Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ръст в предложенията за работа

Снимка: архив


След драстичния спад на предложенията за работа през декември 2022 година, през януари се наблюдава възстановяване на пазара на труда. Единствено технологичният сектор продължава да отчита спад на годишна база от 30%. Това показват данните на най-голямото дружество, регистрирано в Агенцията по заетостта за извършване на посредническа дейност при търсене и намиране на работа в страната и чужбина. По показатели  Бургас се нарежда на едно от водещите позиции с 1600 предложения, обясни Християн Петков:

„Общият брой на обявите за работа в края на януари е 46 000, което е ръст от  66% спрямо предходния месец.  Във всеки един от секторите има двуцифрен ръст на обявите.

Най-много е нараснал броят на обявите в сектора „Търговия и продажби“ – те са с 4600 повече спрямо предходния месец (ръст 74%).

Технологичният сектор е единственият със спад, който продължава. Това е напълно разбираемо, защото от една страна в почти всяка индустрия има леко забавяне на темповете на назначаване, което все още не се отразява в България. От друга страна през 2020 и 2021 година специално в сектор IT бяха назначавани много хора, защото всеки бизнес трябваше да премине онлайн, всяка търговия трябваше да изгради онлайн присъствие. Изключително много хора бяха назначавани в този сектор. В момента много от тези компании стабилизират нивата си от тези, преди пандемията и не наемат нови хора. 

Има и обяви, подходящи за бежанци, но няма достатъчно информация колко са работоспособните бежанци в момента