Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас почете жертвите на комунизма

Бургас отбеляза с възпоменание деня на признателност и почит към жертвите на комунизма. Членове на съюза на репресираните, наследници на жертви на режима, граждани и представители на общината поднесоха венци и цветя при паметника на жертвите на комунизма до Съдебната палата. 


Над 2600 са осъдените на смърт от Народния съд, при само 12 след процеса Нюрнберг срещу висши нацисти, посочиха от съюза на репресираните.  Първите изпълнени присъди са срещу регентите и 17 министри в нощта на 1 февруари 1945 г. Така, години по-късно през 2011-та датата става ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. 


„Братът на баща ми не е бил съгласен, говоря за времето 1949-1956 година. Тогава у нас се случва национализацията, после 1956 г. унгарските събития, моите близки защитават Унгария и тогава са ги малтретирали. През 1968 година един от чичовците ми пак го вкарват в затвора. И двама после са принудени да емигрират на Запад“, спомни си Руси Русев от Българово.


Има разделение по отношение на тази дата, отбеляза общественикът Митко Иванов:

Аз смятам, че тази страница трябва да се затвори, но не когато ние се правим, че сме я забравили. А когато продължаваме спокойно, демократично, но в същото време уверено да отбелязваме тази дата отново и отново. Защото все още има хора, които смятат, че това е нещо временно, че това са били някакви лоши хора, които едва ли не справедливо и заслужено са наказани от Народния в кавички съд. Всичко това не бива да се допуска “Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добро ел.захранване за кв. Сарафово след вкопаване на 20 км кабелни линии

Започва кабелиране и полагане под земята на четири въздушни електропровода, захранващи с ток бургаския квартал Сарафово . Освен, че ще осигури надеждно ел. захранване за живущите в района,  вкопаването им ще елиминира и рисковете за птиците. Често след сблъсъци с тях се стига до токови удари и спиране на електричеството...

публикувано на 28.09.23 в 13:21

Кметът Иван Жабов: Предстои ремонт на библиотеката в Средец

Основен ремонт на библиотеката в читалището на Средец предстои. Дейностите са по спечелен проект чрез Местната инициативна група, Държавен фонд „Земеделие“ и Община Средец, съобщи кметът Иван Жабов: "Започваме процедурите по избор на изпълнител на строително-монтажните работи, така че да направим едно модерна библиотека в читалището в..

обновено на 28.09.23 в 11:27

РИОСВ установи незаконно притежание и отглеждане на птици от защитени видове

В Бургас експерти на РИОСВ, съвместно със служители на полицията установиха незаконно притежание и отглеждане на птици в частен дом в кв. „Победа“. Екземплярите са от защитени видове по Закона за биологичното разнообразие. На притежателя е съставен акт за установеното административно нарушение. Иззети са 27 птици от вида „Щиглец“, 24 от..

публикувано на 28.09.23 в 09:45

Затварят част от ул. "Шейново" за месец от днес

От днес се затваря за движение участъкът от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Княз Борис“.  Причината е обновяването на тротоарите и полагането на нова настилка по ул. "Шейново".  За един месец ще бъде въведена временна организация на движението. 

обновено на 28.09.23 в 09:20

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

Община Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна..

публикувано на 27.09.23 в 14:50

Пуснаха движението по обходния път при моста на пътя Царево - Ахтопол

Пуснато е движението по временния обходен път при разрушения мост на пътя Царево – Ахтопол, информират от АПИ.  По новоизградения временен път – брод над река Изгревско дере, могат да преминават двупосочно всички видове превозни средства. С пускането на движението транзитният трафик към Ахтопол вече няма да преминава през Царево...

публикувано на 27.09.23 в 13:23

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч . Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила..

публикувано на 27.09.23 в 10:30