Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Марияна Германова: Децата ме мотивираха за уроците по български за украинци


След броени дни  - на 24 февруари се навършва една година от началото на войната в Украйна. По този повод в ефира на БНР Бургас ви разказваме различни истории, както на украинци, избрали южното Черноморие за свой втори дом, така и на българи, подали им ръка в този труден момент.

За една такава бургазлийка ви разказваме сега. Тя се казва Марияна Германова и работи с деца в свой обучителен център. Именно децата и тяхната интеграция в непозната за тях страна мотивират преподавателката да започне безплатни онлайн уроци по български език за бежанците. 

Веднага след като разбрахме, че украинци пристигат в България и по конкретно в Бургас организирах такава група онлайн. Групата имаше над 100 човека“

Реално онлайн присъстват по-малко, като някои се подготвят чрез предоставяните записи на уроците. Те вървят два пъти седмично до средата на юни. С някои украинци Германова провежда и индивидуални срещи за подготовка на интервю за работа или по други житейски въпроси.

Предоставя и зала в центъра, където друга дама провежда безплатни уроци по български присъствено с 10 жени.

„Лично за мен, моите преживявания бяха свързани най-вече с децата, защото аз работя с деца. Моята основна мисъл бе по посока на родителите и интеграцията на децата, как това може да случи в една държава, чиито език не знаеш. Как биха се справили те на едно