Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отделението по урология на УМБАЛ Бургас вече е клиника


 Отделението по урология в УМБАЛ Бургас от януари вече е клиника с трето ниво на компетентност, каза за предаването" Без направление" началникът му доц. Николай Миринчев. Това ни зарежда с още по-голяма енергия, уточни той. Предстои да бъдат получени необходимите сертификати от здравното министерство.Това означава, че Клиниката по урология ще разшири обема на работа. Доц. Миринчев поясни:

"Развиваме тулио лазерна терапия на простата и на пикочния мехур, която е, бих казал, модерна в целия свят. Ние сме доста актуални.Последните месеци от цялата страна идват пациенти, явно нещата се вършат качествено.
Лазерът, с който се лекува простатната доброкачествена хиперплазия, е модерен, миниинвазивно е, никаква кръвозагуба няма.При него няма риск от кървене дори при болни, които са на кръворазреждащи медикаменти, с байпаси, с тежки сърдечни операции, с предсърдно мъждене. Много леко се понася лечението с лазер на простатата при хора с повече от едно хронично заболяване.
 От три години тази перспектива я разработваме и разширяваме, защото последната година започнахме да оперираме и тумори на пикочния мехур с този модерен лазер. Пак е много миниинвазивно и липсва кръвозагуба. Последните месеци оперираме и тумори на бъбречното легенче."
Подобни заболявания винаги е имало. Когато е поставена точната диагноза се хващат по-рано, обясни още доц. Миринчев. През последните години се е повишила общата здравна култура и хората по-често посещават кабинетите за прегледи още при първи симптоми. Всичко първоначално трябва да се обсъди с личния лекар и той да насочи пациента към подходящ специалист, заяви още урологът и уточни, че трябва да се спазва веригата в здравеопазването
Ние сме център по уролитиаза от много отдавна,имаме всички възможни методи за лечение в световен мащаб. При нас приоритет е миниинвазивното ендоскопско лечение, обясни доц. Николай Миринчев:
"Оглежда се бъбрекът с висококачествени камери, забелязват се, ако има конкременти и със специални, много тънки, лазерни влакна се дезинтегрират на кристалчета и песъчинки, които излизат по нормалния път. Екипът трябва да е подготвен, в нашата клиника, смея да кажа, че има доста подготвени колеги и екипите ни са добри."
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Мръсният въздух причинява редица болести, алармират експерти

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви  Ивайло Попов от организацията „За Земята“ . Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва  д-р Светослав Тодоров,  заместник-директор на УМБАЛ Бургас и..

публикувано на 21.03.23 в 13:21
Снимката е илюстративна

Д-р Панайотов: Издаването на рецепти от смартфон ще улесни лекарите

Личните лекари в Бургас одобряват новата електронна услуга за издаване на бели рецепти от смартфон или таблет. Това става с помощта на разработено и пуснато вече в експлоатация мобилно приложение. Новата възможност ще улесни джипитата, но не бива да се стига до злоупотреби от страна на пациентите, смята личният лекар д-р Пламен Панайотов...

публикувано на 21.03.23 в 09:57

Съдови хирурзи с безплатна кампания от днес в Бургас

Двама съдови хирурзи от днес започват безплатна кампания за съдови заболявания. Тя ще продължи до 24 март включително. Специалистите са д-р Тодор Драганов и д-р Георги Николов, и са част от екипа на ДКЦ „Бургасмед“.  Д-р Тодор Драганов - 20 и 21-ви март от 16:00ч. до 18:00ч. Д-р Георги Николов - 23 и 24-ти март от 16:00ч. до 18:00ч.  Те ще..

публикувано на 20.03.23 в 09:32

Стартират безплатни прегледи за туберкулоза

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, като тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. От днес (20 март) ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.  Общият брой на регистрираните с..

публикувано на 20.03.23 в 07:47

Има недостиг на кръводарители в бургаска област

Поне по 40 души на ден се нуждаят от кръвопреливане в Бургаска област, а реалният брой на кръводарителите е много по-малък. Хората са абдикирали от кръводаряването, смята д-р Димитър Буковинов, който работи в единственото в областта Отделение по трансфузионна хематология: "Кампаниите помагат, но това е до гражданско самосъзнание. Ако млад човек,..

публикувано на 19.03.23 в 09:17
Д-р Стефка Стефанова

Все повече хора страдат от болестта на Хашимото

Удвоява се разпространението на болестта на Хашимото през последните две десетилетия. Това каза в предаването „Без направление“  началникът на отделението по ендокринология към УМБАЛ Бургас д-р Стефка Стефанова. Заболяването води до автоимунна увреда на щитовидната жлеза и е най-разпространеното ендокринно заболяване, добави тя: „Както..

публикувано на 17.03.23 в 12:23

Обявиха безплатни прегледи за съдови заболявания в Бургас

Кампания за безплатни прегледи за съдови заболявания започва в Бургас. Тя ще се проведе от 20 до 24 март в ДКЦ "Бургасмед“. Прегледите ще извършват съдовите хирурзи д-р Тодор Драганов и д-р Георги Николов. Лекарите споделят, че голяма част от пациентите пренебрегват редовната профилактика и търсят помощта на съдовия специалист едва след проява..

публикувано на 17.03.23 в 09:12