Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУ"Васил Левски" в Горно Езерово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола с различни инициативи

9
ОУ„Васил Левски“ - Горно Езерово
Снимка: Свобода Атанасова

Обединено училище „Васил Левски“ в Горно Езерово е иновативно от учебната 2017-2018 година. Тази година в края на юни учебното заведение ще изпрати и своите първи десетокласници. Разказахме Ви за него в предаването ;„Влез в час“ и като част от кампанията на БНР Бургас „По стъпките на Апостола“ - посветена е 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. 

Сашка Василева е преподавател от 12 години в учебното заведение, в което се обучават изцяло деца от уязвими групи. То е имало стар корпус, който е построен през 1976-та година, а новият е завършен през 2019 година:


„Училището е с много по-голяма история. Преди години съществуваше една малка сграда, която се събори при изграждането на новия строеж. В учебното заведение към момента се обучават 452 ученици в дневна форма,  а 5 в самостоятелна форма. Децата са в 4 предучилищни групи, 9 паралелки от начален етап, 6 паралелки от прогимназиален и 3 паралелки от гимназиален етап. От учебната 2017-2018 година сме иновативно училище. През първите 4 години учихме по проект „Днешното утре“, с факултативен учебен час по предприемачество. 

Преобразувано е от основно в обединено училище, целта е учениците да надградят своето образование от 7 до 10 клас. Децата са от уязвими групи, голяма част от тях са от бедни семейства това пречеше да бъдат записвани в гимназии, а дори и да ги запишат момичетата не посещаваха училище. 
Сега професията, с която излизат децата от училище е „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечение“. 

Училището работи по много проекти. Участвахме и в проект„Еразъм+“ - „Отворено и емпатично училище“. Имахме гости от Франция, показахме им нашите възможности, присъстваха на уроци. Бяхме поканени във френски училища да обменим опит.  

Разполагаме с изключително модерна техническа база. Децата са обезпечени с индивидуални лаптопи в случай, че се наложи да преминем отново в дистанционна форма на обучение. 

Преди 12 години съвсем на шега започнах работа в това училище. Бях първоначално с петгодишните групи. Чувствах се като будител. Посрещаха ме с усмивка, по същия този начин и аз влизах в час. това е изключително удоволствие за един учител. Понякога мои ученици идват и се хвалят с шестици, които са получили на изпит. В момента преподавам на второкласници. Децата питат за всичко, за тях е по-чужд българския език, защото са от уязвими групи. Ние сме хората, които правим всичко за да ги мотивираме да учат и това да им доставя удоволствие. Пламъчетата в очите на учениците е достатъчно показателен. Отделно в момента си припомняме и за годишнината от гибелта на Васил Левски. Той трябва да бъде техен пример с неговите стъпки, с неговите дела“, споделя още Сашка Василева.

Кой е Васил Левски, какъв е в очите на днешните ученици, които влизат в сградата на учебното заведение, което носи неговото име, следват ли заветите на Апостола? На тези въпроси ни отговориха Зорка, ученичка в 8 клас, Даниел и Мария са седмокласници, а най-малкият е петокласника Райчо:

„Васил Левски е патриот, родолюбец, борец за българската свобода и патрон на нашето училище. Мечтата на Левски е за чиста и свята република. Хората да са равни без значение от тяхната вяра и етнос. 
Всяка година на 19 февруари ние се прекланяме през паметта на Левски . Поднасяме венец и цветя през паметника му в Морската градина. 
Отбелязваме 150 години от смъртта на Васил Левски, наш патрон и идол на десетки ученици. Всяка година се прекланяме пред образа и делата на Дякона - велик българин, който ще остане завинаги в историята на България. 
Левски в моите очи е герой и велик българин. Обикалял е от село на село да вдига хората на велик бунт. Трябва да го помним и да не го забравяме“, казват учениците. Четиримата са част от всичките 457 деца, които са от уязвими групи, но са избрали да учат. 

Диана Ковачева е директор на училището в Горно Езерово. Тя е на този пост от три години, а преди това е била преподавател и директор в Руен. Какво споделя още тя за трудностите и мотивацията да бъдат будители и да продължават да образоват децата в любов към Родината, езика, както и да следват идеалите на своя патрон на училище:

„Работим много усърдно и здраво. Децата са от ромската етнос и при тях не винаги образованието е приоритет. Голяма част от родителите още не могат да осмислят думичката образование, а ние точно това се опитваме всеки ден да променим. Идват с желание децата в училище, тук всичко им е осигурено, при някои дори у дома липсва този уют, който имат в училище при нас. Учителите също са мотивирани, тяхна награда е да видят, че техен ученик чете и смята. 

Радваме се с нашите десетокласници тази година. Те са първите за нашето училище. 

Имаме много събития, които подготвихме по повод 150 години от гибелта на Васил Левски. Днес се провежда открит урок в часа по занимания и интереси. Децата от 7 клас са подготвили програма, викторина и игри, които са свързани с живота и делото на Апостола. През следващите дни предстоят спортни мероприятия. Едното от тях е лъвски скок, в който ще участват ученици от всички етапи. В „Час на класа“ всеки от класните ръководители е подготвил специална програма и презентация. 

Предстои и нашият патронен празник, който ще бъде завършек на тържествата в седмицата посветена на Васил Левски. Той ще се проведе в читалището в квартала, което носи името също на Апостола на свободата. 
 На 19 февруари екип от училището ще поднесе венец и цветя пред паметника на Левски в Морската градина.

С поредица от инициативи, които преминават под мотото „По стъпките на Апостола“  БНР Бургас ще отбележи 150-та години от гибелта на Васил Левски. Кампанията включва радио състезание по история за ученици от 10 клас, конкурс за рисунка на тема „Левски през моите очи“ и кулминацията - концерт на 28 февруари, от 18.00 часа, в залата на Културен дом НХК в Бургас.

Този материал е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20