Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради казуса с Гъбката:

Общински съветници предлагат промени в Наредбата за преместваемите обекти

Общинските съветници се заеха да ремонтират Наредбата за преместваемите обекти

Схемите за поставяне на преместваеми обекти с актуална информация за свободните позиции и срока на валидност на вече заетите да се публикуват на официалната интернет страница на Община Бургас. Свободните позиции, за които в рамките на два последователни месеца не са постъпили заявления, да се заличат в схемата. Тези промени в Наредбата за преместваемите обекти предлагат общински съветници от „Консервативна България“ (новото име на партия НФСБ) и техни колеги от БСП, СЕК и „Възраждане“. Предложенията са за изменение и допълнение във внесения на 9 януари проект за промени в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на община Бургас.

Друго предложение е, едно физическо или юридическо лице да има право да ползва не повече от един преместваем обект на територията на съответната териториална дирекция, с изключение на преместваеми обекти, които са кратковременни; разположени в частни имоти или в имоти, обект на концесионни или приравнени на тях наемни договори. По този начин, ще се осигурят условия за реална конкуренция и предотвратяване на установяване на монополно или господстващо положение в една териториална дирекция при поставянето на преместваеми обекти, смятат Боян Дяков, Ивайло Русинов, Костадин Андонов, Стоян Коляров, Васил Иванов, Росен Топкаров, Красимир Калудов и Диян Георгиев.

Предлага се и възможност заявленията, както и приложенията към тях, необходими за поставяне на преместваеми обекти, да могат да се подават и по електронен път, ако лицето има електронен подпис.

В случаите, когато е подадено повече от едно заявление за определена позиция, се предлага комисията за преместваемите обекти, с мнозинство повече от половината от общия брой на членовете си да приема мотивирано предложение до съответния директор на Дирекция „Център за административни услуги“ при Община Бургас кое заявление да уважи и да издаде разрешение. Към момента има празнота в наредбата по този казус, поясняват съветниците и уточняват, че не приемат идеята местата за този тип търговия да се подлагат на търг.

Към момента разпределянето на преместваемите обекти в Бургас е на принципа „първи по време, първи по право“, а казусът влезе във фокуса на общественото внимание заради споровете около отдаването на точката, където се намира емблематичния павилион „Гъбката“ на входа на Морската градина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12