Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства за губещи линии

Те, обаче, са само за съществуващи линии, няма да доведат до нови или по-чести курсове, казва Румен Христов

Бургас е сред областите, които ще получат най-много средства от държавната субсидия за нерентабилни линии. Общо заделените средства са 27 млн. лева.

Те, обаче, са само за покриване на загуби по съществуващи маршрути и няма да доведат до нови или по-чести курсове, казва Румен Христов от превозвача „М-бус“ 

 „В първото приложение на постановлението област Бургас е една от областите в страната, която ще получи най-голямо финансиране заради територията и очевидно по-голямата транспортна мрежа. Така че, очакваме, както миналата година, така и тази, ще стигнат тези средства до нас

Христов направи уточнение, че средствата се отпускат от държавата на база информация, която предварително е подадена от общините за планирания пробег по такива линии за 2023 г.

„Тези средства ще отидат само за покриване на реализирани загуби от дейността по съществуващи линии“, посочват от фирмата и допълват, че няма как да се разчита на повече курсове по дадена линия, или пък нови такива.

„Но ако общините преценят и възложат на превозвачите допълнителни курсове, то в следваща година би следвало да очакваме, че държавата ще ги заложи за финансиране“, каза Румен Христов.

Очакванията в бранша са това частично решение на държавата, с постановление година за година, да прерасне в промяна на наредбата като се разшири обхвата й, така ще има постоянни финансирания каквито превозвачите очакват от много години. 

Повече чуйте в звуковия файл:  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. "Шейново" за месец от утре

От утре се затваря за движение участъкът от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Княз Борис“. Причината е обновяването на тротоарите и полагането на нова настилка по ул. "Шейново".  За един месец ще бъде въведена временна организация на движението. 

публикувано на 27.09.23 в 16:41

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

Община Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна..

публикувано на 27.09.23 в 14:50

Пуснаха движението по обходния път при моста на пътя Царево - Ахтопол

Пуснато е движението по временния обходен път при разрушения мост на пътя Царево – Ахтопол, информират от АПИ.  По новоизградения временен път – брод над река Изгревско дере, могат да преминават двупосочно всички видове превозни средства. С пускането на движението транзитният трафик към Ахтопол вече няма да преминава през Царево...

публикувано на 27.09.23 в 13:23

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч . Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила..

публикувано на 27.09.23 в 10:30

Районът на областната болница и част от "Лазур" в Бургас ще са без вода до обяд

Част от комплекс „Лазур“ в Бургас ще е без вода до 12 часа, съобщават от  ВиК. Водоподаването ще бъде спряно заради строително-монтажни дейности в района на бул."Демокрация", ул."Копривщица", ул."Димитър Димов", Областната болница и стадион "Лазур".  До 13,30 часа заради отстраняване на авария без вода ще са и жителите на с. Крумово Градище.  И..

публикувано на 27.09.23 в 09:40

Президентът: Когато се осветли някой, че е агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от страната

Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да твърдиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Това каза в Карнобат в коментар за работата на ДАНС и службите президентът Румен Радев. По отношение на службите той посочи още, че липсва адекватна обществена реакция за сериозни закононарушения...

публикувано на 26.09.23 в 18:48

Шампионът по борба Любомир Ламбов е в реанимация в Бургас след катастрофа

Световният вицешампион за ветерани в класическата борба Любомир Ламбов е претърпял тежка катастрофа преди турнира "Атанас Комшев" в Карнобат, предаде Гонг.бг.  Той се намира в реанимацията на Университетската многопрофилна болница в Бургас.  Нуждае се спешно от кръвопреливане. Семейството му се обръща с молба към всеки, който има възможност да дари..

публикувано на 26.09.23 в 14:43