Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остър недостиг на екскурзоводи с полски език се очаква това лято

Приморско
Снимка: Дарина Григорова




В края на соца поляците бяха сред най-многобройните чужди туристи по родното Черноморие. Още са живи спомените когато обогатяваха  плажната търговия с дрехи, козметика и хитовото "Бич може". Тогава, освен, че морето гъмжеше от полска реч, полски език се изучаваше и в колежа по туризъм в Бургас. Времената обаче се промениха и с наплива на английските и скандинавски туристи фокусът в изучаването на чужди езици се измести. Но тъй като животът е кръговрат, от няколко години се наблюдава завръщане на поляците по Черноморието ни, а тази година дори ще е пикът, прогнозират туроператори. 

След въвеждането на еврото в Хърватия и скока на цените там, по-изгодно ще е да се почива в България, дава информация от кухнята екскурзоводът Илиян Василев от Приморско. Женен за полякиня, семейството е прекарало дълги години в Полша, но от няколко лета посрещат полски туристи у нас. По думите му обаче екскурзоводите и преводачите с полски език са много малко. Острата липса се забелязва вече от няколко години, а това може да рефлектира и върху качеството на предлагания продукт.

"Един екскурзовод трябва да обслужва не един курорт, а няколко. Тези хора, които са на терен, дето се казва, вижда се, че те изнемогват просто. Те не са в състояние да бъдат навсякъде и да обърнат на всеки нужното внимание", коментира Илиян Василев. 

Над сто са професионалните членове на браншовия съюз в Бургас. Пандемията и кризите, които се наслоиха през последните години пренасочиха много от екскурзоводите в други професии, споделя Лъчезар Първински, който е член на управителния съвет.  

"Много от колегите останаха без сигурни доходи и затова направиха така, че се пренасочиха или комбинираха нещата, екскурзоводство плюс още нещо, което е сигурно. Ексксурзоводството сякаш отива, като по-периферна дейност", каза Първински.

През последните години недостигът на правоспособни и лицензирани екскурзоводи е осезаем и това се дължи донякъде на нежеланието на младите хора да практикуват тази професия. Това коментира доц. д-р Захарий Дечев, преподавател по екскурзоводство в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. По думите му това води и до застаряване на кадрите. 

В специалност „Туризъм“ на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас всяка година се приемат над 20 студенти за придобиване на бакалавърска степен, докато при магистърската програма са дори много повече. Практиката обаче показва, че само една малка част от тях поемат по пътя на екскурзоводството. Това е една от  най-интелигентните професии и добре платена, но явно няма желание от страна на младите хода да се насочват към нея, допълни доц. д-р Захарий Дечев.

В същото време, съвремието вече предлага дигитално записани лекции за туристически обекти. Така, вместо екскурзовод, някои туристи предпочитат слушалките. Това ли е бъдещето и на изчезване ли е професията на екскурзовода - може би времето ще покаже. 

Подробностите, чуйте от звуковите файлове. 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32