Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват преговори с нискотарифни авиокомпании за зимни полети до Бургас


Представители на няколко ниско тарифни авиокомпании ще пристигнат в Бургас за среща с ръководството на летище Бургас и кметове на черноморски общини. Очаква се на тях да се вземат решения за започването на зимни полети  до Бургас. Това обяви кметът на Поморие Иван Алексиев, който беше гост на национален форум за авио/транспортна свързаност и нови възможности за туризъм и партньорства в морския град.

„Не знам защо трябваше да се стига до по-тежки думи, за отнемане на концесии, за да се стресне „Фрапорт“, за да разбере, че е тук да работи, летището трябва да работи целогодишно“, посочи Алексиев.

Кметовете очакват покани за срещата между 5 и 10 март. Тепърва ще се обсъждат конкретните дестинации.

„Това ще можем да кажем по-конкретно след срещата. С Търкиш еърлайнс ще има разговори. Вярвам, че наистина ще бъдат добри дестинации. Мисля, че това е успех за нас, за региона. Ще видим какво ще искат от нас тези нискотарифни компании, за да кацат в Бургас“, допълни Иван Алексиев.

На форума, организиран от асоциация „Рафаел - инфо, култура и туризъм“ експерти обсъдиха свързаността и възможности за туризъм от държави от Атлантическия бряг като Испания, Португалия, Франция, Ирландия до Черно море. Акцент бе поставен и на морския туризъм и възможността Бургас да е точка на постоянни круизни линии.


След срещи с летищните оператори на София, Варна и Бургас, министърът на туризма Илин Димитров и двамата изпълнителни директори са се споразумели за съвместни координирани действия за налагането на България като дестинация и бранд. 


Пандемията от COVID-19 се отрази тежко на въздушния транспорт, но в момента протича процес на бързо възстановяване на туризма, поради което и пътникопотокът на летищата се увеличава с високи темпове, коментира заместник-министър Георгиева данните за състоянието на авиосектора.

Георгиева поздрави участниците във форума и изнесе данни за посещаемостта на страната ни. Според тях на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е увеличение със 77% спрямо 2021 г. 

Изминалата 2022 г. е много по-успешна за летище Бургас от 2021 г. , посочи още Георгиева. Пристигналите пътници на бургаското летище през 2022 г. са 817 хил., което е ръст със 73% спрямо 2021 г.

В тази посока бяха и данните на Франк Кванте от Фрапорт. В презентацията си той обяви топ дестинациите за аеропорта, като в първата тройка се подреждат Лондон, Варшава и Прага. Най-много туристи са посетили региона ни от Полша. Очакванията за 2023 година са ръст на пътниците от Полша и Чехия и лек спад за тези от Великобритания.


Ръст от над 60% на чуждите туристи, посетили Бургас отчитат и от общината. Зам. кметът Диана Саватева потвърди това с цифри – докато през 2019 година общината е посетена от малко над 46 000 чужди туристи, то през 2022 те достигат 75 170.  

„Това е доказателство, че те намират интересни неща в Бургас и най-вече да преживеят Бургас, защото ключовата дума е преживяване. Тук ще спомена атракциите ни, но също така и големите ни събития, изключително силното фестивално лято. Стремим се да създаваме такива събития и в периферията“, посочи още Саватева.  

Националният форум се организира в партньорство и сътрудничество с Асоциацията на Българската Авиоиндустрия, областния управител, общината и с подкрепата на общините от бургаския  черноморски туристически регион.

Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32