Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В ямболска детска градина ще се отопляват с геотермална енергия

Снимка: ФБ / Детска градина "Слънце"

В ямболската детска градина "Слънце" започна  изграждането на система за отопление и охлаждане с геотермална енергия. Детската градина ще остане отворена, въпреки че в двора й ще бъдат направени повече от 20 сондажа.

Детската градина е измежду шестте сгради в страната, в които ще се внедри система за отопление и охлаждане с геотермална вода. Инвестицията е за над 812 хил. лева, като проектът е защитен по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът предвижда да бъдат направени геотермални сондажи на дълбочина от 100 метра, като в тях ще се поставят тръби които ще доставят топлината на земята на 4 агрегата, обясни ръководителят наобекта Никола Спасов:

"Това е ниско температурна геотермия, кято дава ефективност на инсталацията едно към пет. Това означава, че за 400-те киловата, които ще бъдат инсталирани, ще се харчи 5 пъти по-малко електрическа енергия. Това ще доведе до спестяване на въглеродни емисии и независимост от газ и други въглеродни източници."

Проектът трябва да приключи в рамките на три месеца.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детска нощ на музеите" в природонаучния музей на Бургас

Регионалният исторически музей в Бургас ще отбележи Денят на детето по изключително нетрадиционен начин, информират от там. За всички деца и учащи Природонаучната експозиция е подготвила „Детска нощ на музеите". Събитието ще се проведе за пръв път в Бургас.  Децата ще могат не само да разгледат музея безплатно, но и да се включат в различни..

публикувано на 30.05.23 в 13:25

Доц. Георгиев: Важно е да създадем подходяща среда за работа на студентите

Университет "Проф д-р Асен Златаров"има амбицията да стане да стане изследователски  център, каза в предаването "Влез в час" доц. Йордан Георгиев. Предстои въвеждането на чуждоезиково обучение: "Тази година предстои обучение и на студенти по медицина на английски език. Надяваме се да успеем да открием фармацевтичен факултет,да продължи да се..

публикувано на 29.05.23 в 13:50

Бургаските съветници подкрепиха ремонта на Спортното училище

Общинските съветници подкрепиха кандидатстването за финансиране на ремонт и рехабилитация на общежитието и сградата на Спортно училище „Юрий Гагарин“ в Бургас, информира Общината. Спортното училище в Бургас ще кандидатства за ремонт на общежитията си „Точно преди две години по същото време внесох докладна записка за финансиране по евро проект..

публикувано на 29.05.23 в 11:30

Отпускат средства за ремонт на ОУ „Христо Ботев“ в Сарафово

Осигуряване на 53 000 лв. в бюджета на ОУ „Христо Ботев“ в бургаския кв. Сарафово гласуваха общинските съветници. Средствата са за ремонт на помещения и обособяване на  класни стаи за нуждите на приема в първи клас в училището. Докладната записка беше внесена извънредно.  "Трябва спешно да подготвим две нови класни стаи. Едната стая е вътрешна стая..

публикувано на 29.05.23 в 09:45

Ремонтираха градината в сливенското село Блатец

Приключи ремонтът на детската градина в сливенското село Блатец. На първия етаж са подменени също външните, вътрешните дограми и настилките в помещенията. Подменена е водопроводната инсталация. Направени са шпакловки и боядисване. Ремонтирана е електро инсталацията и са поставени нови осветителни тела. Изцяло възобновена е неработещата канализация...

публикувано на 26.05.23 в 15:19

Ден на отворените врати в бургаската английска гимназия

И тази година английската гимназия в Бургас „Гео Милев“  ще отвори вратите си, за да запознае родители и кандидат-гимназисти с предимствата, които обучението в елитното училище дава. Денят на отворените врати започва в 9:00 часа.   Творчески работилници ще приканват посетителите да се включат в тях. Кандидат-гимназистите ще могат да рисуват, да..

публикувано на 26.05.23 в 09:04

Отстранен е техническият проблем в сайта за прием в първи клас в Сливен

Община Сливен информира родителите, че е отстранен техническият проблем, възникнал при подаването на заявления в платформата за прием в първи клас. По независещи от администрацията причини, между 13 и 15 часа днес електронната система даваше грешки при подаването на заявленията. Обслужващата фирма отстрани за възможно най-кратки срокове проблема...

публикувано на 25.05.23 в 16:11