Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат мерки за овладяване популацията на безстопанствените кучета в Бургас

Снимката е илюстративна.
Снимка: Радио ВИДИН


Община Бургас е внесла Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Бургас за периода до 2026 година. Разработването на документа е в резултат на изисквания, поставени на България и останалите страни членки на Европейския съюз. Те целят грижа и хуманно отношение към животните, както и създаването на конкретни механизми за овладяване популацията им. Общински съветници са внесли и докладна записка с искане за отпускане на средства на общинския приют за кучета.

В Програмата са разписани тези мерки и действия, които изпълняваме назад в годините и към момента, посочи Маринета Николова, началник на отдел "Екологични политики и програми". „По отношение улавянето, кастрацията и връщането на безстопанствените кучета по места, така, както е изискването на Закона. Не можем да кажем, че Бургас има сериозни проблеми с безстопанствените кучета. Естествено има много какво да се желае и да се направи, затова и продължаваме в тази насока“, допълни тя.

Общинският съветник Евелина Михалева посочи, че отглежда няколко кучета, които е прибрала от междуселски пътища. „По селата масово се изхвърлят кучета, котила и аз мисля, че наистина трябва да се вземат някакви мерки кучетата след като се чипират, да се води някакъв регистър. След това, като се намери някакво куче, някъде изхвърлено, то да може да се разбере кой го е изхвърлил. Намирали сме неведнъж цели котила изхвърлени в чувал в ниви и т.н.“, разказа общинският съветник.

Според Евелина Михалева данъкът в размер на 25 лв. на годишна база, който стопаните в Бургас плащат за животните си е нисък, особено в сравнение с други градове в Европейския съюз. Маринета Николова отговори, че идеята за ниската такса е да се насърчат хората да регистрират домашните си любимци. „Има регистър в Дирекция „Околна среда“, респективно при колегите от „Местни данъци и такси“. Отделно на това, работим с Агенцията по безопасност на храните и ветеринарните лекари. Те по Закон са длъжни всеки месец да изпращат в Общината информация за техните пациенти, респективно с номера на чипа, паспорта на кучето и всичко това се води и при нас. По отношение на контрола, зооинспекторите извършват непрекъснат контрол. Имаме доста наказателни постановления, защото даваме време за тези, които не са регистрирани, да дойдат да ги регистрират. Когато не се спази този срок, се налагат съответните глоби. Безспорно, по селата и вилните зони като застудее се увеличава бройката на кучетата. При сигнали се обират тези кучета, карат се в Приюта, но определено това е проблем. Това, към което се стремим са кампаниите за чипиране и кастрация“, обясни Николова.

Общинските съветници Манол Тодоров и Стоян Грозев са внесли предложение да се заложат допълнителни до 10 000 лева за Общинския приют. „Там условията първо за самите кучета, второ за хората, които работят там, в никакъв случай не можем да кажем, че са добри. Напротив, изключително лоши са. Големият проблем е, че Приютът не е на общинска земя, а е на изцяло частен имот, който безвъзмездно е отпуснат на Общината, но заради това, че е частен, Общината не може да предприеме кардинални действия. Преценихме, че сумата до 10 000 лв., защото може да се изхарчат и 1000 лв., не е идеята да се отпуска цялата сума, да се направят дървени къщички за кучетата, телени огради, защото всички са скъсани, има места, където трябва да се залее допълнително бетон. Тези пари всъщност да бъдат използвани извън делегирания бюджет на Приюта, който всяка година се гласува от общинския бюджет. Идеята е малко да им подобрим условията до момента, в който тръгне по-сериозно процесът по изграждане на нов Приют, който ще бъде изцяло на общинска земя“, поясни Манол Тодоров.

Докладните записки ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на местния парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Платено паркиране на още две улици в Бургас

Улица "Пробуда" - в частта ѝ между улица "Цар Симеон" и булевард "Стефан Стамболов" - става синя зона, а улица "Поморийска" и разположеният в края ѝ паркинг до северния плаж вече ще е зелена зона.  Това реши Общинският съвет в Бургас с подкрепата на 40 съветници. Един се въздържа. Мотивите на вносителите от Община Бургас са, че в района на улица..

публикувано на 25.06.24 в 10:28

Общинският съвет поиска прехвърляне на държави терени за ключови проекти в Бургас

Местният парламент  гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавни парцели за реализиране на редица ключови проекти в града и кварталите. Единият от имотите е в кв. Сарафово на площ от  около 5 600 кв. м., който в началото на годината за малко не бе пуснат на търг за продажба.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30