Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас почете жертвите на Холокоста и издигна глас против забравата

Център “Алеф” спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес “Ние помним”, която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари. С общаснимкакъмкампанията  #WeRemember заборба с антисемитизма и всичкиформинаомраза, геноцид и ксенофобиясе присъединиха ученици и преподаватели от английската, руската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърно програмиране и иновации, Професионална гимназия помеханоелектротехника и електроника, писатели и граждани на Бургас.

Бургас каза “Не на забравата и никога отново” на тематична вечер в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала “Проф. Димитър Аврамов” бе представен и сборникът с отличените творби в Деветия международен литературен ученически конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.


С емоционално слово Алберта Алкалай, основател и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” превъртя назад лентата на годините. 

“Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 година е освободен концлагера Аушвиц Бирхенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на смъртта, на адската машина на злото на земята, на  пълната дехуманизация на човека, на абсолютното зло. Стара еврейска традиция е, да се припомнят имената на загиналите. Защото това е единственият начин те да бъдат опазени от забрава. Да бъдат спасени от двойната смърт - тоталната забрава, че някога са били на тази земя.”, каза тя.

 Споделяйки за спасени и погубени свои родственици, Алкалай изтъкна значението на уникалния хуманен акт на българския народ - да не допусне изтребването на своите евреи. Тя изтъкна ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента против Закона за защита на нацията, който въвежданечовешки условия за живот на българските евреи. Естествена кулминация на словото й бе връчването на учреденото от “Алеф” звание “Пазител на паметта”. С него бяха удостоени Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност и Жаклин Нейчева, директор на Английската гимназия. Първият носител на званието е кметът на Бургас Димитър Николов през 2017 година като наследник на кмета на Бургас д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 година решително се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на смъртта.


Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ бе представен от Стойчо Кьосев, д-р по философия. Той сподели пред аудиторията свои размисли за словото и неговата изключителна роля за съхранение на паметта. “Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И затова: пишете, пишете, и то пишете вие, защото вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по често се превръща в погрома на истинската сила и силните на деня много бързо го разбират и много бързо започват да манипулират словесността”, призова младите хора той. “Във вашето слово няма мълчание. Вашето слово е словото, което казва истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз успях да прочета във вашите разкази.  Важното е словото да бъде истинско! И вашето слово е истинско!”, каза още Кьосев.


Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от в сборника, споделиха какво ги е предизвикало за участие в конкурса  и впечатленията си от творческите работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал “Приятелството - смисъл и спасение”, с който приключи деветото издание на надпреварата на “Алеф”.


“Да се обединим зад решителния слоган “Никога повече“ убедени, че Холокост,геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние  издигаме нашия глас и срещу войната в Украйна,“ призова в заключение Алберта Алкалай.

Логичен и изключително емоционален финал на паметната вечер бе филма “Фотолюбител”, предоставен на “Алеф” специално за събитието от Полския институт в София. Той потопи зрителите в автентичната реалност на Холокоста чрез фотосите на австриеца ВалтерГеневайн, запечаталживота в гетотонаград Лодз.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. То засяга и още няколко съседни села - Дебелт, Светлина и Суходол. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало..

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно приключването на проекта и представянето на постигнатите резултати. Проектът бе осъществен с..

публикувано на 24.04.24 в 08:45