Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф.Милен Балтов: Страната ни отдавна е готова за въвеждането на евротоИмаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година. Това сподели в предаването „Експертът говори“ като икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет. 
Какви са положителните страни ако въведем еврото и у нас догодина?  Много ли са минусите и очакванията ни?

Отговорите:


„Въпросът ще го разделя на две - за и против въвеждането на еврото. В този случай въобще не трябва да има въпрос, защото през 2006 година Република България е подписала договора си за членство в ЕС. В една от точките в договора е именно въвеждането на еврото. Всяка една държава - член го има това нещо в договора си и е безспорно. През 1997 година към 1 юли българският лев беше фиксиран към германската марка, която се сля в евро, след приемането на единната европейска валута и в Германия. 

Както на времето Гърция беше любимец на Европейския съюз, сега това е Хърватия. Ние имахме шанс заедно с хърватите да влезем заедно в механизма - т.нар. чакалня за еврото. Добре е, че избързаха с приемането на европейската валута в Хърватия, като от 1 февруари хърватската куна не се приема като разменна единица в магазините, могат да я приемат само в банките. Първите експресни данни показаха висока инфлация в Хърватия в началото на януари. В момента е 0,2%. От това по-ясен сигнал няма.  Те не бяха и във Валутен борд. А при нас левът е фиксиран  

Какви са ми очакванията?  Сигурен съм, че ще има достатъчно умни бизнесмени, които да направят едно леко закръгляне в обратната посока. Например, в едно заведение ако пържолата струва 20 лева аз очаквам на психологическа основа те да покажат (от 1 януари 2024 година)  20 лева = 10 евро. Някой ще каже, че не е точно 10 евра, а е примерно 10 евро и 37 цента. Но умните и хитри ресторантьори или магазинери да ги свият и  преглътнат тези 37 евроцента,  Така ще покажат на своите потребители, че са готови да поемат тази разлика. Може да има и психологическа игра между потребителя и търговеца слагайки цена от 12 евро. Ще бъде спечелен потребителят ако наистина се мисли в полза на хората.

Трябва да се припомня непрекъснато 1997 година и на тези, които не са били родени тогава, а са против приемането на еврото у нас догодина. 

Като идеен замисъл нямаме нов държавен бюджет, но това може и да е добра новина. За малкото си време предходното Народно събрание се напълни с напомпвания на очаквания, на искания и средства, които можеха да развалят бюджетната дисциплина. Един от показателите е свързан с дефицита“, посочва още проф. Милен Балтов. 

Чуйте в звуковия файл още от неговия коментар за готовността на България за въвеждането на еврото. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: 5% отстъпка при електронно деклариране до 31 март и заплащане на данъците

От НАП Бургас напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от  5 процента от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

На 1 април започва прием на проекти по общинската програма за подпомагане на стартъпи

На 01.04.2023 г. започва приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия, съобщават от институцията. Допустими участници ще бъдат физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, като това се е случило до 3 години преди датата на кандидатстване. Те трябва да отговарят на условията за микро..

публикувано на 28.03.23 в 15:01
проф. д-р Милен Балтов

Проф. Балтов: Нормално е да има икономическа криза тази година

Предстои икономическа криза, но не и финансова, е мнението на проф. д-р Милен Балтов , ректор на Бургаския свободен университет. Според икономиста причината за фалитите на световни банки през последния месец са растящите лихви. Това обезценява закупените от тях държавни ценни книжа, като експертът коментира конкретно случая със „Силикън Вели“:..

публикувано на 28.03.23 в 12:57

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26