Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 3 февруари

Снимка: Веселина Киричева - Цанкова

Зима е, колкото и да не ни се вярва. В Бургас дори наскоро валя сняг. Но още не се знае каква зима ще е.

„Часове преди да трябва да предскаже във Вал д'Еспоар кога ще дойде пролетта, канадският мармот Фред беше намерен мъртъв и това помрачи Деня на мармота, популярен в Северна Америка, съобщава "Гардиън", цитирани от OFFNews. Суеверието повелява, че ако на този ден (2 февруари) мармотът излезе от дупката си, види сянката си при ясно време и веднага се скрие обратно, зимата ще продължи още шест седмици. Ако не я види поради облачно време и се застои навън, пролетта ще дойде по-рано. Вместо мармота на сцената било повикано дете, което получи плюшена играчка мармот и прогнозира продължителна зима. На юг, в Пенсилвания, друг известен пухкав синоптик - Пънксътоуни Фил, също предсказа още шест седмици студен сезон. В Ню Йорк по-оптимистичният мармот Стейтън Айлънд Чък прогнозира ранна пролет за осма поредна година“

Тоест, това е малко като онзи виц за индианците, които събирали много дърва. И напълно реалистична прогноза. И аз ще ви дам такава – зимата или ще е продължителна, или ще е къса. По-вероятно да е едно от двете. И още – на места ще е студено, на други места – не. Гарантирам ви, нямам сбъркана прогноза досега.

С това метеорологично отклонение, в петък следобед, започва предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  „Български възход“ се готви за парламентарните, но и за местните избори. В Бургас ще имаме собствен кандидат за кмет, категоричен е Манол Тодоров.

-  Община Бургас бе осъдена на първа инстанция за некачествено саниране. Още за казуса, който от няколко години е в съдебната зала

-  В коментарната ни рубрика: Инфлацията изпразва не само джобовете, но и политическото магазинче за надежди - Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч"

-  След 17 ч. - нов спечелен проект за продължаващото професионално образование и обучение във фирмите в България стартира БСУ

-  И още - и тази година Българово ще се преклони пред мъчениците си. Това са 400 души, избити през 1878 година в двора на църквата Св. Атанасий.

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за премиерите от големия екран.

-  Телефонът за връзка с нас е 82 59 95, с код 056. Можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово субсидира лекарските практики в малките населени места

Община Болярово ще осигурява от собствения си бюджет по 300 лв. на месец на медицинските фелдшери към лекарските практики в Болярово, Мамарчево, Воден и Стефан Караджово. Предложението на кмета Христо Христов за това беше одобрено днес от общинските съветници с пълно единодушие, съобщават от Общината. Община Болярово години наред отпуска парично..

публикувано на 30.03.23 в 16:56
Снимката е илюстративна

200 лв. за чадър и шезлонг на „Перла“?

По 100 лв. за чадър и шезлонг са максималните цени, определени в договора за отдаване под наем на морски плаж „Перла“ на север от Приморско. Търгът е спечелен от новозагорската фирма „Юг Релакс“ ЕООД. Тяхната оферта е за 631 080 лв. с ДДС годишно, като задълженията им включват подсигуряване на живота и здравето на летовниците. Самият плаж е..

публикувано на 30.03.23 в 14:12

Започва реконструкцията на ВиК мрежата на Карнобат

Започват дейностите по реконструкция на ВиК мрежата на Карнобат, съобщават от Общината.  Строителните дейности са част от изпълнението на първи етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Договорът за дейностите в Карнобат е на стойност 9 944 778,86 лева без ДДС. Предвижда се реконструкция на 11,10 км водопроводна мрежа, както и изграждане..

публикувано на 30.03.23 в 09:22

Поморие без вода утре

Водата в Поморие ще бъде спряна за цял ден в четвъртък, съобщават от ВиК-Бургас. Причината е авария на главния довеждащ водопровод. Водоподаването ще бъде спряно между 8 и 18 ч. 

публикувано на 29.03.23 в 19:19

Доброволци провеждат великденска кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора 2023”

Доброволци от Бургас за поредна година организират Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”. Идеята е да се съберат хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Бургаска област.  Над 100 души жители на странджански села и Малко Търново получават празнични хранителни пакети от тази кампания, която се..

публикувано на 29.03.23 в 13:18

Разчистват негерламентирани сметища след мигранти в Община Болярово

Община Болярово почиства нерегламентираните сметища на своя територия. Кметът Христо Христов предупреди за засилен контрол и завишаване на санкциите. Акцент в кампанията, посветена на Седмицата на гората, ще е премахването на боклука, който остава след мигранти в граничните райони. Новата акция по ликвидирането на сметищата в граничните..

публикувано на 29.03.23 в 11:38

Затварят частично едната лента по бул. "Сан Стефано" в Бургас

Едната лента на платното по бургаския булевард „Сан Стефано“ ще бъде затворено в участъка от ул. „Шейново“ към ул. „Христо Ботев", съобщават от Общината. Ограничението се въвежда  от 9 часа на 30.03.2023 г. (четвъртък) до 01.04.2023 г. Това се налага във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас.

публикувано на 29.03.23 в 11:07