Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат две нови училища в Бургас

Автор:
Снимката е илюстративна
Снимка: БНР Бургас

Нови сгради на общински училища и детски градини ще бъдат изградени в Бургас, София, Пловдив и Варна за 80 млн. лева. Това са средства по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. През последните години тези четири града регистрират прираст на населението и формират необходимост от изграждането на нови учебни/детски заведения.

"Училищните сгради се разпределят по две в съответните четири общини. Крайният срок за подаване на проектите е 29 май. С четирите общини сме провели разговори и е ясно, че нуждата е налице. Сградите трябва да бъдат изградени до май 2026 година. Оборудването и обзавеждането влиза в тези суми", каза в предаването "12+3" Иван Попов, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование". 

Интервюто на Петър Волгин с Иван Попов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зрелостници излизат от втората си задължителна матура.

МОН публикува резултатите от изпитите след 4. клас и матурите

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците и от държавните зрелостни изпити. Всеки може да провери оценките при вписване на входящия номер и идентификационен код ТУК . Близо 47 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 06.06.24 в 16:09
първокласници (архив)

В Бургас некласираните за първи клас деца са 25, а свободните места - 283

Общо 1931 деца са приети на първо класиране в 1-ви клас в бургаските училища. Родителите на приетите на първо класиране деца могат да ги запишат в срок до 12 юни, съобщават от Общината. Това може да стане на място, в съответното приемно училище. Информация за документите можете да откриете на страница "Въпроси" на сайта:  https://www.uburgas.org/ ...

публикувано на 06.06.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Над 3 600 бургаски десетокласници на изпит по български в деня след вота

3 641 бургаски десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература в деня след изборите, 10 юни - съобщи Регионалното управление на образованието в града пред БНР - Бургас. За да може класните стаи да бъдат подготвени и отворени за учениците след неделния вот, Министерството на образованието и науката промени началния..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Планират задочно обучение на чуждестранни студенти в Царево

Да се провеждат в Царево летни практики на студенти и задочно обучение на чуждестранни студенти, предвижда Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Това става ясно след среща на ректорското ръководство с кмета на  Царево Марин Киров. Обученията ще станат възможни след изграждането на многофункционална спортна зала в морския град. Двете..

публикувано на 04.06.24 в 15:36
Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН: Няма да провеждаме онлайн изпитите след 4. клас от догодина

Националното външно оценяване след 4. клас няма да се провежда онлайн от догодина - уточни Министерството на образованието и науката, след като по-рано днес думите на министър Галин Цоков бяха изтълкувани по този начин. В редица медии днес погрешно е цитиран министър Галин Цоков в частта, че от следващата година националното външно оценяване за 4...

публикувано на 04.06.24 в 14:29
Снимката е илюстративна.

Купуват техника и софтуер в помощ на децата с нарушения при четенето, писането и смятането

Осигуряване на техника и софтуер за деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене предвижда проект за промени в Наредбата за приобщаващо образование, публикуван днес за едномесечно обществено обсъждане. Става въпрос за  дислексия (неспособност за четене и разбиране на прочетеното), дисграфия (разстройство на правописа) и..

публикувано на 04.06.24 в 13:44

Възможност за стаж на студенти по медицина в детски ясли и градини в Бургас

За трета поредна година Община Бургас дава възможности на студентите по медицина и здравни грижи за стаж през лятото в детски ясли и градини. Програмата се изпълнява в партньорство с Факултетите по „Обществено здраве“ и „Медицина“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта е запознаване на бъдещите медицински специалисти с организацията и..

публикувано на 03.06.24 в 14:49