Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас ще е домакин на състезание по художествена гимнастика за хора над 50

Бургас ще е домакин на престижното международно състезание по художествена гимнастика за хора над 50 години 9th Golden Age Gym Festival. То ще се проведе от 22 до 27 септември 2024 година.

Тече процес на организация на международния форум. В поредица от работни срещи екип на Община Бургас представи пред членове на техническия комитет на Международната федерация по художествена гимнастика и Българската федерация по художествена гимнастика, възможностите на града за провеждането на спортното събитие. Гостите се запознаха с възможностите, които предлагат Морска гара, КЦ „Морско казино“, остров Света Анастасия, ТК „Акве калиде“, Морската градина, ТК „Ченгене скеле“, плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“, Летния театър, Експоцентър „Флора“ и други.

Очаква се за събитието в Бургас да пристигнат над 2000 души от различни държави. Наред със спортната част, за участниците ще бъдат организирани различни инициативи, които ще популяризират българската култура, история, кухня, традиции и занаяти. Акцент в проявата ще бъде поставен и върху насърчаването на активния начин на живот сред хората над 50-годишна възраст. Събитията ще се провеждат на емблематични места в Бургас. 

Приемането на домакинството се състоя по време на фестивала Golden Age Gym Festival 2022, който се проведе в Португалия - остров Мадейра, в периода 02.10 – 08.10.2022 г. В него специално участие взе представителният отбор на Бургас.

Събитието ще допринесе за популяризирането на Бургас като туристическа дестинация. Бургас ще има възможността да покаже своите традиции в гимнастиката като спорт и начин за практикуване на двигателната активност като здравословен начин на живот за от различни възрасти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цанко Цанков със световен рекорд по плуване в река Дунав

Световен рекорд на 108 километра непрекъснато плуване в река Дунав постави плувецът Цанко Цанков вчера в деня на Съединението на България. Той стартира в 03:17 часа от брега на село Кошава и финишира на брега на град Козлодуй в 21:31 часа. Времето, което той постигна с плуване беше 18 часа и 12 минути,  никъде няма такова постижение, което да е над 50..

публикувано на 07.09.24 в 16:00

Несебър е домакин на турнир по спортни танци

Международният турнир по спортни танци  „Купа Несебър“  ще събере този уикенд над  1400 участника в  най-новото спортно бижу на общината  -Многофункционалната зала „Арена Несебър“. Състезателите, които ще покажат красотата и грацията на танцовото изкуство, са от 14 държави - България, Германия, Гърция, Израел, Молдова, Нидерландия, Полша, Словения,..

публикувано на 07.09.24 в 09:46

Бургас е домакин на турнир по диск голф

Бургас е домакин на турнира по диск голф Bulgarian Open 2024, който ще се проведе този уикенд. Официалното откриване на надпреварата е в 10:00 ч., а обявяването на победителите и церемонията по награждаването са планирани за 17:30 часа в неделя. Турнирът ще се проведе в парк „Езеро“ на игрището за диск голф. Участието е безплатно...

публикувано на 07.09.24 в 08:48

Започва триатлона "Лъвско сърце"

Днес започва триатлона "Лъвско сърце". Крос триатлонът от 140 км, плуване, колоездене и бягане ще се проведе на плаж Перла – Странджа – Приморско и покрайнините на резерват Ропотамо. За девета поредна година професионални атлети и любители са предизвикани да преминат трасе с ултра дистанци, като паралелно с триатлона ще се проведе и полу-маратон. Тази..

публикувано на 07.09.24 в 07:48

Цанко успя! Преплува 108 км в река Дунав в Деня на Съединението

Бургазлията Цанко Цанков осъществи успешно първото по рода си плуване на 100 километра в река Дунав. "Цанко Цанков успя! 108 километра и 250 метра в река Дунав - 18 часа, 12 минути и 32 секунди! Без да спира, нон стоп плуване! Герой! Уникален. Вече е на козлодуйския бряг в добро здраве. Старт в 03:17 часа, финал в 21:31 часа", съобщи  треньорът му..

публикувано на 06.09.24 в 23:22

Огнеборци от цялата страна мерят сили в Бургас

Осем отбора от цялата страна се включиха в турнир по пожароприложен спорт за пожарникари и доброволци в Бургас. Този вид надпревара е динамична и за нея се изисква високо професионално майсторство. В състезателните дисциплини са включени елементи от ежедневната дейност на огнеборците.  Днешното състезание е по най атрактивната от тях -..

обновено на 05.09.24 в 15:00

Цанко Цанков в опит да преплува 100 км по река Дунав

Утре  световният шампион Цанко Цанков ще направи опит да преплува  100 км във водите на река Дунав. Началото е към 7.20ч сутринта на няколко километра преди Видин. Финишът ще е на кораба "Радецки" край Козлодуй. "В продължение на часове ще плувам без да имам право да спирам по какъвто и да е повод. Ще мога единствено да приемам енергийна напитка...

публикувано на 05.09.24 в 12:43