Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас почете жертвите на комунизма

Бургас отбеляза с възпоменание деня на признателност и почит към жертвите на комунизма. Членове на съюза на репресираните, наследници на жертви на режима, граждани и представители на общината поднесоха венци и цветя при паметника на жертвите на комунизма до Съдебната палата. 


Над 2600 са осъдените на смърт от Народния съд, при само 12 след процеса Нюрнберг срещу висши нацисти, посочиха от съюза на репресираните.  Първите изпълнени присъди са срещу регентите и 17 министри в нощта на 1 февруари 1945 г. Така, години по-късно през 2011-та датата става ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. 


„Братът на баща ми не е бил съгласен, говоря за времето 1949-1956 година. Тогава у нас се случва национализацията, после 1956 г. унгарските събития, моите близки защитават Унгария и тогава са ги малтретирали. През 1968 година един от чичовците ми пак го вкарват в затвора. И двама после са принудени да емигрират на Запад“, спомни си Руси Русев от Българово.


Има разделение по отношение на тази дата, отбеляза общественикът Митко Иванов:

Аз смятам, че тази страница трябва да се затвори, но не когато ние се правим, че сме я забравили. А когато продължаваме спокойно, демократично, но в същото време уверено да отбелязваме тази дата отново и отново. Защото все още има хора, които смятат, че това е нещо временно, че това са били някакви лоши хора, които едва ли не справедливо и заслужено са наказани от Народния в кавички съд. Всичко това не бива да се допуска “Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арена Бургас получи акт 15

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева направи инспекция на Арена Бургас заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на "Академика 2011“ и строителния надзор. Днес многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15, съобщиха от спортното министерство.  Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система,..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

РИОСВ запечатва къмпинг "Айлякъ" край Атия тази седмица

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град . Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон..

публикувано на 27.03.23 в 12:20
снимката е илюстративна

Агенцията по храните със засилени проверки за Великденските празници

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекциите са във връзка с предстоящите Великденски празници,..

публикувано на 27.03.23 в 11:53

Проф. Иван Христов: Откритите рудници за злато край Созопол дават нова информация за древна Аполония

Археолози разкриха антични рудници за добив на злато край Созопол. Откритието е направено от интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д -р Иван Христов (НИМ) в края на 2022 г., но се обявяват сега след обработка на рудни проби и преосмисляне на резултатите от теренната работа.   "Рудниците са локализирани на върховете..

публикувано на 27.03.23 в 10:00

Разкриват фронт-офис "Информационно консултативен център“ в кв. Дружба в Сливен

Фронт – офис „Информационно консултативен център“ – Сливен ще бъде обособен в кв. „Дружба“, съобщават от общината. Целта му е улесни достъпът до актуална и пълна информация и консултиране на максимално широк кръг от граждани, включително и за хората с увреждания.  Фронт – офисът ще се намира ул. „Стефан Стамболов“ № 6 (сградата на Центъра за работа..

публикувано на 27.03.23 в 09:22

С благотворителен поход събраха над 800 лева за Стефчо

Сдружение „Зелена Странджа“организира и проведе благотворителен туристически поход. Събраните средства от таксата и от направени дарения от участниците са за лечението на Стефан Златаров, който преди ден навърши 8 години. Детето има нужда от рехабилитация в чужбина, за да проходи след тежка катастрофа.  Десетки любители на природата се..

публикувано на 26.03.23 в 21:42

Сдружение "Усмивка" провежда благотворителна кампания за Великден

Благотворителна Великденска кампания „ Доброто продължава - Да дарим УсмиВка на възрастните хора в Бургас “ организира сдружение „Усмивка“ .  Да бъдеш благодетел е въпрос на избор и призвание, казват от организацията. През миналата година те проведоха изключително успешни кампании за Коледа и Великден и помогнаха на над 400 нуждаещи се:..

публикувано на 26.03.23 в 17:00