динев ще се отправи към Турция, където с полет до Катманду ще се..

публикувано на 15.03.23 в 11:42

РИОСВ - Бургас излъчи победители в конкурса по повод Световния ден на влажните зони

РИОСВ - Бургас ще отличи с награди 14 участници в конкурса за рисунка по повод Световния ден на влажните зони - 2 февруари, съобщават от екоинспекцията. Конкурсът се проведе под надслов „Време е да възстановим влажните зони“. РИОСВ с различни инициативи в Международния ден на влажните зони До предварително обявения срок, в инспекцията..

публикувано на 13.03.23 в 14:40

Преслава Неделчева рисува върху порцеланови чинии и чаши

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 12.03.23 в 17:30