Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отец Стелиян Кунев: Нямам ключ за касичката и не самоуправствам

Църковното настоятелство е в правото си да решава кой ще служи и кой ще помага в храма. Това коментира отец Стелиян Кунев от храм „Св.Пимен Зографски” в Крайморие по повод нападките от жители и надигналото се недоволство, след освобождаването на една от жените, която продавала свещи в църквата и твърденията, че поставял негови хора в настоятелството. 

"Как ще са мои хора, те са техни роднини, хора от Крайморие", коментира отец Селиян.

След постове във Фейсбук, взаимни обвинения и надигнало се напрежение, жители от бургаския квартал инициираха подписка за отстраняването на свещеника. От своя страна той ги покани на общо събрание, за да ги изслуша и изгладят недоразуменията. В залата на кметството дойдоха повече от 50 души, но проблемите се изостриха още повече. 


Епископ Йеротей, който присъства на срещата призова хората от Крайморие да опишат конкретните проблеми и да ги изпратят до Сливенската митрополия. По думите му, действително е трудно да се обслужват по няколко църкви едновременно, а шест дори са много, но това се случва, тъй като няма достатъчно свещеници. 


Междувременно, присъстващите в залата заявиха, че за 10 дни са събрали 200 подписа за отстраняването на свещеника и са твърдо решени да изпратят писмото до митрополията.

Слухове, междуличностни отношения и честата липса на свещеника в църквата, заради други ангажименти повдигнали лавината от недоволство, стана ясно още на срещата. 

Подробностите можете да чуете от звуковия файл

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят протести в областта на културата при намален бюджет

Синдикални структури в областта на културата са готови на протестна акция, с която за седмица да оставят България без културни събития. Недоволството е свързано с исканията им бюджетът на Министерството на културата за тази година да не бъде орязан, както и искат увеличение на субсидията за културните институти и за Българското национално радио...

публикувано на 06.06.23 в 13:27
снимката е илюстративна (архив)

Царево внедри система за разделно събиране на отпадъци

През изминалата година в община Царево беше внедрена система за разделно събиране на отпадъците от хотели, заведения и други търговски обекти. От Общината информират, че това лято започва разделното събиране и на отпадъците, изхвърляни от жителите и гостите на общината. За целта на територията на общината ще бъдат разположени специални..

публикувано на 06.06.23 в 13:20

Започват ремонти по Ясна поляна, днес спират водата частично

Започва аварийният ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна", информират от ВиК - Бургас. Дейностите стартират днес. Водоподаването ще бъде спряно за в.с.Куку баир и селата Велика, Варвара, Фазаново, Бродилово и Дебелт след 10 часа на 6 юни. Проблеми с водоснабдяването са възможни на в.с. "Дюни", в.с. "Свети Тома",..

обновено на 06.06.23 в 09:52

Обществено обсъждане в КЕВР да поскъпнат ли тока за бита, парното и топлата вода

В Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на предложението токът за бита да поскъпне с близо 4 на сто, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до половин процент от 1-ви юли.  Цените вече бяха обсъдени с енергийните дружества.  Основните критики дойдоха от топлофикационните дружества, които искаха..

публикувано на 06.06.23 в 08:35

Затварят улици в Бургас заради ВиК ремонти

От 11 часа днес до 13 юни ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от улиците „Шейново“ и „Македония“ . Ще се въведе променена временна организация на движението.  При кръстовището, образувано от улиците „Ангел Димитров“ и "Рибарска" в кв. „Сарафово“, от 9 часа днес до 16 юни ще се ограничи преминаването на автомобили в..

публикувано на 06.06.23 в 07:02

"Булевард Демокрация" - на 5 юни

"Още днес България би могла спокойно да бъде приета в Шенген. Има една сграда да доизмажем и се надявам до края на февруари да я направим." Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с канцлера на Австрия Вернер Файман, който е в София. Това е част от статия в „Дневник“ от 2 февруари 2011 г. Сега сме 5 юни 2023 г. Очевидно нещо се бави..

публикувано на 05.06.23 в 15:02

"Фентъзи и алтернативна история" утре в библиотеката

Утре, 6 юни, ще се проведе първата среща на новоучредения Клуб на бургаските фантасти. Темата на първата среща е „Фентъзи и алтернативна история“. В нея ще участват бургаските писатели Янчо Чолаков, Десислава Дюлгерян и Милена Алгари. Мястото е новата библиотека, а началото е в 18.45 часа. "Ако обичате фантастиката и да се срещате със себеподобни,..

публикувано на 05.06.23 в 13:16