Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започват преговори с нискотарифни авиокомпании за зимни полети до Бургас


Представители на няколко ниско тарифни авиокомпании ще пристигнат в Бургас за среща с ръководството на летище Бургас и кметове на черноморски общини. Очаква се на тях да се вземат решения за започването на зимни полети  до Бургас. Това обяви кметът на Поморие Иван Алексиев, който беше гост на национален форум за авио/транспортна свързаност и нови възможности за туризъм и партньорства в морския град.

„Не знам защо трябваше да се стига до по-тежки думи, за отнемане на концесии, за да се стресне „Фрапорт“, за да разбере, че е тук да работи, летището трябва да работи целогодишно“, посочи Алексиев.

Кметовете очакват покани за срещата между 5 и 10 март. Тепърва ще се обсъждат конкретните дестинации.

„Това ще можем да кажем по-конкретно след срещата. С Търкиш еърлайнс ще има разговори. Вярвам, че наистина ще бъдат добри дестинации. Мисля, че това е успех за нас, за региона. Ще видим какво ще искат от нас тези нискотарифни компании, за да кацат в Бургас“, допълни Иван Алексиев.

На форума, организиран от асоциация „Рафаел - инфо, култура и туризъм“ експерти обсъдиха свързаността и възможности за туризъм от държави от Атлантическия бряг като Испания, Португалия, Франция, Ирландия до Черно море. Акцент бе поставен и на морския туризъм и възможността Бургас да е точка на постоянни круизни линии.


След срещи с летищните оператори на София, Варна и Бургас, министърът на туризма Илин Димитров и двамата изпълнителни директори са се споразумели за съвместни координирани действия за налагането на България като дестинация и бранд. 


Пандемията от COVID-19 се отрази тежко на въздушния транспорт, но в момента протича процес на бързо възстановяване на туризма, поради което и пътникопотокът на летищата се увеличава с високи темпове, коментира заместник-министър Георгиева данните за състоянието на авиосектора.

Георгиева поздрави участниците във форума и изнесе данни за посещаемостта на страната ни. Според тях на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е увеличение със 77% спрямо 2021 г. 

Изминалата 2022 г. е много по-успешна за летище Бургас от 2021 г. , посочи още Георгиева. Пристигналите пътници на бургаското летище през 2022 г. са 817 хил., което е ръст със 73% спрямо 2021 г.

В тази посока бяха и данните на Франк Кванте от Фрапорт. В презентацията си той обяви топ дестинациите за аеропорта, като в първата тройка се подреждат Лондон, Варшава и Прага. Най-много туристи са посетили региона ни от Полша. Очакванията за 2023 година са ръст на пътниците от Полша и Чехия и лек спад за тези от Великобритания.


Ръст от над 60% на чуждите туристи, посетили Бургас отчитат и от общината. Зам. кметът Диана Саватева потвърди това с цифри – докато през 2019 година общината е посетена от малко над 46 000 чужди туристи, то през 2022 те достигат 75 170.  

„Това е доказателство, че те намират интересни неща в Бургас и най-вече да преживеят Бургас, защото ключовата дума е преживяване. Тук ще спомена атракциите ни, но също така и големите ни събития, изключително силното фестивално лято. Стремим се да създаваме такива събития и в периферията“, посочи още Саватева.  

Националният форум се организира в партньорство и сътрудничество с Асоциацията на Българската Авиоиндустрия, областния управител, общината и с подкрепата на общините от бургаския  черноморски туристически регион.

Повече чуйте в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57
Снимката е илюстративна.

Малко количество, но по-високо качество се очаква да е реколтата от грозде в община Сунгурларе

По-лоша реколта очаква лозаро-винарският бранш тази година в района на сунгурларското село Славянци. Една от причините е градушката през юни месец. Пораженията все още се забелязват, коментира Антон Христов, инженер –технолог, който работи в района. „Всичко вървеше добре докато не премина това природно бедствие. Моето лично мнение е, че около 50..

обновено на 26.09.23 в 09:11