Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас почете жертвите на Холокоста и издигна глас против забравата

Център “Алеф” спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес “Ние помним”, която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари. С общаснимкакъмкампанията  #WeRemember заборба с антисемитизма и всичкиформинаомраза, геноцид и ксенофобиясе присъединиха ученици и преподаватели от английската, руската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърно програмиране и иновации, Професионална гимназия помеханоелектротехника и електроника, писатели и граждани на Бургас.

Бургас каза “Не на забравата и никога отново” на тематична вечер в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала “Проф. Димитър Аврамов” бе представен и сборникът с отличените творби в Деветия международен литературен ученически конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.


С емоционално слово Алберта Алкалай, основател и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” превъртя назад лентата на годините. 

“Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 година е освободен концлагера Аушвиц Бирхенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на смъртта, на адската машина на злото на земята, на  пълната дехуманизация на човека, на абсолютното зло. Стара еврейска традиция е, да се припомнят имената на загиналите. Защото това е единственият начин те да бъдат опазени от забрава. Да бъдат спасени от двойната смърт - тоталната забрава, че някога са били на тази земя.”, каза тя.

 Споделяйки за спасени и погубени свои родственици, Алкалай изтъкна значението на уникалния хуманен акт на българския народ - да не допусне изтребването на своите евреи. Тя изтъкна ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента против Закона за защита на нацията, който въвежданечовешки условия за живот на българските евреи. Естествена кулминация на словото й бе връчването на учреденото от “Алеф” звание “Пазител на паметта”. С него бяха удостоени Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност и Жаклин Нейчева, директор на Английската гимназия. Първият носител на званието е кметът на Бургас Димитър Николов през 2017 година като наследник на кмета на Бургас д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 година решително се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на смъртта.


Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ бе представен от Стойчо Кьосев, д-р по философия. Той сподели пред аудиторията свои размисли за словото и неговата изключителна роля за съхранение на паметта. “Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И затова: пишете, пишете, и то пишете вие, защото вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по често се превръща в погрома на истинската сила и силните на деня много бързо го разбират и много бързо започват да манипулират словесността”, призова младите хора той. “Във вашето слово няма мълчание. Вашето слово е словото, което казва истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз успях да прочета във вашите разкази.  Важното е словото да бъде истинско! И вашето слово е истинско!”, каза още Кьосев.


Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от в сборника, споделиха какво ги е предизвикало за участие в конкурса  и впечатленията си от творческите работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал “Приятелството - смисъл и спасение”, с който приключи деветото издание на надпреварата на “Алеф”.


“Да се обединим зад решителния слоган “Никога повече“ убедени, че Холокост,геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние  издигаме нашия глас и срещу войната в Украйна,“ призова в заключение Алберта Алкалай.

Логичен и изключително емоционален финал на паметната вечер бе филма “Фотолюбител”, предоставен на “Алеф” специално за събитието от Полския институт в София. Той потопи зрителите в автентичната реалност на Холокоста чрез фотосите на австриеца ВалтерГеневайн, запечаталживота в гетотонаград Лодз.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

58-годишна украинска бежанка роди здраво бебе в Бургас

58-годишната украинска бежанка Валерия Яроцкая роди здраво бебе в бургаската университетска болница „Дева Мария“. В 10,57 часа днес малката Виктория (3 кг. и 49 см.) проплака в ръцете на акушер-гинеколога д-р Сибел Татарова, Валерия Яроцкая е балерина, мечтала за второ дете повече от 20 години. Бременността, обаче, настъпва в разгара на войната в..

публикувано на 24.03.23 в 16:21

Родители сигнализират за проблеми с плувния басейн в „Меден рудник“

През последните няколко дни плувният басейн в бургаския комплекс „Меден рудник“ беше затворен. Причината, която посочиха от Общината, беше техническа повреда довела, до спиране на функционирането на отоплителните котли. Това даде повод за редица коментари в социалните мрежи на родители, чиито деца посещават съоръжението. Те сигнализират, че..

обновено на 24.03.23 в 15:15

След катастрофа в село Калчево, жителите настояват за повече контрол

След пътен инцидент, станал вчера, жителите на ямболското село Калчево настояват на за по- добро обезопасяване на републиканския път, който минава през центъра на селото и постовяне на камери за засичане на скоросттта.  Конкретният повод, довел до недоволството, е вчерашната катастрофа в центъра на селото. Малко след 10:00 часа товарен бус не..

публикувано на 24.03.23 в 14:14

Бургас почете загиналите през Балканските войни

Бургас почете паметта 1080-те войници от 24-ти Черноморски пехотен полк, загинали по време на сраженията в Балканските войни. Събитието се проведе пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина. Представители на редица институции и организации, военни, свещеници и ученици отдадоха почит на бургаските жертви от Балканските войни...

публикувано на 24.03.23 в 14:10

Почетоха Христо Фотев в Равадиново

С тържество днес Равадиново почете на 89-та годишнина от рождението на поета Христо Фотев, съобщават от общинския съвет в Созопол. В присъствието на председателя на общинския съвет Георги Пинелов, зам.- кмета Тодор Дамянов, жители и гости на Равадиново пред паметника на поета звучаха нежните и силни поетични слова на големия поет. В слово за живота..

публикувано на 24.03.23 в 13:15

Възстановена е детска градина в село Ковачите

Покривите на двете сгради на детска градина "Снежанка" в сливенското село Ковачите са възстановени, съобщиха от общината.  Това стана след сигнал от кмета на селото за появили се течове в детското заведение, независимо от падналите слаби валежи в края на януари. По сигнала бе извършена незабавна проверка от експерти на отдел „Сигурност и..

публикувано на 24.03.23 в 12:44

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

публикувано на 24.03.23 в 11:40