Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В рубриката "Мисия Добро" представяме:

БЧК - Несебър: Ние сме най - близо до хората и помагаме тук и сега!

Мотото в работата на доброволците е "Добротата е действие"

5
БЧК - Несебър

Българският червен кръст в Несебър е пример за организация, която винаги е готова да откликне в подкрепа на нуждаещи се. Доброволците й се ръководят от максимата „Добротата е действие“ и са категорични, че помощта трябва да се случва тук и сега.

Калина, Нели, Антоанета и Виолета са гръбнака на местната структура. В нея се включват и 15 доброволци, които винаги са готови да откликнат на зов за помощ. Те следват добрия пример от предишните ръководители на БЧК – Несебър, разказа Виолета Георгиева от организацията:


"Ние продължихме делото на едни големи личности като Руска Япаджиева, наречена от Холандския червен кърст "българската майка Тереза" и Петър Домошенко, изключително чист и свят човек. Ние когато поехме тази организация вече вървяхме по един утъпкан път. Ние си поставихме за цел не само да продължим дейността на БЧК, но и да я осъвременим според днешните условия на живот. Мисля, че се справяме защото ние сме вече не само общинска организация на Червения кърст, но сме социални партньори на Община Несебър, "Социално пдопомагане", неправителствени организации, които черпят опит от нас!"  

повече може да чуете в звуковия файл:
Виолета Георгиева от БЧК – Несебър сподели, че се реагира на всеки подаден сигнал. Доброволците са се разпредели по райони и действат бързо, а нуждаещите се знаят кого да потърсят. Помощта не е еднократна, а постоянна до тогава до като човекът има нужда от нея:

"Много са добрите хора, но да си добър не е достатъчно, трябва да можеш и да действаш в нужния момент, защото истинската помощ е когато е на време. Нас ни познава цяла България, ние сме откликнали на абсолютно всички бедтсвия, които се случват в нашата държава и ние откликваме не само с парична помощ, но и с подкрепа - материална и емоционална за пострадалите. Доброто е пречистване и всеки, който го прави разбира това!" 

повече може да чуете в звуковия файл:


БЧК - Несебър е една от най - дейните организации на Червения кърст не само в областта, но и в страната. Нейните доброволци са печелили много награди и отличия и работата им се сочи като пример за подражание. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол, информират от фейсбук страницата Archeologia Bulgarica . Откритието е направено от  интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д-р Иван Христов (НИМ).  "След анализа на теренната работа и лабораторната обработка на пробите от Шарлан баир и Алефо тумба над полуостров Буджака..

публикувано на 21.03.23 в 15:41

Още протести заради скъпата вода, но и мнозина ще се откажат от бранша

Земеделци протестират днес, а причината е рязкото поскъпване на водата за напояване и състоянието на Напоителни системи. Първо са производителите на малини и ягоди, а до няколко седмици пред същата ситуация ще са изправени и други техни колеги. Според зеленчукопроизводител от Бургас са възможни не толкова последващи протести, колкото отказ на..

публикувано на 21.03.23 в 13:07
снимката е илюстративна

Бюджетите на 90 домакинства в Сливенска област под наблюдението на НСИ

От началото на месец април Националният статистически институт, започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. В Сливенска област 90 домакинства ще вземат участие, избрани на случаен принцип.  Всяко домакинство ще участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип...

публикувано на 21.03.23 в 12:48

Монтираха 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

С 158 нови платформи за гнезда ще бъдат посрещнати щъркелите тази година. Те са монтирани на стълбове от електроразпределителната мрежа, съобщават от Електроразпределение Юг. С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите oт 2009 г...

публикувано на 21.03.23 в 11:04

Профилактика на предавател на честота 91.9 MHz

Днес поради профилактика на предавател, на честота 91.9 са възможни прекъсвания на програмата на БНР Бургас за района на град Ямбол.  Може да слушате програмата на БНР Бургас онлайн .

публикувано на 21.03.23 в 08:00

Липсват достатъчни количества вода в част от селата в община Тунджа

Продължават затрудненията с водоснабдяването на част от селата в община Тунджа. Към проблемите с остарялата и амортизирана водопроводна мрежа се прибавя и липсата на достатъчни количества вода. Липсата на валежи през последните месеци може да се превърне в сериозен проблем за голяма част от 44 - е населени места в община Тунджа,..

публикувано на 20.03.23 в 13:36
снимката е илюстративна

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини.   Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва: „В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година...

обновено на 20.03.23 в 11:41