Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът на община Царево Георги Лапчев:

Държавата да се ангажира с изграждането на ПСОВ по Южното Черноморие

| обновено на 24.02.23 в 12:09

Местната власт в Царево иска държавата пряко да се ангажира с изграждането на пречиствателна станция в Синеморец.  Проектът за пореден път е внесен за съгласуване в институциите.

Има известен напредък в проекта, но той е твърде нищожен, каза кметът на Царево Георги Лапчев

„Най-накрая постигнахме с „Басейнова дирекция“ съгласие и сега чакаме отново произнасяне. Това се случва за трети или четвърти път. А дали изобщо ще има финансиране, зависи от държавата. Надявам се временният екоминистър да обърне доста по-сериозно внимание на този проблем“

Заради откази досега се е налагало няколко пъти да се препроектира.

„Проектите са повече от три - в селото, извън селото, заустване в дере, което ще отведе вече пречистените води в р. Велека. После имахме съвместно с ВиК Бургас един проект по Лайф+, който беше за пречиствателно съоръжение от нов тип с лагуни и специални растения и той беше отхвърлен.   Сега имаме заустване на точката, в която и в момента се изливат водите в Синеморец, да видим сега какво ще стане“

Според Лапчев същинският проблем не е толкова попадането на терена в защитени зони, колкото ангажирането на държавата с изграждането му, както и за другите две ПСОВ по Южното Черноморие – в Ахтопол и Варвара.

Последният подробен устройствен план с план за регулация и застрояване за изграждането на пречиствателна станция в село Синеморец завършва с прекратяване на административната процедура от страна на Регионалната екоинспекция в Бургас. Решението е от 25 август 2022 година и е парафирано с подписа на тогавашния директор инж. Зинка Стойкова.

ПУП-а е свързан с промяна предназначението на поземлен имот по кадастралната карта на село Синеморец от земеделски в зона за изграждане на пречиствателно съоръжение. Според проекта има трасе на пътна връзка за имота с път Ахтопол-Синеморец-Резово, както и новопроектиран отвеждащ колектор с обща дължина 636 м и трасе на тласкател за сурови води до пречиствателната станция с дължина 1670 м.

От Басейнова дирекция, която трябва да съгласува проекта, имат забележки, свързани предвиденото изграждане на заустващ колектор до воден обект р. Велека.  От там констатират още, че има недопустимост и спрямо Закона за водите, съгласно който не се издават разрешителни за нови зауствания и не се извършват нови зауствания на отпадъчни води в зони за защита на водите.

Сега от общината се надяват на ново съгласуване по нов проект, а какъв ще е неговия край предстои да видим.

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса ...

публикувано на 03.10.23 в 16:17

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57