Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Деултум ще обучават студенти от цял свят през това лято

Снимка: НАР Деултум


Националният археологически резерват „Деултум“ става база за обучение на студенти от цял свят през това лято. Тук ще се проведат две школи - по антропология и по консервация и реставрация на керамика.  Инициативата е на фондация „Балканско наследство“. 

Две школи ще се тепроведат в края на юни и през целия месец юли. Те ще бъдат малки школи, по 10 - 12 човека. В тях ще участват както студенти, така и млади специалисти, които ще имат възможността да се обучават, каза директорът на Деултум Красимира Костова:

"Вече има двама записали са се в школата по консервация. В школата по антропология ще се работи с материал открит както в Деултум и Созопол. Както знаем, костите дават изключително много информация за живота на хората, за тяхната диета, за техните болести." 

Идеята археологическата база да бъде и обучителен център е заложена още при създаването й през 80-те години на миналия век. Проектът вече е финализиран, уточнени са всички подробности около престоя на студентите. Те ще бъдат настанени в самата база. 

"Очакваме да има интерес от студенти от САЩ, от европейски университети. Знам, че такива школи са се провеждали в Созопол и са посещани от младежи от Австралия. Очакваме да проявят интерес и към Деултум. Ще има колега преподавател по консервация от Северна Македония." 

Красимира Костова коментира, че бъдещите учени, които ще се обучават тук, ще имат възможност не само да натрупат знания, но да създадат приятелства и познанства. Надеждата е, че ще се превърнат и в посланици на единствената открита римската колония в българските земи по света.  


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

58-годишна украинска бежанка роди здраво бебе в Бургас

58-годишната украинска бежанка Валерия Яроцкая роди здраво бебе в бургаската университетска болница „Дева Мария“. В 10,57 часа днес малката Виктория (3 кг. и 49 см.) проплака в ръцете на акушер-гинеколога д-р Сибел Татарова, Валерия Яроцкая е балерина, мечтала за второ дете повече от 20 години. Бременността, обаче, настъпва в разгара на войната в..

публикувано на 24.03.23 в 16:21

Родители сигнализират за проблеми с плувния басейн в „Меден рудник“

През последните няколко дни плувният басейн в бургаския комплекс „Меден рудник“ беше затворен. Причината, която посочиха от Общината, беше техническа повреда довела, до спиране на функционирането на отоплителните котли. Това даде повод за редица коментари в социалните мрежи на родители, чиито деца посещават съоръжението. Те сигнализират, че..

обновено на 24.03.23 в 15:15

След катастрофа в село Калчево, жителите настояват за повече контрол

След пътен инцидент, станал вчера, жителите на ямболското село Калчево настояват на за по- добро обезопасяване на републиканския път, който минава през центъра на селото и постовяне на камери за засичане на скоросттта.  Конкретният повод, довел до недоволството, е вчерашната катастрофа в центъра на селото. Малко след 10:00 часа товарен бус не..

публикувано на 24.03.23 в 14:14

Бургас почете загиналите през Балканските войни

Бургас почете паметта 1080-те войници от 24-ти Черноморски пехотен полк, загинали по време на сраженията в Балканските войни. Събитието се проведе пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина. Представители на редица институции и организации, военни, свещеници и ученици отдадоха почит на бургаските жертви от Балканските войни...

публикувано на 24.03.23 в 14:10

Почетоха Христо Фотев в Равадиново

С тържество днес Равадиново почете на 89-та годишнина от рождението на поета Христо Фотев, съобщават от общинския съвет в Созопол. В присъствието на председателя на общинския съвет Георги Пинелов, зам.- кмета Тодор Дамянов, жители и гости на Равадиново пред паметника на поета звучаха нежните и силни поетични слова на големия поет. В слово за живота..

публикувано на 24.03.23 в 13:15

Възстановена е детска градина в село Ковачите

Покривите на двете сгради на детска градина "Снежанка" в сливенското село Ковачите са възстановени, съобщиха от общината.  Това стана след сигнал от кмета на селото за появили се течове в детското заведение, независимо от падналите слаби валежи в края на януари. По сигнала бе извършена незабавна проверка от експерти на отдел „Сигурност и..

публикувано на 24.03.23 в 12:44

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

публикувано на 24.03.23 в 11:40