Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грандиозен финал на кампанията "По стъпките на Апостола"

| обновено на 01.03.23 в 17:07

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР-Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски.


На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо финала на радио състезанието, в което ученици демонстрираха своите знания за личността и делото на Дякона. Десетокласниците от Профилираната природоматематическа гимназия, в състав: Гергана Янева, Ивайла Жекова, Рада Тишева, с ръководител Вяра Паскалева – старши учител по история, спечелиха състезание.


Достойно се представи и техният опонент - отбора на Немската езикова гимназия „Гьоте“ (Ясен Пеев, Анна Захариева, Дарина Митрева). Награди получиха и отборите, които не се класираха за финала – Търговска гимназия – Бургас и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици – „Васил Левски“.


Кулминацията на вечерта бе концертът. В него взеха участие танцови фолклорни състави от Търговската гимназия, Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" и Немската езикова гимназия "Гьоте".  На сцената се представиха китаристи от Търговската гимназия, участва гайдарски състав от музикалната школа при Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928", с ръководител Георги Миронски. Представиха се и талантливите "Морски песъчинки" на Милена Добрева. Концертът бе открит от малката Елеонора Димитрова, която представи стихотворение посветено на Левски.

Във фоайето и на втория етаж на Културен дом НХК е подредена изложбата с най-добрите творби от конкурса ни за детска рисунка „Левски през моите очи“. Победителите в него получиха наградите си на сцената на Културния дом на НХК.

С това завърши кампанията на БНР-Бургас „По стъпките на Апостола“. През изминалия месец, в ефира на обществената медия бяха представени документи, свързани с Левски, които се пазят в Държавния архив, разказахме за химна за Апостола, създаден от Георги Шагунов. Репортерите на медията представиха миналото и бъдещето на редица училища в областта, които носят името на Дякона.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР-Бургас представи кампания си за пътна безопасност в ОУ "Васил Левски" в Горно Езерово

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност "Спри! Дай път на пешеходец!" пред ученици обединеното училище „Васил Левски“ в квартал Горно Езерово. Поводът са Европейските дните на безопасността на пътя под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Инспектори от "Пътна полиция" към ОД на МВР в атрактивен диалог разясниха на учениците..

публикувано на 21.09.23 в 18:38

Сайтът на БНР - информационен лидер сред новинарските платформи

Интернет порталът на Българското национално радио bnr.bg оглави класацията на най-посещаваните новинарски сайтове през изминалия месец август. Уникалните потребители на сайта  bnr.bg  през най-ваканционния месец са 1 907 463 (по Gemius) и 2 074 586 (по Google Analytics 4). Порталът на БНР се нарежда в ТОП 10 на онлайн медийните компании, както и в ТОП..

публикувано на 20.09.23 в 10:21

БНР Бургас раздаде грамоти на участниците в седмото издание на "Приказни истории"

БНР Бургас представи седмото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден. Тази година изданието отбелязва рекорд, събирайки между страниците си 87 истории, писани от деца от Бургас, страната и дори от българското училище в Париж. Децата от бургаското ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“..

обновено на 15.09.23 в 13:31

Седмата книга "Приказни истории с БНР-Бургас" тръгва към училищата

Седмото издание на "Приказни истории с БНР-Бургас" излиза от печат тази седмица. По традиция на 15 септември, с началото на учебната година, книжката с истории на деца от цялата страна, а вече и от чужбина, тръгва към училища, читалища и библиотеки.  87 истории в 196 страници събира новото издание, което е и най-голямото в историята на..

обновено на 11.09.23 в 16:02

"Ройтерс": БНР е медията с най-голямо доверие в България

Българското национално радио за шеста поредна година е медията, в която българите имат най-голямо доверие. Това сочи годишният доклад за 2023 г. на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд (Digital News Report). Най-голям дял от българите (59 %), се доверяват на новините на БНР, се отбелязва в проучването. Със..

публикувано на 14.06.23 в 12:35

Посетители на различни възрасти в Деня на отворени врати в БНР - Бургас

БНР – Бургас проведе ден на отворени врати в деня на своята 11 - та годишнина. На 31 май през 2012 години беше открита медията, която е регионалната радиостанция на Българското национално радио за Югоизтока. На празника ни посетиха слушатели, които искаха да разберат как всъщност се прави и се случва радиото, което звучи в..

публикувано на 01.06.23 в 14:44