Калиграфия, традиционна храна и чаена церемония ще бъдат представени утре от 13 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Инициативата под надслов "Китайските традиционни празници" е на преподавателката Лай Дзинтин. Тя е от Южен Китай, 4 години е учила български език в Пекин. Обучава ученици на атрактивния за нашите ширини език в морския град, а днес бе гост в предаването „Радио айляк“.
Началото на срещата ще даде презентация за китайските празници. Лай Дзинтин разказа в аванс:
"Имаме 8 традиционни празника. Ние празнуваме по лунния календар. Най-голям е китайската Нова година, това знаят всички. Тя е и най-важният празник. Но имаме още празник на фенерите, празник на драконовата лодка, на луната. Имаме и китайски Свети Валентин-той, например, се пада на 7 юли. Влюбените пускат фенери по реката, това символизира вечната любов. Най-близкият празник е пролетен-вие празнувате с мартеници, а ние ядем постна храна и се разхождаме в природата."
Наскоро влязохме в годината на водния заек. Вярването е, че той помага на кариерата.
Акцент в отворената за бургазлии и гостите на града среща на 18 февруари ще е демонстрацията на калиграфия. Преподавателтката посочва:
„За чужденците, които учат китайски, йероглифите са най-трудната част, а калиграфията комбинира китайския йероглиф с изкуство."
Да бъде в хармония с духа, тялото си и света около е един от водещите принципи на китайците, поне според древната философия. А начинът за постигането й е всяко действие, дори и най-простото да се прави ритуално, бавно и с наслада. В магията на чаената церемония и нейните правила ни потопи Лай Дзинтин:
"Китайците имат най-дългата история в пиенето на чай и най-много видове. Характерното е, че чаят се пие с прясно листенце. Добавя се мед, лимон, някои слагат дори мляко. През лятото ние пием билков чай, който е успокояващ и ни пази от топлото, а през зимата черен, защото е сгряващ и добър за стомаха."
Почитателите на китайските вкусове ще могат да опитат пелмени и пролетни рулца, приготвени по автентична рецепта.
Повече чуйте в звуковия файл.Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир..
Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..
България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София. Автор е д-р Костадин Шанков, ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..
10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..
Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им. Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа. Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..
Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията. За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..
Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти. Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..