Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След заседание на комисията по член 56:

Процедурата за отдаването на Гъбката боксува

Общината ще се произнесе по възраженията на наемателя, договорът му изтича на 28 февруари

| обновено на 02.02.23 в 15:54

Процедурата за отдаването на точката, където се намира Гъбката в Морската градина, боксува. Комисията по член 56 за преместваемите обекти прие, че няма нарушение към момента, но не гласува за нито един от двамата кандидати, подали документи за нея.  Жалбите на настоящия наемател бяха препратени към общинска администрация.

Процедурата, който е на принципа „първи по време-първи по право“ стартира на 3 януари, когато бизнесменът Рауф Сабах, стопанисващ 12 години обекта, е изпреварен от друга фирма при скандални, според него, обстоятелства. Междувременно Сабах подаде и искова молба до съда, с която настоява, че обектът му е по член 120, построен от фирма, на която Община Бургас е издала разрешение за строеж, както и че има акт 16 от 1992 година. Произнасяне очаква по казуса и от заместник-кмета по строителство.


Комисията по член 56, оглавявана от главния архитект на общината Тихомир Райчев, изслуша възраженията на Рауф Сабах, с които поиска отлагане на процедурата и даде думата на директора на Центъра за административно управление „Зора“ Стефан Дубаров, срещу когото е жалбата на бизнесмена:

"Относно твърденията му, че е посрещнат в дирекцията с викове и крясъци, цитирам: "готви се да война", под достойнството ми е да коментирам долните лъжи, които са написани. По твърдението, че в коридора са стояли здрави момчета, аз лично видях 50 човека-жени и мъже, които чакаха в комисията да подадат заявления. За поредната негова лъжа, че е получавал откази за разрешителни, съм готов да предоставя купчината документи за тези 12 години на негови заявления за годишния му обект, за хладилните витрини и за масите, за които той е получавал до ден днешен разрешения."

Архитект Райчев коментира: "Разрешението е със срок 28 февруари. Имаме постъпило заявление за тази точка. Правилата са ясни в този случай. Подадено е заявлението в срок и е първи. След изтичане на разрешението за поставяне би следвало този обект да се премахне в три дневен срок." Въпреки това при последващото гласуване, комисията не е подкрепила и другия кандидат за точката. 


Така, ако няма нови обстоятелства, на 28 февруари, когато изтича договорът за наем на Гъбката, Рауф Сабах ще трябва да освободи търговската точка, но кой ще я заеме не е ясно. 

На комисията присъства и общинският съветник  Иван Иванов, който обяви, че подобни казуси ще изскачат, докато не бъдат внесени промени в Закона за устройство на територията. Той посочи като възможност за изчистване на процедурата приемането на документите за преместваемите обекти да става по електронен път, а срокът за разрешителните да се удължи от 3 на 5 години.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ТД на НАП в Бургас, архив

Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лв.

Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, съобщават от институцията. Сумата е със 752 млн. лв. или близо 13 % повече спрямо същия период на миналата година. До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е увеличение с 9,8 %, в сравнение с първите два месеца и..

публикувано на 20.03.23 в 14:51

Агенция по заетостта с информационна кампания „Да работиш (е) яко!"

Агенция по заетостта стартира национална информационна кампания за популяризиране възможностите на проект „Започвам работа”, информират от институцията.  Срещите, организирани в цялата страна, ще имат за цел да мотивират за активно поведение на пазара на труда икономически неактивните лица, независимо от тяхната възраст. В рамките на..

публикувано на 20.03.23 в 12:10

Колежът по туризъм и Община Бургас с идеи за нови туристически маршрути

Разработване на нови градски туристически маршрути и активно участие на преподаватели и студенти в провеждането на публични събития от календара на Община Бургас. Около тези съвместни дейности се обединиха представители на Общината и от професионално направление „Туризъм“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Работната група обсъди и..

публикувано на 20.03.23 в 08:43

Първи спад на цените на храните на едро за над два месеца

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица спада с 0,53 на сто до 2,467 пункта. От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 6,12 на сто (от 2,316 пункта). Това е първият спад на нивото на ИТЦ за повече от два месеца и вторият за тази година, отбелязва БТА. Базовото..

публикувано на 19.03.23 в 07:44

Фалити на стопанства предричат зърнопроизводители

Фалити на стопанства предричат зърнопроизводители. В момента вътрешният пазар е презадоволен със зърно от Украйна, а търговията е блокирана от ниските изкупни цени.  Земеделци в Бургаско: Зърно залежава, а идва новата кампания  "Има такива, които вече са си продали бизнеса. Аз знам за трима-четирима, които не издържаха на психологическия..

публикувано на 18.03.23 в 15:30

МФ предлага авансово внасяне на част от еднократната вноска за свръхпечалбите

Авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите е предвидено в предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции. От 1 юли отпадат и част от намалените ДДС ставки и се предлага двойно..

обновено на 18.03.23 в 13:59
Снимката е илюстративна

Десет процедури по Програмата за рибарство стартират тази година

През настоящата година се планират приеми по десет процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев и ръководител на Управляващия орган на Програмата. Нейният общ бюджет е 121 349 569 млн. евро (малко над 237 млн. лева) безвъзмездна финансова помощ, като..

обновено на 18.03.23 в 11:06