Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ: Предложението за промяна на заплатите на съветниците беше тест за тях


Докладната записка, внесена от Движение България на гражданите за промяната на заплатите на общинските съветници в Бургас беше тест за тях. Това коментира председателят на местната структура на партията Живко Табаков. Друга тема на днешния брифинг беше Наредбата за преместваемите обекти и процедурата, по която се отдават.

Докладната записка за промяна на заплатите на съветниците беше разгледана от комисиите към Общинския съвет и не получи никаква подкрепа. Така мотивира оттеглянето на предложението председателят на Движение България на гражданите Живко Табаков. „Това беше един сондаж, който трябваше да тества дали общинските съветници, а не политическите партии, ще изберат своето благо пред общественото. Показа ми цялата обща коалиция в Общинския съвет в Бургас, независимо от политическата окраска, че абсолютно всички общински съветници, които не подкрепиха докладната записка, нямат готовността да застанат на страната на обществеността“, посочи той.

След като беше оттеглено предложението, председателят на Правната комисия посочи, че докладната записка не е юридически издържана. „Единственото нещо, което липсваше, в докладната записка е предложение от гражданин, което беше внесено и ние не сме приложили становище. Тук въпросът е спорен, тъй като ние сме внесли становище, че не приемаме предложението на гражданина. Процедурата е следната, когато в рамките на един месец, самата докладна записка или промяна на Наредба стои на сайта на Община Бургас, всеки един гражданин може да внесе предложение. Да, имаме постъпило предложение от гражданин, който предлагаше заплатите на общинските съветници да бъдат една минимална работна заплата. Ние сме написали, че има постъпило предложение и то не се приема от вносителя. Тук е трябвало да се аргументираме защо. При следващо внасяне, тогава може да поискаме намаляването им на една минимална работна заплата. Аз не видях тези хора да са готови да си намалят заплатите в стария си вариант, камо ли с още 50 %“, коментира Живко Табаков.

След случая с „Гъбката“ в Бургас и дебатите дали е достатъчно добра процедурата по Наредбата за преместваемите обекти, общински съветници от ДБГ внесоха питане дали Общината подкрепя поведението на директора на Центъра за административни услуги „Зора“.

На 2 февруари предстои и заседание на ресорната комисия. Според Табаков, решението по казуса трябва да се изчака преди да има ясна позиция от страната на администрацията. В момента на обществено обсъждане е подложено предложението на общинския съветник от ВМРО Георги Дракалиев за промяна на процедурата по отдаване на обектите. Според него това трябва да се случва след търг. „Имахме възможността да изслушаме становището на двете неправителствени организации, които защитават малкият и средния бизнес в Бургас. Те казаха и предполагам, че е така, защото е подкрепено с аргументи, че тези предложения, които ги е внесъл Георги Дракалиев, веднъж са били приемани и са отхвърлени от бургаския съд. Дори помолиха не се приемат, защото отново ще ги оборят в съда и просто ще загубим едно административно време. Уважавам предложението на г-н Дракалиев, но смятам, че тези предложения нямат своята почва, защото в аванс са несъстоятелни“, коментира Табаков.

Според него, Наредбата обслужва определени интереси допълни, че до тях са достигнали сигнали за различни видове злоупотреби нея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танер Алимолла: ДОСТ ще участваме на изборите

ДОСТ съществува и ще участва на тези избори, тъй като след 2021 година, когато бях избран за председател на партията, не участвахме на доста избори. Доста хора се питат, дали ни има и поради тази причина ръководството на партия реши да участваме. Това сподели в интервю пред БНР Танер Алимолла, лидер на партията. Той призна, че са имали разговори с..

публикувано на 23.09.24 в 14:33

БСП-Обединена левица регистрира пълна листа в Бургас за предстоящите избори

Пълна листа от 28 души регистрира днес за участие в изборите БСП-Обединена левица. Първи е настоящият народен представител Петър Кънев, втори е Тодор Байчев, който е областен председател на БСП Бургас.На третото място е Живко Табаков, който бе от хората на Мая Манолова, а в момента е общински съветник от гражданската инициатива БУРГ.  За..

публикувано на 23.09.24 в 13:23

Пеевски призова Парламента да отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за адвокатурата

Народното събрание да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата. За това призова председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеески. По думите му ветото трябва да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента тази седмица, тъй като не е било подкрепено от убедителни аргументи. В прессъобщението..

публикувано на 23.09.24 в 09:33

Исмаил Осман води листата на "ДПС-Ново начало" в Бургаско

На днешния национален празник коалицията „ДПС-Ново начало“ избра да регистрира листите си за предстоящите избори в цялата страна. Бившият дългогодишен кмет на Община Руен и водач на листата в Област Бургас – Исмаил Осман посочи, че изборът не е случаен, а с него коалицията застава зад държавата и държавността. Втори в листата на политическата формация..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас.   Изпълнителната комисия на партията е утвърдила днес имената на водачите и състава на листите на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  Заявка, че успешни кметове на партията ще бъдат водачи на листи, Бойко Борисов направи в началото на месеца на среща в Бургас с..

обновено на 21.09.24 в 18:47

Продължават консултациите на ДПС-Доган

Трети ден в централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите на коалицията на лоялни на почетния председател Ахмед Доган. В централата в София са представители на областните структури на крилото на движението, подкрепящо Доган. Самият Доган пристигна малко преди 12 часа и бе посрещнат с аплодисменти. Депутатът Тимур Халилов обясни,..

публикувано на 21.09.24 в 13:16

Очаквано Петър Кънев повежда листата на БСП в Бургас

Петър Кънев ще бъде начело на листата на коалиция "БСП-Обединена левица" за 2-ри МИР-Бургас за извънредните парламентарни избори на 27 октомври.  Това стана ясно след заседание на Националния съвет на БСП днес.  21 МИР Сливен листата на коалицията повежда Деян Дечев, а за 31 МИР Ямбол начело ще е Красимир Йорданов. Изпълняващият функцията председател..

публикувано на 20.09.24 в 19:12